wmaraci reklam

Kuzey Kore Tasarım Harikası Web Sitelerini Yanlışlıkla Dünyaya Açtı!

Hali hazırda birer internet kullanıcısı olarak mutlaka sosyal medyada paylaşılanlardan, haber sitelerinden ve çok daha farklı mecralardan Kuzey Kore’nin kapalı kutu bir ülke olduğunu duymuşsunuzdur. Tüm dünyaya tamamen kapalı bu ülkenin sadece kendisi değil, aynı zamanda interneti de erişime kapalı. Geçtiğimiz gün meydana gelen bir hata sonucunda Kuzey Kore’nin epi topu 28 internet sitesinden oluşan tüm internet ağı kısa süreliğine açığa çıktı. Aralarında Kuzey Kore’nin resmi sitelerinin de yer aldığı bu 28 internet sitesinden bazıları resmi organizasyonlara aitken, bazılarıysa kültürel organizasyon ve film sitelerinden oluşuyor.

Koskoca internet ağının 28 siteden oluşuyor olması sizi sakın şaşırtmasın, çünkü anladığımız kadarıyla Güney Kore, HTML dışında CSS’i yeni keşfetmiş ve CSS’in ilk sürümüyle web sitelerini tasarlamaya uğraşıyor. Ne yazık ki, kısa süre içerisinde Kuzey Kore yaptığı hatayı fark etti ve tekrardan internet erişimini kısıtlamayı başardı. Bizim de belki bundan sonra uzun süre boyunca göremeyeceğimiz Kuzey Kore internet sitelerinden yalnızca aşağıdaki görüntüler ve detaylar elimizde kaldı;

Bir numarada görünen bu internet sitesi spor aktivitelerinin konu edinildiği oldukça eski nesil dizayna sahip bir internet sitesi. Aldığımız bir bilgiye göre bu internet sitesini tasarlayan bedbaht Webmaster kör olmuş. İyi yürekli Kuzey Kore yöneticileri siteden elde edilen gelirlerle bu Webmasterın tedavi masraflarını karşılamayı bile düşünmüşler. Tabii ne yazık ki internet reklamcılığı olmayınca proje suya düşmüş. Yine de bedbaht Webmaster umudunu yitirmeksizin bu internet sitesi için düzenli olarak çalışıyor, tabii teknoloji sınırlı olduğu için resim ekleme kodlarında biraz yanlışlık yapmış olabilir, hiç sorun yok. Nasıl olsa 20 sene sonra HTML 2’ye geçecekler ve resim kodlarını eklemek çok daha kolay hale gelecek. O zaman birileri el atıp, düzeltiverir.

Bu diğer tasarım harikası internet sitesiyse ileri seviye CSS teknikleri kullanılarak hazırlanmış Air Koryo hava yollarının sitesi. Sakın minibüs sitesi tasarımlarıyla karıştırmayın, bu internet sitesini ziyaret eden kullanıcılar anlık olarak bilet sorgulaması yapıp, hangi uçuşlarda yer olduğunu sorgulayabiliyor. Sitenin şuan için online rezervasyon ve kredi kartıyla satın alma gibi özellikleri yok. Zaten kullanıcıların da buna ihtiyacı yok. Hem zaten Kuzey Kore dediğin yer ne kadar ki? Bakkaldan ekmek alıp, dönerken pek ala uçuş biletinizi de alabilirsiniz.

Netflix’in aslında Kuzey Kore’nin Korfilm isimli internet sitesinden ilham alınarak geliştirildiğini biliyor muydunuz? Elbette bilmiyordunuz! Çünkü yok öyle bir şey, biz uydurduk. Eğer dikkat ederseniz alan adının keyword olmadığını fark etmişsinizdir. Muhtemelen “Ulan, sanki milyon tane alan adımız mı var? Epi topu 28 site var. Akıllarında tutsunlar bir zahmet.” havasında alındığı ve SEO kaygısı düşünülmeden kayıt ettirilmiş olması kuvvetle muhtemel. Tabii, burada filmleri filan görüyorsunuz ama bu filmleri sanırsam yine gidip marketten satın almanız gerekiyor. Korsana da karşılar hani, şimdi öyle demeyin.

Kuzey Kore’de durumlar böyle, sizin favori Kuzey Kore siteniz hangisi? Yada Kuzey Kore'de Webmaster olmayı düşünür müsün? :D 

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al