wmaraci reklam

Microsoft, MS-DOS 1.25 ve 2.0’ı Açık Kaynak Kodlu Olarak Yayınladı (Yeniden)

Microsoft, 1983 yılında geliştirilen MS-DOS 1.25 ve 2.0 işletim sistemlerinin kaynak kodlarını, GitHub üzerinden tüm meraklı geliştiricilerle paylaştı.

MS-DOS koca bir nesil ve bilgisayar tarihi açısından bir işletim sisteminden çok daha fazlası! 1983 yılında geliştirilen ve Microsoft tarafından satılan MS-DOS, şimdi meraklı geliştiricilerle tekrar tozlu kod satırlarında buluşuyor.

MS-DOS’un kaynak kodları aslında ilk defa oksijene karışmıyor. Daha önce 2014 yılında Microsoft orijinal kaynak kodu Computer History Museum (Bilgisayar Tarihi Müzesi) aracılığıyla paylaşmıştı. Ancak; yazılımcıların bu kodu kullanarak ticari projeler geliştirmesi ve Web’de dağıtması yasaklanmıştı.

Bu kez şartları yumuşatma yoluna giden Microsoft, orijinal kaynak kodları MIT lisansı altında yayınlıyor. Yani; isteyen geliştiriciler MS-DOS’un kaynak kodlarını diledikleri gibi değiştirebilir, kendi ürünlerinde kullanabilir veya dağıtabilirler.

Bilgisayar Tarihinin En Afili İşletim Sistemi: MS-DOS

MS-DOS 1.25 ve 2.0’ın paylaşılan kaynak kodları 8086 assembly kodu olarak yazılmış. Microsoft kaynak kodun yanı sıra geliştiricilerle MS-DOS’un bazı ilginç özelliklerini de paylaştı:

  • İlk MS-DOS 1.25’in kaynak kodu 9 Mayıs 1983’de yazılmış olup, yalnızca 7 kaynak kod dosyasından oluşmaktaydı. Orijinal MS-DOS komut satırı kabuğu COMMAND.ASM de bunların arasındaydı.
  • MS-DOS 2.0 sürümü 3 Ağustos 1983 civarında yazılırken önemli bir ilerleme kaydetti. Kaynak koddaki sadece ASM uzantılı dosyalarının sayısı 100’ün üzerindeydi.

Daha bunun gibi diğer ilginç detaylara göz atmak isterseniz, MS-DOS’un dokümantasyonuna (TXT veya DOC) mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim.

MS-DOS 1.25 ve MS-DOS 2.0’ın kaynak kodlarına GitHub üzerinden erişebilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al