wmaraci reklam

Isınan Bilgisayar Nasıl Soğutulur? Bilgisayarımızı Serin Tutmanın Yolları Neler?

Artık günümüzde hemen hemen her evde ve iş yerinde bilgisayar var. Kullandığımız dizüstü bilgisayar ya da masaüstü bilgisayar olması fark etmeksizin, bilgisayarlarımızın içerisinde donanımsal parçalar mevcut. Bu parçalar bilgisayarda yaptığımız işleme göre oldukça ısınabiliyorlar. Özellikle sıcak havalarda daha da ısınan bu parçalar o hale geliyor ki, bilgisayarın kendisini korumak için kapatmasına kadar sebep olabiliyorlar. Daha da tehlikelisi bu parçalar sıcaklıktan zarar görebiliyorlar. Ki günümüz ekonomisinde bu parçaları almak bir hayli güç. Peki bilgisayarımızı aşırı ısınmadan nasıl koruyabiliriz gelin beraber bakalım.

Bilgisayarlar Neden Isınır?

Normalde sorunsuz çalışan bilgisayarlarda ortaya çıkan ısı, kasadaki fanlarla dışarı atılır. Bu sayede de içerideki ısı kontrol altında tutulur. Fakat kasanın içerisindeki hava akışı sağlıklı yapılamıyorsa fanlar içerideki ısıyı dışarıya atamaz ve böylelikle bilgisayardaki ısı yükselir. Isı yükseldikçe de bilgisayarların içerisindeki bileşenlerin performansı düşer. Daha da tehlikelisi dediğim gibi donanımsal parçaların ömrünü ciddi oranda kısaltabilir.

Gitar Standı Kullanımı Neden Önemlidir? En İyi Gitar Sehpaları Hangileridir?
İlginizi Çekebilir!

Gitar Standı Kullanımı Neden Önemlidir? En İyi Gitar Sehpaları Hangileridir?

Gitar standı olarak anılan ve diğer ismi gitar sehpası olan bu önemli ürünler, birçok satıcının ve kullanıcının farklı açılarda işini kolaylaştırmaktadır. Tabi ki, birçok çeşitte modeli olan ve farklı enstrümana ya da markad...

Bilgisayarı Nasıl Soğutabiliriz?

Isınan bilgisayarda şayet donanımsal bir arıza yok ise, soğutmanın birkaç yöntem var. Bu yöntemleri deneyerek hem bilgisayarımızı soğutabilir hem de performansını ciddi oranda arttırabiliriz. Peki bu yöntemler neler?

  • Hava Akışının Sağlanması
  • Şayet bilgisayar içerisine hava akışı sağlıklı şekilde sağlanırsa ısı seviyesi ciddi oranda düşecektir. Şayet dizüstü bilgisayarımızın altında veya masaüstü bilgisayarımızın yanında, önünde bir engel var ise, fanlar içeriye serin havayı iletemezler. İlk yapılacak iş fanların önündeki bu engelleri kaldırmak olacaktır. Dizüstü bilgisayarını altındaki fan bölümünü yerle ayırmak ya da kasanın yerini değiştirmek fanların daha rahat çalışmasına olanak sağlayacaktır.

  • Bilgisayar Kasasını Açmamak
  • Halk arasında bilinen bir yanlış vardır ki o da bilgisayarı serinletmek için kasanın kapağını açmak. O an her ne kadar hava akışı sağlanacağı için kasanın ısısı düşürse de toz ve kir bilgisayarların pervanelerine daha çok birikir ve fanların sağlıklı çalışmasını engellerler. Tozdan dolayı iyi dönmeyen fanlar içeriye hava akışı sağlayamayacağı için bilgisayarın ısısı da artacaktır.

  • Bilgisayar Temizliği ve Bakımları
  • Birçoğumuz bilgisayarımızın temizliğine ve bakımına maalesef vakit ayıramıyoruz. Bazen üşeniyor bazen de işlerden dolayı vakit bulamıyoruz. Fakat düzenli bilgisayar temizliği ve bakımı, bilgisayarımızın ömrünü uzatmak için çok önemli. Özellikle fanların temizlenmesi, fanların tam verimli şekilde çalışmasını sağlayacağı için bilgisayarın ısısını dengeleyecektir. Tozlar çoğunlukla radyatörde, fan kanatlarında ve güç kaynağında birikirler. Temizlikte buralara öncelik vermemiz gerekse de her bileşeni detaylıca temizlemek şart.

  • İşlemci Fanını Yükseltme
  • işlemciler, bilgisayarımızın en hassas ve en pahalı parçalarından birisi. İşlemci ısısını dengede tutamazsak bilgisayarımız kendini korumak adına sık sık kapanacaktır. Bunu engellemek için de işlemciyi soğutan fanı yükseltebiliriz. İşlemcinin soğumasını daha kuvvetli fanlarla ya da bütçeye göre sıvı soğutma ile sağlayabilirsek, işlemcimiz ısıdan zarar görmeyecektir.

  • Sıvı Soğutma
  • Yukarıda da bahsettiğim gibi şayet işlemcinizin veya ekran kartı gibi değerli parçalarınızın ısınmasını engellemek istiyorsanız biraz bütçe ayırarak onları sıvı soğutma sistemleriyle soğutabilirsiniz. Sıvı soğutmalar, normal fanlara göre %70-80 oranında daha fazla soğutma sağlayabiliyorlar.

  • Kasa Fanlarını Arttırmak ve Dizüstü Bilgisayar Soğutucuları Almak
  • Şayet masaüstü bilgisayarınız varsa ve ısınıyorsa, kasada takılı olan fanlar yetesiz kalabiliyorlar. Bu gibi durumda kasaya ek fanlar alarak takviye yapabiliriz. Ama bilgisayarınız dizüstü ise, bilgisayarınızın altına özel üretilen büyük fanlı ek soğutucular alabilirsiniz. Laptop’unuzu aldığınız ek soğutucu üzerinde çalıştırmanız durumunda ısısı ciddi oranda düşecektir.

  • Termal Macun
  • İşlemciyi soğutmanın en etkili yollarından birisi ise sık sık termal macununu değiştirmek. İşlemcilerin üzerine sürülen termal macun, sıvı soğutmadaki ya da fandaki soğuk havayı işlemciye çok daha iyi aktardığı için işlemcinin ısınmasını engelliyor. Fakat zamanla işlemcideki termal macun azalıyor ya da tamamen yok oluyor. Bunun için sık sık işlemcideki termal macunu yenilemeliyiz. Ayrıca termal macun seçerken naçizane tavsiyem olabildiğince bütçenizi arttırın. Çünkü termal macun ne kadar kaliteli ise, işlemciyi soğutmaya o kadar kaliteli etki ediyor.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al