Haberin başlığının ne kadar tuhaf göründüğü aşikar. Mozilla Firefox’un bir işletim sistemi değil, bir internet tarayıcısı olduğu malumunuz. Yalnız, sahip olacağı yeni WebAssembly teknolojisi sayesinde Mozilla Firefox artık programları ve oyunları internet tarayıcısı üzerinden çalıştırabilecek.
Mozilla’nın Firefox internet tarayıcısında kullanacağı yeni WebAssembly teknolojisi sayesinde doğrudan internet tarayıcımızı kullanarak programları ve oyunları çatır çatır çalıştırabileceğiz. Üstelik öyle mini yazılımlar filan da değil, bildiğiniz baya baya bilgisayarımızın fanlarını yarış atı gibi koşturup duran ağır yazılımlardan bahsediyoruz.
Peki, nedir bu bir tek ütümüzü yapıp bulaşıkları yıkamaktan geri kalacak teknolojimiz WebAssembly? WebAssembly, düşük-seviye bir programlama dili, yeni değil ve yıllardır yazılımcılar tarafından farklı amaçlar için kullanılıyor. Mozilla Firefox’a bu teknoloji, oyunlar ve yazılımları internet tarayıcısı ile çalıştırma konusunda yardımcı olacak.
WebAssembly teknolojisinden sonra artık internet tarayıcınızdan CS mi atarsınız, Photoshop’u mu kastırırsınız, AutoCad’i mi çıldırtırsınız orası size kalmış. WebAssembly’nin kuşkusuz en kaymak özelliğiyse platformlar arası kavramını ortadan kaldırabilmesi olabilir. Örneğin, bir oyun WebAssembly’i destekledikten sonra Mac’de desteklemese bile Mac kullanıcıları Firefox’u kullanarak o oyunu kütür kütür platform bağımsız olarak oynayabilecekler.
Bu harika teknolojinin tüm kaymağını ilk aşamada yalnızca Mozilla Firefox yiyecek. Bir süre Mozilla’nın kullanacağı teknolojiyi daha sonradan diğer popüler internet tarayıcıları da hatim edip, dilerlerse kendi internet tarayıcılarında kullanabilecekler.
Günübirlik çıkan ve ertesi gün kaybolup bir daha haber alamadığımız teknolojilerin aksine Mozilla bu konuda somut bir şey sundu bile. Şu an WebAssembly’i tarayıcının beta sürümüne yerleştirmişler. Nedir ne değildir diye bızıklayıp muhtemelen çağımızın yeni teknolojisi olacak WebAssembly’i denemek için şuradan beta internet tarayıcısını deneyebilir, bizi de haberdar edebilirsiniz.
WebAssembly geleceğin teknolojisi olur mu bilmem ama benim aklımda tek bir soru var; ya, Zeki Müren de bizi görecek mi?