90’lı yıllarda dünyaya gelen ve kitlemizin büyük kısmını oluşturan harika bir nesil var. Bu nesil belki hiçbir zaman karışık kaset yapamadı ama iş kasetten çıkıp karışık MP3 CD’si yapmaya geldiğinde, bizden iyisini yapan olmadı. MP3’ün mimarı ve lisans sahibi olan Almanya merkezli Fraunhofer Institute ajansı, bugün günün acı haberini verdi. Çocukluğumuzun ve gençliğimizin bir parçası olan MP3’ü bizden kopartan Fraunhofer Institute, lisans programına resmi olarak sona erdirdiğini açıkladı.
Peki, MP3’ün lisansının sona erdirilmesi ne anlama geliyor? MP3’ün lisansının sonlandırılmasının sabit diskleriniz üzerinde depolanan müziklerinize veya hali hazırda kullandığınız cihazlardaki MP3’lerinize bir etkisi bulunmuyor. Lakin artık yeni cihazlarda (akıllı cihazlar, televizyonlar, oto teypleri, işletim sistemi sürümleri vb.) MP3 Player veya MP3 oynatma desteğinin olmayacağı gerçeğine kendimizi şimdiden alıştırmamız lazım.
Adım kadar eminim ki birçok webmaster için, ben dahil, MP3 sadece bir dosya formatı değildi. O çocukluğumuz, bilgisayarla ilk tanıştığımız zamanlar ve 90’lı yıllarda geçen harika bir çocukluk demekti.
Acı haberi veren Fraunhofer Institute ajansı, MP3’ün sonrasında dijital müziklerin hangi formatlarla şekillenebileceği konusunda da açıklama yaptı. MP3 popüler olmasına karşın, AAC gibi dosya formatları hem daha çok özellik hem de daha yüksek ses kalitesini düşük bit oranlarıyla sunabiliyor. Nostalji etkisinden sıyrılıp günümüze gerçekçi bir bakış atacak olursak, AAC ve daha birçok ses formatının streaming ve depolama açısından MP3’e oranla avantajlı oldukları aşikar.
Uzun lafın kısası güle güle MP3! :(