wmaraci reklam

Kolektif Dikkat Dağınıklığı ve Kısa Format Videolar

TikTok, Shorts, Reels gibi araçlar ve uygulamalardan da önce, Vine ile hayatımıza giren kısa format videolar bugün her birimizin büyük vakitlerini almayı başarıyor. Ancak yalnızca vaktimizi almakla da kalmıyorlar. Toplumsal bir sorunu tetikliyorlar. Dikkat dağınıklığı.

Bir sinema filmi ya da bir televizyon dizisinden bahsetmiyoruz. Zaten böyle yapımların süreleri boyunca bütün dikkatimizi tüketmek gibi bir amaçları da olamaz. Çünkü yapamazlar. Bir insanın tüm dikkatini, bir saat hatta ve hatta birkaç dakika boyunca üzerine toplamak öyle kolay bir mesele değil. Ancak süre bir dakikanın altına indiğinde işler değişiyor.

İçerik Üreticiler Toplarıyla, Tüfekleriyle Geliyorlar

Kısa format videolar üreten influencer kitlesinin tek bir amacı var. Onları daha fazla ve daha dikkatli izlememiz. Bu yüzden de en dikkat çekici başlıkları, en dikkat çekici metin ve içeriklerle dolduruyorlar. Biz de günlük bir alışkanlık haline gelen tüketim alışkanlıklarımızla saatlerimizi bu içeriklere veriyoruz. Peki, ne mi oluyor?

Dikkat süremiz o kadar kısaldı ki, artık bu kadar ilgi çekici olmayan ve kısa sürmeyen hiçbir içeriğe vakit ayıramıyoruz. Yazı okuma alışkanlıklarının azaldığını zaten biliyorduk ama artık uzun YouTube videolarını dahi izleyemez hale geldik. Bu da toplumsal bir olayı beraberinde getirdi. Kolektif bir dikkat dağınıklığı…

2017 için Sosyal Medya Görsel Boyutları
İlginizi Çekebilir!

2017 için Sosyal Medya Görsel Boyutları

Hoşumuza gitsin veya gitmesin, kullanalım ya da kullanmayalım hiç farketmez. Popüler sosyal medya platformları internet sitelerinin marka bilinirliği için büyük bir öneme sahip. İnsanlar doğrudan internet sitenize girmekle kalmayıp, siz...

Neler Yapılmıyor ki?

İsmi çok bilindik politikacılar kısa format videolarının altına slime videoları koyuyorlar. Bu sayede dikkatimizi ilgi çekici bu videoya veriyoruz ve onun ne dediğini dinliyoruz. Tabii sadece slime da değil, Subway Surfers benzeri oyunlar da epeyce kullanılıyor.

Geçtiğimiz gün bir arkadaşım, ona attığım resmi gazete nüshası için “Yuh, ben bu kadar uzun metni nasıl okuyacağım?” dedi. Sonrasında da ekledi “2 senedir 1 sayfa kitap okumadım, dikkatimi asla toplayamıyorum.” Haklı, çünkü kendisini her gün en az 2 saat Instagram Reels’inde kaybolurken yakalayabiliyorsunuz. Peki, bu arkadaşım yarın önemli bir iş sözleşmesiyle ya da mahkeme kağıdı ile karşılaştığında ne yapacak dersiniz?

Tamam, haber sunucuları ve politikacılar bu şekilde videolar üretsin ama işin ciddiyeti ne olacak? Ülke gündemiyle ilgili önemli haberleri ASMR olarak tabir edilebilecek videolarla izlemek biraz garip değil mi sizce de? Ayrıca insanlık olarak bundan da sıkılırsak ne olacak? Video süreleri daha da mı sıkışacak?

Elbette burada insan aklının aşacağı bariyerlerin haddi hesabı pek bulunmuyor. İçerik üreticiler dikkatimizi toplamanın yeni modellerini de keşfedecek ve biz bu defa onlarla saatlerimizi geçireceğiz. Bundan rahatsız olanlarımız ne yapacak peki? Kendimizi dikkat dağınıklığı çukurundan nasıl kurtaracak, nasıl kolektif hastalıktan kopmuş bir birey olacağız?

Kısa Format Video Detoks’u

Benim burada önerim doğrusu pek sevmesem de bir kişisel gelişim metodu olacak. Tıpkı yıllardır bazılarımızın uyguladığı sosyal medya detoksu gibi, kısa format videolara da detoks yapabiliriz. Yani aslında en basit haliyle birkaç ay boyunca buna benzer içerikleri hayatlarımızdan çıkarabiliriz.

Hatta bir diğer tavsiyem bunu izlediğiniz her içeriğe uygulamanız. Örneğin nefes boşlukları dahi kesilmemiş, uzun videolar izlemeye kendinizi yeniden alıştırmayı deneyebilirsiniz.

Peki, siz ne gibi dikkat toplama örnekleriyle karşılaştınız bu içerik türünde. Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al