wmaraci reklam

Muhtemelen Hatırlamadığınız 5 Sosyal Ağ ve Başarısızlık Nedenleri

İlk defa keşfettiğiniz ve denediğiniz sosyal ağ neydi? Hayır, düşündüğünüzün aksine sizin için ilk olsa bile Facebook veya Twitter ilk kurulan sosyal ağ platformları değildi. Hatta onlar oyuna çok daha sonradan katılan yedek oyunculardı. Facebook ve Twitter’ın eski sosyal ağlarla arasındaki en önemli fark ise hiç kuşkusuz “başarı” faktörü olmuştur.

Başarılı olan mega sosyal ağlar bugün hala yayın hayatını sürdürmeye devam ediyor. Başarısız olanlar mı? Onlar biz Webmasterların harika birer ders çıkartmamız için internet tarihinin gizli kütüphanesinde bizleri bekliyor. İşte bu muhtemelen hatırlamadığımız sosyal ağların 5 örneği ve başarısızlık nedenleri;

1- Friendster

Ne Zamandı?

Friendster 2002 yılında sosyal ağ platformu olarak yayın hayatına başladı. 2011 yılında sosyal oyun ağı sitesine dönüştürülen Friendster’in 2015 yılına geldiğimizdeyse fişi çekildi.

Neydi?

Friendster, insanların ilk defa kendi profillerini oluşturup, içeriklerini listesindeki arkadaşlarıyla paylaşabildiği sosyal ağ modeliydi. Friendster aynı zamanda sosyal ağ kullanıcılarının yerel etkinliklerden, popüler kültür haberlerinden, markalardan ve daha birçok alandan bilgiye erişmesinin de en kolay yoluydu. Zamanın en zirvesine oturduğuna tüm kişisel bloglarda bir Friendster sembolü yer alıyordu ve bu zamanlar Friendster’i kullanan tüm dünyadan 115 milyon kullanıcısı vardı.

Neden Başarısız Oldu?

Friendster, başarılı bir sosyal ağ projesiydi lakin 2009 yılında yaşadığı teknik problemler ve akabinde yapılan tasarım yeniliğinden sonra Friendster, 300 metreden yere düşen bir taş parçası gibi bir anda yere çakıldı.

Yeni tasarım kesinlikle kullanıcı deneyimini tam olarak yaşatmıyordu ve teknik sorunları platformu kullanılabilirlikten uzak kılıyordu. Bu sırada ortaya çıkan MySpace ve Facebook gibi sosyal ağlar sundukları kaliteli tasarımları ve işlevsel sistemleri sayesinde Friendster’in kullanıcı kitlesini büyük oranda kendi bünyesine çekmeyi başardı. Friendster tam batacakken yardım eli olarak Google öne atıldı ve Friendster’i satın almak istedi ancak fiyat konusunda anlaşmaya varılamadı.

Friendster daha sonradan sosyal oyun ağı olarak hatrı sayılır bir başarının sahibi oldu ancak belki bu sorunları yaşamamış olsaydı şu an Facebook yerine Friendster dünyanın en önemli internet sitelerinden biri olabilirdi.

Ummadığımız Taş Baş Yarıyor: Wix, DeviantArt’ı Satın Aldı
İlginizi Çekebilir!

Ummadığımız Taş Baş Yarıyor: Wix, DeviantArt’ı Satın Aldı

YouTube reklamları, tanıtım reklamları derken kullanmasak da adımız kadar iyi bildiğimiz Wix, anlaşılan web dünyasının umulmadık taşı olacak ve bu taş yakında başımı ciddi halde yarabilir. Finansal açıdan güçlü bir girişim o...

2- Orkut

Ne Zamandı?

Orkut, Google’da çalışan Orkut Büyükkökten isimli Türk bir geliştirici tarafından geliştirilmişti. 2004 Yılında internet dünyasına merhaba diyen Orkut, 2014 yılında kapatıldı.

Neydi?

Google, Friendster devinin yaşamış olduğu büyük düşüşten sonra Friendster’i satın almak istemiş ancak başarısız olmuştu. Daha sonra Google, Türk bir geliştiricinin geliştirip başında durduğu Orkut adını verdiği kendi sosyal ağ projesini geliştirdi.

Orkut, insanların birbirini arkadaş olarak ekleyebileceği ve çeşitli içerik biçimlerini arkadaşlarıyla paylaşabileceği oldukça modern bir sosyal ağ projesiydi. Zirve zamanını yaşadığı zamanlarda Orkut’un tüm dünyadan 300 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunuyordu.

Neden Başarısız Oldu?

Orkut; Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi birkaç ülkede çok popüler olmasına karşın ulusal anlamda beklenen başarıyı hiçbir zaman yakalayamamıştı ve platformun bünyesindeki kullanıcıların lokasyon çeşitliliği çok düşüktü. Umduğunu bulamayan Google yöneticileri Orkut’a servet harcamak yerine o zamanlar yenice ellerine geçen YouTube ve Google+ fikrine yönelmenin daha mantıklı olduğunu düşündü. Nitekim öyle de oldu. Google, Orkut’un Facebook karşısında güçlü bir rakip olamayacağını biliyordu. YouTube ise kesinlikle Google’ın tam olarak istediği noktaya ulaşmayı geç de başardı.

3- Ping

Ne Zamandı?

Ping, iTunes’un bir ek özelliği olarak 2010 yılında kullanıma sunuldu. Yalnızca 2 sene açık kalan Ping, 2012’de iTunes’dan tamamen kaldırıldı.

Neydi?

2010 Yılında yayın hayatına başlayan Ping’i Steve Jobs “Facebook ve Twitter’ın iTunes’a taşınmış hali” olarak özetlemiş ve tanıtmıştı. Ping, iTunes’un içerisine bir sosyal ağın sahip olabileceği tüm özellikleri ekliyordu. Kullanıcılar birbirini arkadaş olarak ekleyebiliyor, sanatçıları takip edebiliyor ve yerel konser etkinliklerinden haberdar olabiliyordu. 

Neden Başarısız Oldu?

Ping aslında Facebook ile birlikte kullanılacak bir entegrasyon fikri üzerine temellendirilmişti. Facebook profili olan kullanıcılar Ping’e de katılarak Facebook takip ettikleri kişileri bu sosyal ağ üzerinden de takip edecekti. Yaşanan anlaşmazlıklar sonrasında Ping konusundaki anlaşmalar sonlandırıldı ve Ping yoluna Apple’ın sosyal ağı olarak devam etti. Kullanıcıların ise büyük çoğunluğu Ping’e dahil olarak yeni bir profil oluşturma zahmetine girmeyi ve yine aynı kişileri beğenip takip etmeyi reddetti.

Ek olarak, Ping’de kullanıcılar müzik parçalarının yalnızca ilk 90 saniyelik bölümünü ücretsiz olarak dinleyebiliyordu. Devamını dinlemek için kullanıcıların parçayı satın alması gerekiyordu. Ping’in iTunes içine gömülü olması da kullanıcı deneyimi açısından büyük bir dezavantaj olmuş ve Ping’in başarısız olmasına neden olmuştu.  Apple daha sonraları Ping’i Facebook ve Twitter’da kolayca müziklerin paylaşılabilmesine yardımcı olacak bir entegrasyon haline getirmiştir.

4- Open Diary

Ne Zamandı?

Open Diary internetin erken zamanları olarak kabul edebileceğimiz zamanlarda, 1997 yılında kuruldu. İnternetin en eski ve köklü platformlarından biri olan Open Diary, 2014 yılında kapatıldı.

Neydi?

Çok ender internet kullanıcılarının hatırlayacağı Open Diary, blogging ve haber konulu bir sosyal ağ sitesiydi. Bu siteye ücretli abone olan yazarlar, çevrimiçi günlükler yazıyor ve bu günlükleri arkadaş listesindeki kullanıcılarla veya tüm internet dünyasında paylaşabiliyordu. 

Günümüz için ilkel bir sosyal ağ modeli olarak kabul edilse de Open Diary kesinlikle 90’lı yılların sonunun parlayan sosyal ağ sitesiydi. Kullanıcılar birkaç farklı renk ve yerleşim şemasına sahip temalardan herhangi birini seçerek kullanabiliyor ve Open Diary deneyimini özelleştirebiliyordu.

Neden Başarısz Oldu?

Yaşanan iki farklı güvenlik sorunu olayı sonrasında Open Diary’nin kullanıcıları azalmaya başladı. Open Diary’de bu durumu amorti etmek için yükü sağdık abonelerine yükledi ve abonelik fiyatlarını yükseltti. Tabii bu hareketleri beklediklerinin aksine geliştir ve ters teperek Open Diary’nin daha çok başarısız olmasına neden oldu. 

5- Eons

Ne Zamandı?

Eons.com ilk defa 2006 yılında kuruldu ve 2012 yılında kapatıldı.

Neydi?

Eons, İkinci Dünya Savaşı zamanında doğan kişiler için tasarılanmış bir sosyal ağ projesiydi. Ortalama yaş kitlesi 40 ile 50 olan kişileri hedef alan internet sitesi, kitlesinin kısıtlı olmasından dolayı hiçbir zaman çok büyük insan kitlelerine ulaşamadı. Eons internet dünyasındaki zirvesini yaşadığında bile ancak 800.000 kullanıcıya erişebilmişti.

Neden Başarısız Oldu?

Eons’un en büyük dezavantajı hem kısıtlı bir kitleye hitap ediyor oluşu hem de yaş kriteri olarak 40 yaşının altında olan kullanıcıların platforma katılamamasıydı. 2006 yılında küçük kitlelerin daha kolay birbirine erişebileceği ve sınırların olmadığı sosyal ağ projeleri meydana çıkınca Eons için de yolun sonuna gelinmiş oldu.

Sizin de bu listeden hatırladığınız ve kapandığına üzüldünüz sosyal ağlar var mı? Tamam, bizimle paylaşmaya ne dersiniz? :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al