wmaraci reklam

İnternet Tarayıcısı ile Windows 98 Nasıl Çalıştırılır?

Siz de benim gibi eski teknoloji işletim sistemlerini çalıştırıp kurcalamaktan zevk alanlardan mısınız? Peki, hiçbir harici eklentiye ihtiyaç duymadan Windows 98 ve bazı eski nesil Linux işletim sistemlerini çalıştırabileceğinizi söylesem ne derdiniz?

Tamamen internet tarayıcısı üzerinden Windows 98 veya diğer işletim sistemlerini çalıştırmak adım kadar eminim ki pratik hayatta hiçbir işinize yaramayacaktır. Fakat benim gibi işletim sistemi ve nostalji konusunda işin budalası olduğunuzda bunun ne kadar büyük bir anlam ifade ettiğini anlayamazsınız :D Windows’un o saçma sapan renk şemalarını düzenlemek, mayın tarlası oynamak, MSN’e girmeye çalışmak, abidik gubidik klasörler oluşturmak ve onları ölesiye özelleştirmek… Şimdi düşünüyorum da sahi işletim sistemleri ne zaman bu kadar sıkıcı hale geldi?

Bunu düşünen tek kişi ben olmamışım ki, programalama konusuna kafayı takan gönüllü geliştiricilerden oluşan bir ekip JavaScript’i kullanarak 19 yıllık işletim sistemlerini internet tarayıcımız üzerinden simülasyon yöntemiyle çalıştırabileceğimiz bir internet sitesi tasarlamış. Baştan söyleyeyim sakın simülasyonu kıytırık yazılımlarla karıştırmayın. Söz konusu internet sitesi yüklediğiniz ISO dosyası yardımıyla eski nesil işletim sistemini çalıştırabilecek kadar gelişmiş bir yazılım. Tüm bu olanlara internet tarayıcınız üzerinden tanıklık edince JavaScript ve emeği geçen diğer tüm programlama dillerinin yıllar içinde ne kadar geliştiğini görmek insanda hayret uyandırıyor.

Windows 98’i internet tarayıcınız üzerinden çalıştırmak için buraya tıklayabilirsiniz. Eski nesil Windows 95, FreeBSD 10.2, Oberon, Arch Linux ve daha diğer popüler işletim sistemlerini çalıştırmak için ise buradaki sayfaya uğrayabilirsiniz. Son paylaştığım link üzerinden giriş yapıp “Setup” bölümü yardımıyla eski işletim sistemi ISO dosyalarınızı kendi seçtiğiniz bir sistemde Boot edebilirsiniz.

Şahsen biz bu projeye bayıldık! Umarız ki bağımsız geliştiriciler boş vakitlerimizi nostalji kuşağına dönüştürmeye yardımcı olan daha bunun gibi nice projelere imza atarlar. Copy.sh aracını siz beğendiniz mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al