lostyazilim
tr.link

İnternet Kullanım Alışkanlığımızı Değiştiren 9 Kadın

İnternet, bilgisayar ve hatta mobil cihazlar... Bunların tümünün modern hallerine ulaşması bir gün içerisinde olup bitmedi. Hepsi birer olay olarak meydana çıkıp daha sonradan birer olguya dönüşmeyi başardı. Teknoloji tıpkı bin bir emekle dizilen domino taşları gibi gelişti. Bir taşın devrilmesi diğerinin aksiyonunu meydana getirdi ve modern bilişim teknolojileri oluştu.

Bilişim teknolojileri dediğimizde aklınıza gelen ilk üç isim muhtemelen erkeklere ait olmasına karşın internet ve internet kullanım alışkanlığımızın değişmesi üzerinde kadınların da oldukça büyük payı var. Peki, ya siz internet dünyasını ve muhtemelen tüm internet kullanım alışkanlığımızı değiştirmeye yardımcı olan bu ünlü kadınları tanıyor musunuz?

1- Marissa Mayer

Marissa Mayer, evet o ismi zaten muhtemelen tanıyorsunuz. İnternet dünyasındaki erkek CEO tanımına takla attırmayı başaran ve güzelliğiyle de (!) dikkat çekmeyi başaran Marissa Mayer, Yahoo! Servisinin başkan ve CEO’sudur.

Yahoo’daki görevine başlamadan önceyse Marissa Mayer, Google’ın 20. çalışanı olarak 1999 yılında görev almıştı. Kendisi dünyanın ilk kadın, arama motoru mühendisi olma unvanına da sahip. Bugün hala hayatta olan ve en çok kullandığımız Google servislerinden; Google Search, Google News, Google Görseller ve Google Chrome gibi önemli projelerde Mayer’ın payı oldukça büyük.

Domain Davalarını Takip Edebileceğiniz Yerli Servis: DNDisputes
İlginizi Çekebilir!

Domain Davalarını Takip Edebileceğiniz Yerli Servis: DNDisputes

Alan adı işleri karışık işler. Önce bir alan adının davalık olduğunu duyuyoruz. Sonra, kendimizce akıl yürütüp, şirketlerin domain’i alıp alamayacağını yorumluyoruz. Tüm vakaların tek ortak yönü var: Karar ne olursa olsun, h...

2- Radia Perlman (İnternetin Annesi ve STP’nin Geliştiricisi)

Radia Perlman’ın neden internetin annesi unvanını aldığını anlamak için elbette burada okuyacağınız birkaç satır tek başına yeterli olmayacaktır. Ona neden bu unvanın verildiği anlamak için mutlaka biyografisini de incelemeniz şart.

Perlman, STP (Spanning Tree Protocol) adını verdiğimiz protokolün geliştiricisidir. STP köprüleri sayesinde iki bilgisayar bir ağ üzerinde yer alıp, bir diğeriyle bilgi alışverişinde bulunabiliyor. Bilgisayarları işlevsel hale getiren ve bilgi paylaşımının sağlanmasına yardımcı olan STP’nin ise payı bugünkü teknolojiye erişmemizde sandığınızdan çok daha büyük. STP’nin en köklü örneklerinden biri olan LAN’ı gözünüzün önüne getirerek STP’yi terimlerle uğraşmadan daha kolay anlayabilirsiniz. Doğal olarak Radia Perlman unvanını sonuna kadar hak ediyor!

3- Elizabeth Feinler

Elizabeth Feinler, Google ve GoDaddy’den önce internet piyasasının içerisinde yer alan -hatta internetten önce bile diyebiliriz- en önemli bilişim kadınlardan biri. Bugün birer Webmaster olarak hepimizin oldukça yakından tanıdığı NIC (Network Information Center), Feinler’ın yönetimi altında 1972’den 1989 yılına kadar gelişimini tamamlamıştır. Elizabeth Feinler internetin atası olarak kabul edebileceğimiz ve yalnızca belli araştırma merkezlerinin dahil olduğu ARPANET’i de uzun bir süre boyunca yönetmiştir.

NIC’in mimarı olarak kabul edebileceğimiz Feinler’ın adeta kendi öz çocuğu olan bu kurum da yıllarla birlikte büyüdü ve Domain Name System (DNS)’in en önemli elemanı haline geldi. Bugün .com, .edu, .gov, .net, .org ve daha birçok alan adını kullanıyorsak sanırım tüm bunlar için Elizabeth Feinler’e içten bir teşekkür borçluyuz; Teşekkürler Elizabeth!

4- Caterina Fake

Caterina Fake, eşiyle birlikte internetin en popüler fotoğraf paylaşma sitesi olan Flickr’ı 2004 yılında meydana getirmişti. Bir yıllık süre zarfında tüm internet dünyasını renkli birer fotoğraf albümüne dönüştürmeyi başaran Flickr servisi 2005 yılındaysa Yahoo! Tarafından satın alınmıştır.

Flickr’dan önce insanların fotoğraf gönderme alışkanlığı yalnızca maillere ek eklemekten ibaretti. Bugün yüzlerce fotoğrafla internet dünyası gök kuşağı gibi rengarenkse bunda Caterina Fake’in de rolü büyük demektir.

Caterina Fake’in eşiyle birlikte meydana getirdiği Flickr aynı zamanda Web 2.0’ın öncü özelliklerini de kullanıcılara sunan ilk servislerden biriydi. Flickr kullanıcılara sunduğu; sosyal ağ, etiketleme, popüler içerikleri öne çıkarma ve topluluklar oluşturma gibi özellikleriyle yeni nesil internet dünyasına geçiş aşamasında da en önemli rolü üstlenmişti.

5- Mitchell Baker (Firefox Abla)

Size duyduğunuzda hiçbir şey anımsatmayan bu ismin sahibi olmasaydı, şuan bu yazıyı muhtemelen Internet Explorer ile okuyor olabilirdiniz. Mitchell Baker, Mozilla Kuruluşu’unda Yönetici Başkan olarak görev almış ve interneti hem hızlı hem de güvenli şekilde kullanmamıza aracılık eden Mozilla Firefox’un geliştirilmesini sağlamıştır. Avukatlık üzerine eğitim alan Mitchell Baker’ın yaptıkları sayesinde tüm internet dünyası ve dolayısıyla bizler; açık kaynak kodlu web tarayıcısı kavramıyla tanışma şansını elde etmiş bulunmaktayız.

Açık kaynak ile tüm dünyanın anlayışına tekrardan ışık tutmamıza yardımcı olan nam-ı diğer Firefox Abla’mız sayesinde bugün açık kaynak ruhuyla hareket eden ve kendisinden ilham alınarak geliştirilen GitHub, HTML5 ve Android gibi daha nice servisin yer aldığını da unutmamak lazım.

6- Rashmi Sinha

Hindistanlı kadın girişimci Rashmi Sinha olmamış olsaydı online olarak sunumları yayınlamamıza yardımcı olan SlideShare servisi de muhtemelen olmayacaktı. Sinha, arama motorlarının kullanıcılar için en iyi içerikleri nasıl sunabileceği hakkında Kaliforniya Üniversitesi’nde algoritma çalışmaları yaptı. İlerleyen yıllarda Sinha, kullanıcı deneyimi danışmanı olarak eBay, AAA ve Blue Shield gibi önemli servislerde danışmanlık görevi sağladı.

2006 Yılındaysa Sinha eşi ile birlikte SlideShare servisini oluşturdu. Kendisi şirketin CEO’su rolünde yer alırken eşi de SlideShare’ın CTO’su olarak görev almaya devam etti. SlideShare bugün internet üzerinden hiçbir ekstra araca gerek duyulmadan online slayt sunuları hazırlamak ve sunmak için kullanılan en yaygın araç. Tamamen kullanıcı deneyimi tabanlı olarak hazırlanan servis, 2012 yılında 100 Milyon Dolar’ı aşkın bedel ödenerek LinkedIn servisi tarafından satın alındı.

7- Leah Culver

2008 Yılında yayınlanan ilk sosyal ağ projelerinden biri olan Pownce’ı duymuş muydunuz? Leah Culver bu sosyal ağın oluşturucusu bayan girişimciydi. Çok uzun bir süre boyunca Twitter ve Facebook gibi sosyal ağ projeleriyle rekabette bulunan Culver, bugünün popüler sosyal ağlarının da en büyük ilham kaynaklarından biridir. Birçok kişi tarafından bilmiyor olmasına karşın Leah Culver’ın sosyal ağı ilk defa link, dosya, fotoğraf ve video paylaşma özelliklerine sahip olan servislerden biriydi. Pekala tahmin edebileceğiniz üzere Facebook ve Twitter gibi ağlarda bu paylaşım elemanlarının yer alıyor olmasının mucitlerinden biri Leah Culver isimli ablamızdır.

8- Mena Trott

Mena Trott, Webmasterlar olarak en çok şükran duymamız gereken kadınlardan biri... Kendisi blog açmayı ve blog yazmayı hem kolay hem de dünya çapında popüler hale getiren Six Apart şirketinin iki kurucusundan biri.

2001 Yılında Movable Type adındaki blog servisiyle internet dünyasına çıkan Mena Trott’un bloglama yazılımı WordPress’i kamçılayan ve rekabete davet eden oldukça önemli bir etkendi. Elbette bizler artık bloglama alt yapısı olarak Movable Type yerine daha çok WordPress’i tercih ediyoruz. Yine de bu domino etkisinin ortaya çıkmasında Mena Trott ve eşinin payı büyük.

9- Susan Wojcicki

Bir başka Google çalışını olan Susan Wojcicki, Google’ın reklam kanadında görev alıyordu. Google şirketinin ilk 16. çalışanı olan Susan Wojcicki bugün hepimizin kullandığı Google AdSense ve Google AdWords servislerinin meydana gelmesinde en büyük başrol oyuncusudur.

Google’da oldukça aktif bir süreç geçiren Wojcicki, YouTube’u satın alma konusunda şirketine en önemli adımı attıran isim olma şerefine de sahip. Google’ın kendi kadrosunda uzun yıllar boyunca görev aldıktan sonra kendisi 2014 yılında YouTube’un yöneticisi olarak görev almaya başlamıştır. Bugün elde ettiğimiz AdSense gelirleri için herkesin kendisine bir teşekkür borcu olduğuysa aşikar. Unutmadan, özel günleri daha özel hale getirmek için kullanılan Doodle geleneğinin de başlatıcısı Susan Wojcicki’dir.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al