wmaraci reklam

İlk Video Oyun Konsolu: Magnavox Odyssey

Dünya tarihinin insanlık ile şekillendiği su götürmez bir gerçektir. Yeryüzünde hayat bulan ilk örneğinden itibaren dünyaya şekil ve yön veren insanlar, günümüzde devâsa bir dünyaya hükmetmektedirler. Fakat bu sürecin yaşanması kolay olmamış ve oldukça farklı merhâlelerin atlatılması ile mümkün olabilmiştir. Buna rağmen insanlık, tarihin her döneminde istikrarlı bir gelişme göstermeyi başarabilmiş ve elde ettiği teknolojik verilerle geçmişin daha iyisini yapmayı kendisine şiar edinmiştir.

İnsanların, ilk çağlardan itibaren yaşamak için ihtiyaç duydukları temel gereksinimleri karşılaması, onları farklı bir arayışa doğru sürüklemiştir. Avamca bir tâbirle ekmek bulma kaygısı gütmeyen, yani zenginleşmiş kesim de kendisine farklı uğraşılar ve eğlenceler bulmaya başlamıştır. Bu durumda sanat ve eğlence kavramı ortaya çıkmış, bu iki öğe evrensel olarak tüm insanlığa benimsetilmiştir. İlk olimpiyat oyunlarının Eski Yunan Medeniyeti’nde ortaya çıkması, onların deniz ticaretindeki başarısıyla doğru orantılıdır. Aynı şekilde Rönesans Avrupası’nda sanatın ve sanatçının korunması da, zenginlik unsurunun getirdiği bir özelliktir. Bu nitelik, kısaca şu şekilde özetlenebilir: Sanatın ve eğlencenin ortaya çıkması için insanın belirli bir müreffeh yaşama ulaşması gerekmektedir. Bu noktadan itibaren yazımızın esas konusu olan ilk oyun konsolunu incelemeye çalışacağız.

20. yüzyıl, Avrupa ülkeleri ve Amerika’nın nitelikli çalışmaları üzerine teknoloji çağına dönüşmüştür. Bu bağlamda onlarca yeni icâd bu coğrafyalarda ortaya çıkmış ve destek görmüştür.  Hiç şüphesiz dünyadaki en önemli icâtlardan biri de bilgisayar sistemleridir. Günümüzde hemen her türlü işlemi bilgisayar aracılığıyla yapmamız, bu savı doğrular niteliktedir. Hâl böyle olunca bilgisayar sistemlerinin getirdiği avantajlar, bütün sektörler ve amaçlar için kullanılmıştır. Bu sektörlerden biri de, oyun endüstrisidir…

Antik dönemlerde basit kurallar ve kolay teknik altyapı ile oynanan oyunlar, yirminci yüzyılda bilgisayar programlarıyla üretilmiş ve halka sunulmuştur. Yapılan oyunların ve bu oyunları oynamak için ihtiyaç duyulan oyun konsollarının da neredeyse tümü Batı menşelidir. Günümüze kadar birçok farklı jenerasyondan video oyun konsolu üretilmiş ve piyasaya arz edilmiştir. Ancak hiçbiri, dünya üzerinde Magnavox Odyssey kadar şaşkınlık yaratmamıştır.

Magnavox Odyssey, 1972 yılında piyasaya sürülmüş bir video oyun konsoludur. Onun dünya üzerinde bu kadar fazla sükse yaratmasının sebebi, yeryüzünde üretilmiş olan ilk ticâri ev video oyun konsolu olmasından kaynaklanmaktadır. 1917 yılında Amerikalı Edwin Pridham ile Peter L. Jensen’in kurmuş olduğu Magnavox firması tarafından üretilen bu oyun konsolu, Amerika ve Avrupa’da 330.000 satış rakamını elde etti.

Odyssey, Ralph Baer tarafından 1966 yılında çalışmalara başlanıp, 1968 yılında ilk video oyun konsolu prototipi üretilme aşamasının bir sonucudur. Analog bir cihâz olmasına rağmen, Ralph Baer bu oyun konsolunu elektronik bir ürün olarak lanse etmektedir. Firma tarafından 12 kaset içerisinde toplam 27 adet oyun dağıtılmıştır. Bu oyunların çoğunluğu spor türündendir.

Bu oyun konsolu 6 adet C pili çalışmaktadır. Ayrıca alternatif olarak A/C güç kaynağı da satışa çıkarılmıştır. Odyssey ses çıkışını desteklememesine rağmen Ralph Baer 1973 yılında Magnavox firmasına bir ses özelliği ekleme önerisinde bulunmuştur. Ancak bu öneri reddedilip, daha sonraki video oyun konsolu sürümlerinde geliştirildi. Televizyona takılarak çalıştırılan bu ilk oyun konsolunun, iki adet oyun kumandası bulunmaktaydı.

Magnavox Odyssey’in ayrıca üretilmiş bir de Shooting Gallery yani bilindik tabanca çevre birimi bulunmaktadır. İlk video oyun tabanca çevre birimi olan bu ürün, firma tarafından 20.000 adet satılmıştır. Odyssey’in en bilinen oyunu ise Tennis’dir. Bu oyun daha sonra birçok firma tarafından ilhâm kaynağı olarak kullanılmıştır. Dolayısı ile bir dönem oyun endüstrisi telif hakları davası ile iştigâl olmuştur. Ayrıca konsol için: Football, Basketball, Baseball, Baseball, Hockey, Shooting Gallery, Soccer, Volleyball, Table Tennis ve Cat and Mouse gibi oyunlar da üretilmiştir.

Artık tamamen nostaljik bir teknoloji olmasına rağmen birçok kişi tarafından unutulmayan Magnavox Odyssey’i, eBay gibi alışveriş sitelerinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Ayrıca oyun için açılmış olan bir de sanal müze bulunmaktadır. http://www.magnavox-odyssey.com adresinden bu siteyi ziyaret edebilir ve konsol ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Son olarak sizi, bu ilk video oyun konsolunun tanıtım videosuyla baş başa bırakıyoruz:

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al