Yoksa siz internet dünyasının halka açık en büyük dijital kütüphanesi Vikipedi’nin kırık linki olmayacağını mı sanıyordunuz?
Vikipedi, internet üzerinde örneğine pek rastlayamayacağımız özel bir yere sahip; tabii Vikipedi’nin sorunları da öyle...
Diğer büyük internet sitelerinin aksine gönüllü editörlerin çabalarıyla ayakta duran ve ülkemizde hala erişim engelli olarak yayın yapan platform, birçok kırık linke sahip.
Kırık linkleri tekrardan yayına kazandırma konusunda Internet Archive (Wayback Machine) organizasyonuyla ortak bir çalışma yürüten Vikipedi, kurtarılan 9 milyon 404 sayfasından sonra, şimdi yeniden dünyanın en büyük kütüphanesi olmaya hazır.
Peki, 9 milyon kırık linki kurtarmak neye mâl oluyor ve Vikipedi bu kadar linkini nasıl kurtarmayı başardı?
Vikipedi 9 Milyon Kırık Linki Nasıl Kurtardı?
Archive.org’un bir blog içeriğiyle açıkladığı ve Vikipedi’nin Twitter hesabından doğrulanan içeriğe göre; 404 veren 9 milyon sayfayı kurtarmak sanıldığı kadar kolay olmamış.
IABot adını verdikleri bir yazılım geliştiren Internet Archive, Vikipedi’nin 22 farklı dil seçeneği üzerinde tam 3 yıl boyunca derin tarama yapmış.
Bu tarama sonucunda “404” veya “Sayfa Bulunamadı” ibaresiyle karşılaşıldığında IABot, Wayback Machine üzerinden ilgili sayfanın “en faydalanılabilir” sürümünü sisteme geri kazandırmış.
Vikipedi ve Internet Archive’in 3 yıllık çalışmalarının meyvesini toplamak elbette haber olmayı hak ediyor. Yine de bazı kafa karıştıran sorular var…
Örneğin, bir sayfanın geçersiz bilgi sunması gerekçesiyle kaldırılması ve bunun daha sonradan Wayback Machine ile tekrar sisteme kazandırılması çarşı pazarı fena halde karıştırabilir.
Sitenizdeki kırık linkleri düzeltmeye her üşendiğinizde artık 9 milyon kırık linkini düzelten Vikipedi’yi kendinize hatırlatabilirsiniz.