wmaraci reklam

Komut Satırı Bilginizi Sınayan Eğlenceli Site: CMD Challenge

CMD ekranın bazı kullanıcılara dinozorları hatırlattığını biliyorum. Siyah ekran üzerinde yanıp sönen bir imleç ve farenin olmadığı zamanlar bilgisayarların karanlık çağlarıydı. Üstünden yıllar geçti, GUI’ler serilip serpildi ama hala CMD ekranına ihtiyaç duyan büyük bir kullanıcı kitlesi var. Bazen sunucu tarafında bazen ise kompleks sistemlerde CMD ekranını kullanmadan işleri halletmek kaçınılmaz oluyor. CMD kaçınılmaz sonunuz ise ondan kaçmak yerine zevk almaya çalışmayı deneyebilirsiniz.

Daha önce CMD komutlarına ihtiyaç duyan kullanıcılar için A’dan Z’ye Tüm Windows CMD Komutları içeriği altında en önemli komutları paylaşmıştık. Gelgelelim tek başına onlarca komutun ve açıklamaların yer aldığı bir listeye böm böm bakmak bir işimize yaramıyor. Bunun farkında olan bir grup geliştirici, insanlar CMD komutlarını deneyerek öğrensin hem de CMD komutu bilgisini sınasınlar diye harika bir internet sitesi oluşturmuş: CMD Challenge.

CMD Challenge; size en temelden başlayarak yerine getirmenizi istediği bir takım spesifik görevler veriyor. Hello World ile başlayan ve temel işlemler üzerinden devam eden CMD macerası hep başladığı kadar kolay kalmıyor. Verilen görevleri tamamladıkça sizi daha güç ve tamamlaması zorlayıcı görevler bekliyor. CMD konusunda sizi tek başına bırakmayan CMD Challenge, verdiği her görevi tamamlamanıza yardımcı olacak minik ipuçları vererek elinizden tutuyor. Ana sayfanın en alt bölümünde ise kullanıcıların oluşturduğu CMD görevleri yer alıyor. Bir kullanıcı olarak geçerli olması şartıyla siz de bir CMD görevi oluşturarak sisteme katkıda bulunabiliyorsunuz.

CMD Challange’ı kullanmak için üye olmanız gerekmiyor ve sadece internet sitesine giriş yapmanız ilermelerinizin başlaması için yeterli oluyor. Komut satırı konusunda kendini geliştirmeye ihtiyaç duyan ezbere dayalı öğrenim yerine pratiğe dayalı gelişim kaydetmek isteyenle için CMD Challange’ın harika bir kaynak olduğu aşikar.

CMD Challenge’ın açık kaynaklı ve tamamen kişiselleştirilebilir bir proje olduğu ek notunu da düşeyim. Sistemin tüm kaynak kodları GitLab ve GitHub üzerinde yayınlanıyor. İsterseniz projeyi indirerek kendi kopyanızı oluşturabilir ve kim bilir belki sistemin Türkçesini projelendirmek istersiniz?

CMD Challenge, komut satırının bileğini bükmesi gereken kullanıcılara eğlenceli şekilde yardım olacak ve öğrendiklerini pekiştirme fırsatı sunacaktır. Proje hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al