- 01 - Kurbanlık Pazarlığına Tutuşan Hemşeri Kurumsallar
- 02 - Salata Yediği için Mutlu Olan Kadın
- 03 - Bir Yerlerde Büyüyen Fidan Metaforu
- 04 - Trilyon Dolarlık İş Görüşmesi Modundaki Toplantı Temaları
- 05 - Kara Tahtaya Yazılmış, Ziyaretçim Sen Anla Mesajı
- 06 - Kötü Yola Düşmenizi İstemeyen, Kendinden İyi Niyetli Yol Tabeları
- 07 - AAA+ Tasarruflu İlham Ampulü
- 08 - Le Casa da bu Para Ne?
Gömleği gösteren ütüsü, içeriği gösteren görüntüsüdür. Etrafımızın video içeriklerle bezendiği 21. yüzyılda artık kuru kuruya metinlerle okurun / potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek neredeyse olanaksız. Hayatın sırrını bile verseniz, konuya uygun bir fotoğraf eklemenin elzemliği mevcut sonuçta.
Hal böyle olunca hepimiz soluğu stok fotoğraf sitelerinde alıyoruz. Ve fakat, stok fotoğrafları kullanırken bazen mağara görüşümüze floresan değdirmiyoruz. Sonuç olarak; klişeye düşüyor, iyiyi kötü, kötüyü daha kötü yapıyoruz.
Stok fotoğrafları doğru içerikte doğru kullanmak ciddi bir kompozisyon bakış açısını gerektiriyor. Herkese doğuştan “default” yüklenmeyen bu özelliği bazen sonradan edinim yoluyla bünyeye kazandırabiliyoruz. Bir de kazanamayanlar var ki, onların en azından aşağıdaki klişelere karşı dikkatli olmasını öneriyoruz:
01 - Kurbanlık Pazarlığına Tutuşan Hemşeri Kurumsallar
İş yapmayı, anlaşmayı ve müşteriye ulaşmayı açıklarken el sıkışmayı kullanmakta sorun yok. Fakat seçtiğiniz görseller kurbanlık pazarlığına tutuşan hemşeri kurumsalları anımsatıyorsa bir yerde sıkıntı var.
El sıkışmak tabii ki evrensel bir simgedir. Fakat konuya ilişkin olmayan klişe stok görseller, süper bir mağazayı sosyete pazarına dönüştürebilirler. Bu klişeden daha büyük bir klişe mi arıyorsunuz? Gönül rahatlığıyla el sıkışma clipart’ı kullanarak üstünüzdeki klişe kokusunun buram buram tüm projeye yayılmasını sağlayabilirsiniz.
Ya da gerçekten günümüze uygun, anlaşmayı daha gerçekçi gösteren bir stok fotoğraf kullanmayı deneyebilirsiniz.
Artık Kolunuza da Reklam Alabilirsiniz!
Ferrari’nin, Facebook’un reklam için harcama yaptığı bu diyarlarda sizi bizi reklamsız kaldığımızda harcarlar arkadaşlar. Peki verebileceğiniz veya alabileceğiniz en ilginç reklam türüyle tanıştınız mı? Reklam alanı sahipleri...
02 - Salata Yediği için Mutlu Olan Kadın
Böyle bir kadın yoktur arkadaşlar. Her kadın sağlıklı beslenmek ve lahmacun yemek ister. Sağlıklı beslenmenin en kötü klişesi, salata yediği için mutlu olan kadın ikonudur. Bunun bir de tartıda zayıf göründüğü için sevinç çığlıkları basan sürümü mevcuttur. Her ikisi de klişedir ve yarım porsiyon hayal ürünüdür.
Gerçek insanları hedef alan bir stok fotoğraf seçiminde yine gerçekçilik imdadınıza yetişebilir. Örneğin, mutfakta kendi sağlıklı öğününü hazırlayan (bunu yaparken mümkünse yüzü gözükmeyen) fotoğraflar gerçekçi ve klişeden uzaktır. Klişenin ömrü kısalttığını düşünürsek böylesinin daha sağlıklı olacağı paradoksunu da ortaya atabiliriz.
03 - Bir Yerlerde Büyüyen Fidan Metaforu
Neresi olduğunun önemi yok. Fidan bazen toprakta, bazen avuç içindeki toprakta bazen kumbara veya kavanozun içinde büyüyebilir. Genellikle fidanla yapılmak istenen Barcelona imajlı bir metafordur; elde edilen sonuç olsa olsa Yimpaş Yozgatspor olacaktır.
Stok fotoğraf klişesine kazma kürek girişen fidan metaforu, bir şeyin yavaş yavaş dallanıp budaklandığına dikkat çekmek ve doğal döngüyü örnek göstermek ister. Bu türün en önemli temsilcisiyse yukarıda göreceğiniz avuç içinde büyüyen fidanlardır.
Fidan metaforunun başarısız olduğu iddia edilemez. Fakat ulaştığımız boyutta doğa yerine klişe koktuğunu inkar edemeyiz. Bu metaforun yerine tek başına büyüyen bir ağaç veya merdiven gibi ögeleri kullanmak klişe kokusundan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
04 - Trilyon Dolarlık İş Görüşmesi Modundaki Toplantı Temaları
Bu klişe, Kurbanlık Pazarlığına Tutuşan Hemşeri Kurumsallar’ın bir üst seviyesidir. Fotoğraf kompozisyonundaki herkes plaza insanlarını sembolize eder ve ortada trilyon dolarlık bir ihale söz konusu imajı vardır. Düğünden düğüne takım elbise giyen müşterilerinizi düşünürsek, bu da kesinlikle kırmızı noktalı stok görsel klişelerinden biridir.
Bunun bir düğün değil, iş görüşmesi olduğunu düşünürsek; insanların hepsinin bu kadar mutlu olmasının imkanı yoktur. Belki memnun olabilirler ama kimse çalıştığı için kuzeni evleniyormuşçasına mutlu görünemez.
Neyse ki bu klişeden kurtulmak çok kolay. Yukarıdaki tablo belki 90’lar ve 2000’lerin erken dönemi için geçerli olabilirdi. Aynı konsepti aktarmak için artık aşağıdaki gibi bir alternatif kesinlikle daha şık görünecektir.
Hem bakın, insanlar kuzeni evleniyormuş havasında değiller. İş yapan insanlar mutlu olmaktan daha çok düşünceli görünen insanlardır. Tony Stark’ın kayınçosunun şirketini temsil etmediğiniz sürece yukarıdaki gibi bir klişe gereksizdir.
05 - Kara Tahtaya Yazılmış, Ziyaretçim Sen Anla Mesajı
Kara tahtanın okul çağrışımında bulunması, karşılaşmaya en başından 1-0 mağlubiyetle başlanmasına neden olur. İlerleyen safhalarda beyaz tebeşirle işlenen mesaj, bunu gören kişilerin kafasında büyük bir boşluğa dönüşür. Tahtaya liderlik yazılmış, bir mesaj verilmiş ama altı boş bırakılmıştır.
Mesajı karşı tarafa doğru aktarmak için hiçbir tarihte kara tahtanın üstüne atılan başlıkların başarılı olduğu görülmemiştir. Konunuz liderlik ise tünel bakışından çıkıp bir liderin özelliklerini düşünmek ve bu doğrultuda liderliğe atıfta bulunan bir seçim yapmak gerekir. Bu arada tahta klişesiyle birlikte genellikle liderlik, motivasyon, yaratıcılık ve SEO gibi farklı anahtar kelimelerin kullanılarak kombo’landığını da hatırlatayım.
06 - Kötü Yola Düşmenizi İstemeyen, Kendinden İyi Niyetli Yol Tabeları
Bugüne kadar kötü yola düşmenizi istemeyen, iyilik timsali ve kendinden iyi niyetli bir tabela görülmemiştir. Mesela ben en son tabelaya güvendiğimde kendimi 75 TL ödemeli Osmangazi Köprüsü’nde bulmuştum… Yine de biz olayı kişiselleştirmeyelim.
Tabela klişesi kendi içinde ciddi ve çelişkili sorunlar içerir. Birine yol göstermek için sizin diğerlerinden farklı yolları bulmuş, imkanınız dahilinde bu yoldan gitmiş dönmüş veya birileri giderken sizin dönmüş olmanız gerekir.
Gidip üstünde anahtar kelimenin yer aldığı tabelayı “gırç!” diye içeriğe geçirirseniz klişeye düşersiniz. Görsel seçiminde klişe olan bir içeriğin kendisini diğerlerinden ayırt edilebilir kılacak ne sunabileceğiyse şüphelidir.
Velhasıl, son tahlilde tabela klişesinden uzaktaki yollar denenmeli ve mümkünse daha navigasyonel düşünülmelidir.
07 - AAA+ Tasarruflu İlham Ampulü
Ampul ile fikir arasındaki ilk diyalektik bağı kim kurdu bilinmez. Kendisi yaşıyor olsaydı, popüler kültürdeki “ampül ve fikir çıkmazı” temasıyla iftihar edebilirdi.
Aslında bu klişeyi kendi lehinize çevirmek mümkün. Ampul ve fikir temasının gerçekten başarıyla bir araya getirildiği kimi stok görseller mevcut ve bunları kullanmak klişenin dibine vurmak sayılmıyor. Yine de temaya bağlı kalıp biraz fikirci olmak, fikirle dolu tarafınızı ırgalayıp aynı temaya uygun farklı görsellerden yararlanmak daha iyi olacaktır.
Konunuz fikirden ziyade “yaratıcılık” veya “yaratıcı düşünme yeteneği” ise o halde etrafta gerçekten milyonlarca tematik görselin olduğunu fark edeceksinizdir. Kendinizi diğerlerinden ayırt etmek istiyorsanız, işe “fikirden” veya “yaratıcı düşünmekten” başlasanız iyi edersiniz.
08 - Le Casa da bu Para Ne?
Para birçok konunun asıl öznesi olmaya uygun bir aday. İş, ekonomi ve daha birçok gündelik konuyu bir kompozisyonun kucağına oturturken para görselleri kullanmanız gerekebilir. Fakat içeriğin uyumu ve klişeden uzaklara gitmek için çuvalla paraların kadranda olduğu görselleri artık terk etmemiz gerekiyor. Merkez Bankası vari stok görseller artık klişe değil, klişenin de klişesi olarak tedavülde dolanıyor.
Parayı illa odakta tutmanız gerekiyorsa miktarı küçük fotoğrafları tercih edin. Bir yatırım içeriğinin balya balya parayla servis edilmesi, doğal olarak okurda bir geri vites ruh hali yaratabilir. Parayı kadranda tutabileceğiniz, öznenin para olduğunu belirtebileceğiniz, ama bunu yaparken La Casa de Papel’e atıfta bulunulmak zorunda olmayan yüzlerce görsel var.
Klişeler saymakla, bitmez ve tükenmez. Biz ondan vazgeçtiğimizde tükenir. Sizin de gözünüzün önüne gelen klişe stok görseller varsa bizimle paylaşmayı unutmayın :)
“Yeminini bozdum! Gayrı klişeye el uzatmam!” demek istiyorsanız bkz: