wmaraci reklam

İnternetin Bilinmeyenleri: İlk Spam’ı Kim Yaptı?

Webmasterlar olarak kocaman bir güruhuz. Bu güruhun hiçbir parçasının spam veya spam yapan kullanıcılara karşı sempati beslemediğine eminim. Bugün internet dünyasını dört koldan virüs gibi saran spam illetinin ilk kırılma noktası ve spam’ın büyük başarısını biliyor musunuz?

Yetişkin bir bilgisayar kullanıcısı her gün ortalama 150 adet e-posta alıyor. Sizce bu rakamın yüzde kaçı gerçek bir iletişimin parçasıdır dersiniz? En fazla 30 posta iletişim amacıyla kullanılıyor olsa bile geri kalan 120 e-posta spam amacıyla gönderilen postalardan ibaret.

Bu mail trafiğinin ne kadar büyük spam’ı işaret ettiğinin farkında mısınız? Evet, tüm dünyada spam yapılıyor ve spam’ın en çok kullanılan türü e-posta spamı. Özel bir araştırma şirketinin 2014 yılında yayınladığı rapora göre her gün 54 milyar spam e-posta gönderiliyormuş ki, bu o zamanlar için bir günde gönderildiği tahmin edilen toplam mail saysının %80’inine denk geliyormuş. 

Rakamlardan ve her gün kontrol ettiğiniz e-posta kutunuzdan da anlayabileceğiniz gibi Spam internet dünyasının kaçınılmaz gerçeği ve yıllandıkça güçlenen kanseri. Bu kanser ilk olarak nasıl yayıldı dersiniz?

ARPAnet’e Geri Dönüyoruz!

İnternetin Bilinmeyenleri serisine başladığımızda, önce linklerin neden mavi olduğuna değinmiş ve ilk ilkel internet modeli olan ARPAnet üzerine kısaca hasbihal eylemiştik. Spam dediğimiz şeyin ilk oluşum süreci ilkel internete yani ARPAnet’e dayanıyor.

Bu şu demek; spam, internetin dünyasının bugün için bel kemiği kabul edilen web’ten, internet tarayıcılarından ve arama motorlarından bile daha eskiye dayanıyor. Resmi kayıtlara göre ilk Spam’i yapan abimiz ise; Gary Thuerk.

Gary Thuerk, 1978 yılında bir dijital ekipman şirketinin pazarlama kanadında çalışan sıradan bir adam. Ürettikleri bir bilgisayarın pazarlanması istenince Gary’nin aklına harika bir fikir geliyor ve fikir ampulü onu spamı yapan ilk adam unvanına kavuşturuyor. Gary, ARPAnet üzerinde yer alan 400 kadar e-posta adresini öğreniyor ve ardından çalıştığı şirketin sattığı bilgisayarı pazarlamak için aşağıdaki pazarlama postasını tüm kullanıcılara gönderiyor. 

2007 Yılında gerçekleştirilen Computer World etkinliğinde eline mikrofonu alan Gary, “Ben kendimi spam’ın değil, e-posta pazarlamasının babası olarak görüyorum.” diyor. Biliyor musunuz Gary bunu söylerken hiç haksız sayılmaz.

Yürüttüğü ilk spam e-posta pazarlaması sonrasında satılacak olan bilgisayarlar viral hale gelmiş ve şirket toplamda 13 milyon dolar değerinde bilgisayar satmayı başarmış. Yani spam falan ama Gary ve çalıştığı şirket bu pazarlama modelini kullanarak hedefliğinden daha büyük başarıya ulaşmış. 

Bugün spam’ı resmen tanımlarken almak için izin vermediğiniz ve almak istemediğiniz şeyler olarak tanımladığımızı düşünecek olursak, nedense Gary bana şimdi bir tık daha haklı göründü. Bu kadar satış yapıldığına göre bu insanlar aslında pazarlama postası almaktan o kadar da rahatasız değilmişler öyle değil mi?

Unutmadan, posta kutumuzun bu hale gelmesini sağlayan koca yürekli Gary Thuerk sana da teşekkürler!

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al