wmaraci reklam

İnternetin Acı Yüzü Dunning-Kruger Etkisi

Bana soracak olursanız hayatlarımızda da sıklıkla gördüğümüz ve yaşadığımız bir sorun ancak yazı başlığı gereği bu içerikte internetteki tezahürleri üzerine konuşalım olur mu? Psikolojik bir eğri olan bu etkinin gerçek hayatta ne kadar çok karşımıza çıktığını anlattığımızda siz de fark edeceksiniz.

Gelin öncelikle bu eğrinin nasıl oluştuğundan ve ne olduğundan bahsedelim. Grafik olarak sunulduğunda oldukça kolay bir biçimde anlaşılabilen bu eğri bize oldukça basit bir durumu anlatıyor. Bir işi ancak yüzeysel bilen halimiz, o konuda oldukça özgüvenli olmamıza neden oluyor. İşin detaylarına hâkim oldukça, işe karşı özgüvenimiz düşüyor çünkü aslında öğrenmemiz gereken ne kadar çok şey olduğunu anlamaya başlamış oluyoruz. Ancak ve ancak işle ilgili yeni bilgiler bulmakta zorlanmaya başladığımız, birçok şeyi biliyor ve çözüm üretebiliyor olduğumuz noktada özgüvenimiz yerine gelmeye başlıyor. Ancak burada da hiç o işi çok az biliyor olduğumuz zamanki kadar özgüvenli olamıyoruz. Böyle anlatınca aklıma bir terim geldi, bu etki aynı zamanda ‘cahil cesareti’ deyimiyle de benzerlik gösteriyor gibi ne dersiniz? Şimdi gelin bunu internette, canımız sektörümüzde nasıl deneyimliyoruz ona değinelim olur mu?

Uzman Olmayan Uzmanlar

Burada en sık karşılaştığımız durum hizmet sağlayıcıların, uzman oldukları iddialarına karşın sundukları hizmet hakkında özgüvenleri hariç pek de tecrübelerinin olmaması diyebiliriz. Burada çuvaldızı kendime batırmak amacıyla bir örnek vermek istiyorum. SEO hakkında en özgüvenli olduğum ve hatta bu özgüvenin karşılığı olarak maddi gelir elde edebildiğim dönemim bugün bakınca SEO’yu en az tanıdığım aylarımmış. Tamamen tahmini, tamamen basmakalıp bir biçimde uzmanı olduğumu iddia ettiğim bu alanda bugün bahsettiğim eğrinin en düşük olduğu noktalardan birisindeyim ve eğer bir şekilde yazılım konusunda kendimi geliştirmezsem buraya çakılıp kalacağımı biliyorum.

Dunning-Kruger eğrisinde taban noktada olmanın da bir dezavantajını burada belirtmeliyim. Tabandaki çoğu kişi aslında konu hakkında çoğu insandan daha bilgili ancak bir iş görüşmesinde sorulacak olsa bunu belirtemeyecek kadar özgüvensiz. Bu da onları çok yüksek özgüvenli insanların oldukça gerisine düşürebiliyor. Doğrusu mütevazılık da bir yere kadar.

Güvenli İnternet Kullanımı için 6 Öneri
İlginizi Çekebilir!

Güvenli İnternet Kullanımı için 6 Öneri

Online verileriniz güvende mi? Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları, akıllı telefonunuzda kullandığınız uygulamalar ve ziyaret ettiğiniz web siteler verileriniz ile ne yapıyor? Online verilerinizi güvende tutmak içiin neler ...

Dezenformasyon da Büyük Bir Sorun

Bilgi kirliliği de bu eğrinin başındaki insanların yaratabildiği büyükçe bir sorun. Bir olay üzerinden konuşalım. Siz örneğin PHP konusunda sandığınızdan çok geride olduğunuzu fark ettiniz ve özgüveniniz azalmaya başladı, yolun en başındasınız kısacası. Kaynaklara bakmaya başladığınızda yüksek özgüvenli, sizden bir basamak gerideki arkadaşlara da sıklıkla denk geleceğiniz için bu eğrinin başındaki insanların yarattığı dezenformasyon yüzünde bilgiye ulaşmak konusunda zorlanacaksınız. Hele ki konu hakkında yüzeysel bile olsa fikri olmayan birileri konuları daha en başta araştırmaya başladığında yine bu durumla karşılaşacaklar ve bilgi kirliliği okyanusunda, neredeyse doğru hiçbir şey öğrenemeyecekler.

Etki ve eğri hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşırsanız çok seviniriz efendim. Bu etki özelinde özeleştiri yapmak isterseniz de paylaşımınızı bekliyoruz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.75 / 5 (4 değerlendirme)

4 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al