wmaraci reklam

Kısayol Tuşlarının Size Kazandırabileceği 5 Avantaj

Hadi, işe basit bir soruyla başlayalım. Hepimiz neden çalışıyoruz? Aslında kendimizce ayrı ayrı nedenlerimiz olsa bile sonuçta para için çalışıyoruz. Ve parayı insana kavuşturan en önemli dengenin zaman olduğunu da çok iyi biliyoruz. O halde zamanınızı ne kadar etkili kullanırsanız o kadar çok kazanırsınız dersek pekte yanlış bir laf etmiş olmayız.

Açık konuşmak gerekirse bizlerin standart bir bilgisayar kullanıcı olmasının pek imkanı yok. Bizim daha çok işin hinliğini cinliğini öğrenmemiz ve hatta elimizden geldiğince çakallığa kaçarak bilgisayarı öttürmemiz gerekiyor. Bilgisayarla ilgili her şeyi en iyi şekilde yaptığınızı düşünüyorsanız bunun üzerine fareyi de elinizden düşünmüyorsanız o halde yanılıyorsunuz demektir.

Ülkemizde bu konuda çalışma yapılmamış olsa da ABD’de çeşitli üniversiteler tarafından klavye neden fareden daha etkilidir konulu resmi araştırma çalışmaları düzenlenmiş ve tezler hazırlanmış. Elbette birçok araştırma ve teze göre bu versusun kazanan tarafı klavye ve klavye kısayolları olmuş. Bir an için bilgisayarda klavye kısayollarının olmadığını düşünüyorum da, normalde yaptığım işlerle harcadığım zaman olarak en az üçte bir oranında daha çok zaman harcamam gerekecekti.

Siz de hala klavye kısayollarına ısınamayan taraftaysanız alınız size beş maddede neden klavye kısayolları fare kullanmaktan çok daha etkilidir ve klavye kısayollarının bir webmaster’a kazandırabilecekleri;

1- Verimlilik

Şu büyük bir gerçek ki, bilgisayarınızı profesyonel olarak kullandığınızı hissettiğiniz anda otomatik olarak tüm verimliliğiniz ve çalışma azminiz de artıyor. Bu açıdan bakacak olursak klavye tuşlarına yeterince hakim olmanız sizi daha profesyonel hale getirip, çalışmalarınıza verim katmanıza yardımcı olabilir.

Zaten ne zaman ki yaptığımız işlerin gereğinden fazla zamanımıza mal olduğunu hissediyoruz, işte tam olarak o zaman sıkılmaya başlıyoruz. Kendimce yaptığım bir deneyde klavye kısayollarını kullanmadan bir görseli indirip boyutlandırmam fare ve klavye ile tam olarak 48 saniye tuttu. Aynı işlemi aynı görsel üzerinden kısayol tuşlarını da aktif olarak kullandığımdaysa 24 saniye tuttu. Yani fareyle oyalandığım ve klavye kısayollarını kullanmadığım zaman tam iki katı daha fazla zaman harcamış oluyormuşum.

Şimdi bunu tüm çalışma gününüz üzerine yayın ve ne kadar zamandan tasarruf edebileceğinizi bir düşünün. Ben bu oranı takribi olarak çalışma zamanımın üçte biri oranında hesapladım. Yani her gün 12 saat çalışıyorken, yaklaşık olarak 4 saatimi boşa harcıyordum. Bunun ne kadar büyük bir kayıp olduğunun farkındaysak sorun yok.

Alexa’da nasıl yükseliriz?
İlginizi Çekebilir!

Alexa’da nasıl yükseliriz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki  Alexa’daki web sitelerinin sıralaması ve alınan değerler kesinlikle tamamen doğru değerler değildir. Alexa dünyadaki tüm siteleri aldıkları trafiğe göre sıralar. Ancak Alexa her siteden doğru d...

2- Multitasking (Çoklu İşlem)

Aslında kaliteli bir çalışma süreci için tüm uzmanlar ve bilgisayar profesörleri olabildiğince Multitasking olayını tadında uygulamamız gerektiğinden bahsediyor fakat biz bazen işin cılkını çıkarabiliyoruz. Dahası fare, çoklu işlemler arasında çalışırken verimi düşüren en önemli elemanlardan biri olarak kabul ediliyor.

Fare kullanırken öncelikle işlem yapmak istediğiniz köşeye bakar, daha sonra da fareyi hareket ettirirken bilinçsiz olarak farenin gittiği yolu takip etmeye çalışırsınız. Çünkü fare hareketi yaparken farenin doğru yerde olup olmadığını kontrol etme ihtiyacı duyarız.

 Bu sırada beyniniz çoklu işlemlere dalar ve “Ben ne yapacaktım, ne yapıyordum yaa?” durumunun ortaya çıkmasına neden olur. Zihninizi bulanıklıklardan uzak tutmak için hem klavye kısayollarını eliniz kolunuz olarak bellemeli hem de çoklu işlemlerden olabildiğince uzak durmaya çalışmalısınız.

3- Fare ile Kombo

Yalnızca klavye kısayolları konusunda bir ninja olmanız sizi etkili bir bilgisayar kullanıcısına dönüştürmeyebilir. Kısayol tuşlarının en etkili şekilden kullanmak için bazen fare ile hareketlerinizi birleştirmeyi de bilmelisiniz. Örneğin bir klasörün içerisinde yer alan tüm dosyaları seçmek istiyorsanız CTRL + A kombinasyonu çok mantıklıdır. Belli bir aralıktaki dosyaları seçmek içinse fare ile kullanılan CTRL + Shift + Sol tık kısayolu avantajlıdır.

Fareyi kimsenin kötülediği yok ancak bazı temel ve klavyeden gerçekleştiremeyeceğiniz işlemler haricinde her işlemde fareyi en önemli ekipmanınız kabul etmek size zaman ve dolayısıyla da para kaybettirir.

4- Sağlık Sorunları

Klavyeyi fareden daha çok kullanarak RSI (Repetiteve Syndrom Injury) adı verilen ve sıklıkla bilgisayar kullanıcılarında görülen rahatsızlıkla çok daha az uğraşacağınızı biliyor muydunuz? Daha çok klavye kullanmak ve bunu sağlamak için klavye kısayollarını kullanmak sağlığınıza bile etki edecek, e daha ne olsun?

5- Hassasiyet

Hangi fareyi kullanırsanız kullanın, fareler birçok işlemde sandığınız kadar hassas değildir. Evet, belkide bu aletler birçok işlem için yeterli olabilirler fakat klavye ile karşılaştırıldıkları zaman hassasiyetlerinin kocaman birer fos olduğunu kabul edelim. Örneğin, font puntosu belirlerken fareyi veya klavyeyi kullandığınızı düşünün. Klavye tam değeri almak için kullanıldığından kesinlikle çok daha fazla hassasiyet demek oluyor. 

Yada en basitinden bir metni düzenlediğinizi düşün. Bir kelimeyi işaretlerken fare kullanırken ne kadar zorlandığınızı düşünün… Daha sonra aynı işaretlemeyi bir klavye kısayolu olan CTRL + Shift + Yön tuşu ile deneyin. Kazananı aramak için inanın çok fazla uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.

Yazıyı sıkılmadan okuyup, kendini moda soktuysan belki bu blog yazımıza da göz atmak isteyebilirsin :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al