wmaraci reklam

Microsoft, Windows 7’nin Desteğini Sessiz Sedasız Kesmeye Başladı

Windows XP’nin beyaz atına binip Üsküdar’ı geçmesine yenice ısınmıştık ki, sıra yeni aday Windows 7’ye geldi. Windows 7’nin güncelleme desteğinin sonu için Microsoft resmi olarak 14 Ocak 2020’yi göstermişti fakat görünen o ki Windows 7’nin sonu bazı kullanıcılar için belirlenen tarihten önce gelecek.

Olaya yabancı olan arkadaşlar için özet geçerek işe başlayalım; tüm Windows sürümlerine Microsoft tarafından resmi bir destek ve güncelleme ömrü belirlenir. Bu süreç boyunca daha yeni Windows ürünleri çıkmasa da eski kullanıcılar kritik güvenlik ve bakım güncellemelerini almaya devam ederler. Resmi destek süresi sona erdiğindeyse bu işletim sistemleri tarihe yenik düşmek zorunda kalır. Windows 7 için bu süreç Microsoft’un çabalarına göre beklenenden kısa sürecek.

Microsoft’un son güncelleme raporuna göre Windows 7 için sunulan destek yavaştan sona erdiriliyor. İşe eski bilgisayarlardan başlayan Microsoft’un başlangıç durağıysa Intel’in Pentium III işlemci kullanıcıları olacak. Windows 7’nin aylık güvenlik ve bakım güncellemeleri artık Pentium III kullanıcıları tarafından kullanılamayacak.

Desteğin kesilmesi güncelleme sorunuyla başladı

Windows 7’nin eski bilgisayarlar için desteği kesmesine basit bir güncelleme sorununun neden olduğunu da belirtmek gerek. Mart 2018 güncellemesinden sonra (KB4088875) Windows 7 kullanıcıları “A Stop error occurs on computers that don’t support Streaming Single Instructions Multiple Data (SIMD) Extensions 2 (SSE2)” hatasıyla karşılaşmaya başladı. Microsoft ise sorunun çözümüne ilişkin olarak yeni bir yama yayınlanacağının sözünü verdi.

Microsoft sözünü tutarak yeni bir güvenlik güncellemesi yayınladı fakat yayınlanan güncel yama (KB4088875) kullanıcıların işine yaramadı. Yeni güncelleme eski bilgisayar sahiplerine “Upgrade your machines with a processor that supports SSE2 or virtualize those machines,” uyarısıyla işlemcilerini SSE2 destekli bir modele yükseltmeleri gerektiğini belirten bir mesajla karşıladı.

Kelimenin diğer anlamıyla eski bilgisayar kullanıcıları için Windows 7 desteği zoraki olarak sonlandırılmaya başlandı. Yeni bilgisayar kullanıcıları için 2020’ye kadar Windows 7 aktif biçimde güvenlik yamalarıyla kullanılıyor olacak. Yine de kullanıcı alışkanlığı adapte sürecinizi göz önüne alarak belki erkenden bir üst Windows sürümüne geçmenin planlarını yapmaya başlayabilirsiniz.

Windows 7’ye yavaştan veda etmeye hazır mısınız?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al