İnternet dünyası üzerinde üretilen içeriklerin sadece yalın metin olarak her okuyucunun üzerinde beklenen etkiyi bırakması oldukça zor iş. Artık internette karşımıza çıkan içeriklerin yalnızca bizi metin bazlı olarak doyurmasını değil, aynı zamanda da görsel olarak da bize şölen sunmasını bekliyoruz. Hadi, kendimizi de hesabın kitabın içerisine sokalım. Hangimiz çok çok ilgi alanımıza girmediği halde sırf yazıldığı için oturup 1000 kelimelik bir içeriği okuyoruz ki? Elbette aramızda bunu yapanlar mutlaka vardır ancak bu oran kullanıcılarla kıyasladığımızda emin olun çok daha düşük seviyede kalacaktır.
İyi bir içeriğin iyi bir metinle meydana getiriliyor olmasının yanı sıra iyi bir görselle de taçlandırılması gerekir. Kullanıcıların içeriğe bakıp “Okusam mı okumasam mı?” ikileminde kaldıklarında biçim açısından dikkat ettiği birkaç önemli nokta vardır;
- Metinlerin paragraflandırılması; Metinlerin arasındaki paragraf sayısı ne kadar fazlaysa içeriği okumak o kadar kolay hale gelir.
- İçeriğe oranla görsel kullanımı; İçeriğiniz 100 kelimeyse içerisinde 5 tane görsel kullanmak elbette mantıklı değil ancak içeriğiniz 3000 kelimeyse de 5 tane görsel mantıklı olmayacaktır.
- Görsellerin konuyla uyumu ve kalitesi; Saçma sapan boyutlandırılmış, siteden taşan ve site imajına uyum göstermeyen, düşük kaliteli görseller okurların sayfayı ışık hızıyla terk etmesinin ve içeriğinizi okumaktan vazgeçmesinin en önemli bir diğer nedenidir.
Yukarıdaki üç nedenin ikisinden de yola çıkabileceğimiz üzere kaliteli içerikler oluşturmak için kaliteli görseller kullanmak da şart. Aslında en makul olanı fotoğrafları kendinizin oluşturması veya bütçeniz el veriyorsa içerikleriniz için ücretli servisleri kullanmanız (ilgi duyulması halinde ücretli ve uygun fiyatlı servisler için de bir liste hazırlayabiliriz) ancak bütçeniz el vermiyorsa birbirinden güzel bu 15 popüler stok fotoğraf sitesini mutlaka yer imleriniz arasında bulundurun;
1. MorgueFile
MorgueFile tüm projeleriniz ve içeriklerinizde kullanmanız için sizi bekleyen yüzlerce ücretsiz fotoğrafı bünyesinde barındırıyor. Kütüphanesinin genişliği göz önüne alınacak olursa MorgueFile’ın tüm internet dünyasının en geniş arşivli stok fotoğraf sitelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
MorgueFile’ın belki de tek dezavantajı fotoğrafların farklı boyutlarla indirme seçeneğinin sunulmuyor olmasıdır. Yine de fotoğrafların üzerinde birkaç rötuş yapıp, eşi benzeri görülmemiş kaliteli görseller oluşturmak isteyenler için MorgueFile’ın en önemli sitelerden biri olduğunu söyleyebiliriz
MorgueFile içerisinde her alandan görsel olmasına karşın daha çok genel maksatlı fotoğrafları ile dikkat çektiğini belirtelim. Siz de bu dosya morgunda kişisel ve ticari çalışmalarınız için mutlaka işe yarar bir şeyler bulacaksınızdır.
2. Pixabay
Muhtemelen birçok Webmasterın bildiği ve aktif olarak kullandığı en geniş arşivli bir diğer stok görsel sitesi ise Pixabay sitesidir. Pixabay, ücretli stok fotoğraf siteleriyle karşılaştırıldığında içerisinde gerçekten inanılmaz yüksek kaliteli çalışmaları ücretsiz olarak barındıran bir site. İstediğiniz hemen hemen tüm görsellere ulaşabiliyor olmanız da işin bir diğer güzel tarafı.
3. StockSnap
Tüm internet kullanıcılarının bir numaralı yardımcılarından biri olarak görülen StockSnap onlarca kategoride ve anahtar kelimede binlerce farklı ve özgün çalışmayı ücretsi olarak sunuyor. StockSnap’ın en önemli özelliğiyse görselleri yüksek çözünürlükle sunuyor olması. Üstelik bu görselleri isterseniz farklı çözünürlüklerde de doğrudan indirerek kırpma, kesme gibi iş yüklerinizi hafifletebiliyorsunuz.
Snappa tarafından geliştirilen stok görsel sitesi oldukça geniş bir arşive sahip olmasına karşın ekstrem görsel aramalarınızda bazen maalesef çaresiz kalabiliyor.
4. Unsplash
Unsplash diğer stok görsel sitelerinden farklı olarak her gün arşivine 10 adet yüksek kaliteli fotoğraf ekleyen yani, sürekli güncellenen bir arşive sahip. Görseller yüksek kaliteli olmasının yanı sıra her türlü ihtiyacınızı giderebilecek nitelikte ancak Unsplash daha çok genel maksatlı fotoğraflar yayınladığı için tam olarak beklentilerinizi karşılamayabilir. Yine de ne me lazım, yer imleriniz arasında Unsplash da yer alsın. Olur ya, yarın ertesi gün aslan fotoğrafı, mağara fotoğrafı filan lazım olur hemen en kalitelisini buradan alıverirsiniz..
5.RaumRot
RaumRot, yani “kırmızı oda” aradığınız birçok stok görseli size ücretsiz olarak sunabilecek farklı bir alternatif. Ücretli stok görsel sitelerini kıskandıracak güzellikteki bu sitenin tek dezavantajıysa arşiv olarak diğer kaynaklara oranla biraz sınırlı ve dar kalması. Yine de %100 ücretsiz olması sanırım RaumRot’u tercih etmeniz için oldukça iyi bir neden olabilir.
Eğer gerçekten kaliteli ve üzerinde kolayca oynamalar yapabileceğiniz stok fotoğraflarla dolup, taşan bir site istiyorsanız, Negative Space tam olarak sizin için biçilmiş kaftan. Her hafta bünyesine yeni görseller ekleyen Negative Space, kullanıcıların ihtiyacı olan fotoğraflara daha kolay erişebilmesi için oldukça düzenli bir kategori sistemine de sahip. Anahtar kelimelerle arama yapamam, İngilizcem de sınırlı diyorsanız listenin en seveceğiniz elemanı Negative Space olabilir.
7. Foodies Feed
Bu stok görsel sitesi; yemek sitesi, sağlık sitesi veya bayan odaklı sitelerin sahibi arkadaşlar için gelsin! Foodies Feed sitelerinizde yüksek kaliteli görseller kullanarak temanızı tüm hatlarıyla ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak ve sitenize grafik şöleni yaşatacak bir stok görsel arşivi.
Adından da analayabileceğimiz üzere Foodies Feed yalnızca yeme içme, sebzeler, meyveler vb. kategorilerde stok görsellere sahip.
8. SplitShire
SplitShire, diğer stok sitelerinin aksine tek kişilik dev kadro tarafından beslenen bir stok görsel sitesi. Fotoğraf sanatçısı Daniel Nanescu tarafından çekilen fotoğrafları barındıran site aynı zamanda stok görsel arayışında olanların en sık ziyaret ettiği kaynaklardan da biri.
Görsellerin her biri kendince bir güzelliğe sahip ve hepsi dergiden zıplayıp, bilgisayarımıza gelmiş gibi görünüyor. Tek kişi tarafından geliştirilen bir proje olması sizi sakın yanıltmasın zira projenin sahibi her gün yeni bir fotoğraf ekliyor. Şuana kadar da sitenin içerisinde yüzlerce fotoğraf birikmiş durumda ve hepsi tamamen ücretsiz olarak sizin kullanmanızı bekliyor. Teşekkürler Daniel!
Gratisography de tıpkı 8 numara da yer verdiğimiz stok görsel sitesi gibi tek kişilik dev kadronun ürünü. Ryan McGuire tarafından çekilen fotoğraflar hem fazlasıyla kaliteli hem de yüksek çözünürlüğe sahip. Haftalık olarak siteye yeni fotoğraflar ekleniyor. Gratisography’nin arşivi de tek kişilik bir proje olduğunu göz önünde bulunduracak olursak oldukça geniş duruyor. Teşekkürler Ryan!
10. Life of Pix
Life of Pix, yabancı bir reklam ajansı için çekilen tüm fotoğrafların içerisinde yer aldığı oldukça ilgi çekici bir stok görsel sitesi. Yüzlerce kullanılabilir görsele ev sahipliği yapan Life of Pix sitesinde kategoriler sınırlı ancak buna rağmen arşivinizde yer vermek isteyeceğiniz yüzlerce fotoğraf bulacağınıza eminim. Konsept olarak da farklı bir anlayışı benimseyen Life of Pix’de görseller tıpkı bir kişisel blog edasında yayınlanıyor.
11. IM Free
Farklı yapısıyla öne çıkmaya başaran IM Free sitesi içerisinde düzinelerce farklı içerik kategorisi yer alıyor. Temeldeyse IM Free çoğunlukla şehir görünümü, doğa ve insan temalı fotoğraflar paylaşıyor. Eğer bir blog sahibiyseniz ve içeriklerinize yüksek kaliteli görseller bulma konusunda güçlük çekiyorsanız IM Free’yi bir göz gezdirseniz iyi ederisiniz.
12. Superfamous
Superfamous bir başka tek kişilik dev kadronun ürünü. Folkert Gorter tarafından çekilen fotoğrafların paylaşıldığı site gündelik olarak ihtiyaç duyabileceğiniz fotoğraflara ulaşamayacağınız bir site olsa da ekstrem konularda ve farklı alanlardaki ihtiyaçlarınızı karşılama konusunda size mutlaka yardımcı olacaktır. Teşekkürler Folkert!
13. FreeStocks
FreeStocks içerisinde yalnızca 300 – 400 civarında fotoğrafı barındıran ufak arşivli bir stok görsel sitesi. Ufak olması sizi sakın yanıltmasın. Çünkü içerisindeki çalışmalar gerçekten birer harika! Bloglar, dergiler ve hatta sosyal medya hesaplarınızda bile kullanmak isteyeceğiniz birçok renkli fotoğraf FreeStocks’da sizleri bekliyor.
14. The Noun Project
Stok fotoğraflar ve görseller tamam peki, ya simgeler ne olacak? Ufak çaplı kendi hazırlayacağınız görseller için fazlasıyla simge ihtiyacı hissediyorsanız sizi şöyle alalım. The Noun Project aklınıza gelebilecek hemen her şey üzerine binlerce ikon dosyasını size ücretsiz olarak sunuyor.
15. Game icons
Game icons mutlaka tüm Webmasterların işine yarayacaktır ancak bu sitenin öncelikli hedefi oyun yapımcılarının ikon ihtiyacını karşılamak. 2000’in üzerinde çalışmaya yer veren Game icons sitesi oyun geliştiricilerinin ve Webmasterların dar zamanlarında ilaç olabiliyor. Ayrıca ikonları kolayca şekillendirebiliyor olmanız dolayısıyla bu sitede yer alan grafikleri basit logolar yapmak için de kullanabilirsiniz.
Bizim listemizde yer alan stok görsel siteleri bunlar. Sizler hangi stok sitelerini kullanıyorsunuz?