wmaraci reklam

İnternet Siteleri 2018’de, 2017’den Daha Az Mobil Dostu!

Son birkaç yılda okuduklarınızın büyük kısmının “hız” ve “mobil” sözcükleri etrafında kamp kurduğunu fark etmişsinizdir. Kötü haber: 2018 yılında internet bir önceki yıla oranla daha az mobil kullanıcı dostu. İyi haber: bu dezavantajı bir avantaj olarak kullanabilirseniz, rakiplerinizin önüne geçmek sandığınızdan kolay olabilir…

İnternetteki tüm sitelerin kayıtlarını tutan Archive.org’un bir kardeş projesi var: HTTPArchive. HTTPArchive, Archive.org’un kayıt altına aldığı tüm internet sitelerinin performans raporlarına dair kayıtları tutup, karşılaştırmaları bizlerle paylaşıyor. Bu istatistik verilerine göre: 2018 yılında mobil dostu olmayan, aksine mobil dostu olmaktan uzaklaşan internet siteleri dikkat çekiyor.

Responsive olmak ile mobil dostu olmak arasındaki ince fark

WM Aracı Blog aracılığıyla size aktardığımız üzere Google yayıncıları daima mobil dostu olma konusunda teşvik etmeye çalışıyor. Ne var ki, birçok internet sitesi “responsive” tasarımlarla Google’ın ve istatistiklerin istediği “mobil dostu olmak” kavramına yaklaşamıyor.

Google Veri Merkezini Ziyarete Ne Dersiniz?
İlginizi Çekebilir!

Google Veri Merkezini Ziyarete Ne Dersiniz?

Google’ın tüm dünyadaki servisleriyle anlık olarak senkronize kullanılan Petabaytlarca verinin sahibi olduğunu biliyoruz. Peki, Google’ın tüm bu verileri nasıl yönettiğini biliyor muyuz? Yada dahası, Google’ın Petabaytlarca veriyi ...

Ulaşılamayan içerik sorunu

Mobil ziyaretçilerin bir sayfayı ziyaret ettikten sonra ana içeriğe ulaştığı süreyi açıklamak için kullanılan First Contentful Paint adında bir ölçüm kriteri var. HTTPArchive’e göre bu yılın rakamlarında mobil sitelerde bu süre 5.9 saniye olarak görünüyor. Geçtiğimiz senenin metrikleriye kıyasladığımızda bu yıl yüzde 22.9’luk geç açılma durumu söz konusu.

Ve elbette yüklenemeyen sayfalar sorunu…

İnternet sitelerinin yüklenme süresinde de geçen yıldan bu yana bir artış söz konusu. Bu yıl, kullanıcıların bir internet sayfasının tamamen yüklenmesini beklemek için ortalama 14.6 saniyeye ihtiyacı var. Geçtiğimiz yıla oranla bu açıdan yüzde 20.7’lik bir bekleme süresi artışı yaşanmış.

Elinizde son sürat gitmeye hazır bir mobil cihazınız olduğunda, 14.6 saniyenin beklemek için ne kadar uzun bir süre olduğunu tahmin ediyorsunuzdur. Elbette bu istisnaların dışına çıkan internet siteleri de yok değil.

Mobil siteler neden mobil kullanıcı dostu değiller?

HTTPArchive bize bu konuda da tutarlı veriler sunuyor. Mobil kullanıcıların daha fazla beklemesini sağlayan kırılma noktası olarak şu nedenler gösteriliyor:

  • JavaScript boyutu: internet sitelerinde kullanılan JavaScript boyutu bu yıl ortalama yüzde 50.1 artış gösteriyor.
  • CSS boyutu: Bu yıl kullanılan CSS boyutu ortalama yüzde 36.8 artış gösteriyor.
  • HTML boyutu: Bu yıl kullanılan HTML sayfalarının boyutu yaklaşık yüzde 117.5 oranında artış gösteriyor.
  • Font boyutu: Kullanılan font boyutlarının indirme boyutu ortalama yüzde 18.3 artış gösteriyor.
  • Görsel dosyaların boyutları: İnternet sitelerinde kullanılan görsellerin dosya boyutu geçtiğimiz yıldan bu yana ortalama yüzde 13.9 artış gösteriyor.

Tüm bu, buram buram aydınlatıcı metriklerin ışığında, Web’in 2018 yılında 2017’den daha az mobil kullanıcı dostu olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Ki içeriğin başında değindiğim üzere bu sizin için iyi haber olabilir.

Mobil dostu olmayı başararak dezavantajı avantaja dönüştürebilirsiniz!

Google’a göre:

“Mobil internet sitelerinin yüzde 70’i 5 saniyenin üzerinde açılıyor, yüzde 35’i düşük sıçrama oranına sahip ve sitedeki reklamların %25’inin görülmesi ortalama 19 saniye sürüyor.”

Ek olarak Google’ın elde ettiği bir diğer önemli veri bize şunu gösteriyor:

”Yavaş internet siteleri daha düşük gelir elde ederken, hızlı siteler yüksek gelir elde etmeyi başarıyor. Mobil açısından baktığımızda sayfanın açılısının 100ms optimize edilmesi oturum başına etkileşimin yüzde 1.11 oranında arttırıyor. Buna göre yıllık ortalama 380 bin dolar gelir elde eden bir yayıncılık sitesi satın alma sayfasını 100 ms hızlandırdığında yüzde 1.55’lik avantajla gelirini yaklaşık 530 bin dolara kadar attırabiliyor.”

Tüm bu açıklamaların haricinde Google’ın hızı sıralama faktörü kabul ettiğini biliyoruz. Ufak optimizasyonların bile geliriniz ve sayfa üzerindeki kullanıcı aktivitesindeki geri dönüşümü inanılmaz olabiliyor. Ayrıca bu hafta WM Aracı Forum’da paylaştığımız: 2018'de Sitelerinin Yüzde 82'si Hız Performansı Sorununa Sahip başlığına da bi’ göz atmak isteyebilirsiniz.

Raporlarda bahseden farklılığı bu yıl siz hissettiniz mi? Sizce internet siteleri neden mobil dostu olmaktan uzaklaşıyor?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al