wmaraci reklam

Microsoft, Windows Vista’nın Desteğini Kesiyor

Windows XP’den sonra şimdi de sıra Windows Vista’ya geldi. Microsoft’un en başarısız modern işletim sistemi olarak kabul edilen Windows Vista için emeklilik geri sayımı başladı. Microsoft, 11 Nisan 2017 tarihinde Windows Vista işletim sistemini de emekliye ayırarak güncelleme desteği sunmayı kesecek.

Hemen hemen 2 aylık bir sürenin sonunda tamamen emekliye ayrılacak olan Windows Vista kullanıcıları için Microsoft’un önerisi mümkün olan en yeni işletim sistemlerini tercih etmesi yönünde. Hatta Microsoft kullanıcılarının doğrudan Windows 10 işletim sistemini tercih etmesini istiyor. Yine de lisans ücretinin ağır geleceğini düşünen kullanıcılar Ocak 2020’ye kadar desteklenecek Windows 7 sürümünü de tercih edebilirler. 

Madalyonun diğer yüzünü kurcalayacak olursak, Microsoft zaten Windows Vista için  ana güncellemeleri (mainstream) sunmayı 10 Nisan 2012 yılında sona erdirmişti. 11 Nisan 2017 tarihine kadarsa işletim sistemine yeni bir özelliğin eklenmeyeceği sadece yama ve güvenlik güncellemelerinin getirileceği biliniyordu. Bu tarihe ulaştığımız andan itibaren ise Microsoft bu güncelleme desteğini de çekecek. Tabii, güncellemelere sahip olmadan kullanmak isteyen Vista kullanıcıları işletim sistemlerini diledikleri kadar kullanma konusunda özgür olacak.

Geçiş konusundaki adaptasyon sürecinin de oldukça hızlı gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 2014 yılında Windows XP işletim sisteminin desteği sona erdirildiğinde, Windows XP dünyanın en çok tercih edilen 2. işletim sistemiydi. Desteği sona erdirildikten 3 yıl sonra yani bugün bile tüm dünyada XP’yi tercih eden bilgisayar kullanıcılarının sayısı %9 oranında. Windows Vista’nın ise şu anda tüm dünyada kullanım oranı yalnızca %0.84 olarak görünüyor ki bu oldukça kısıtlı bir kullanıcı kitlesi anlamına geliyor.

Sonuç olarak; Microsoft, kullanıcılarını daha yeni işletim sistemlerine geçirmek istiyor. Windows Vista’nın da desteğinin sona erdirilmesiyle birlikte Microsoft’un destek sunduğu işletim sistemleri sadece Windows 7, 8.1, ve 10 olacak.

Windows Vista hakkında muhtemelen sizin de söyleyecek bir şeyleriniz vardır diye tahmin ediyorum :) ?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al