lostyazilim
tr.link

Mutlaka Bir Portföy Oluşturun

İster video editör, ister yazar, ister grafik tasarımcı, isterseniz de webmaster olun. İhtiyacınız olan en önemli şeylerin başında portföyünüz geliyor. Bunun için dilerseniz kendi siteniz altında, dilerseniz de imkân verilen diğer araçlardan faydalanarak bir sayfa açmanız çok kritik.

Gelin bu yazıda, hangi iş kollarında hangi portföy araçlarından faydalanabileceğimize ve köşe taşlarımız diyebileceğimiz işlerimizi bir noktada derlemenin neden önemli olduğuna basitçe değinmeye çalışalım. Eğer aranızda tam zamanlı ya da proje bazlı işleri kapmakta zorlananlar varsa, portföyün bunu ne kadar kolaylaştırdığını rahatlıkla gözlemleyebilecektir.

Size Neden İş Versinler?

CV gerçekten de çok önemli, geçmiş çalışma hayatımızla çok fazla işvereni etkilememiz mümkün gerçekten de. Ancak hem tam zamanlı işlerde, hem de freelance işlerde genellikle bir projeyi ortaya koymamız ya da ucundan tutmamız beklenir bizlerden. Bu noktada portföyler, en az CV’ler kadar önem kazanıyor işte. Çünkü çalıştığımız işlerde neler yaptık, bunlar nasıl görünüyor çok önemli işverenler için. Verecekleri işin altından kalkıp kalkamayacağımızı kara kaşımıza, kara gözümüze bakarak anlamaları pek mümkün değil neticede.

Aklınıza gelebilecek neredeyse her iş için, doğru bir şekilde geçmiş çalışmalarınızı derlemek ve bunu bir sonraki işi size verme ihtimali olan insanlara göstermek mümkün. Mümkün olmanın da ötesinde, neredeyse her iş için eşit derecede de önemli.

Örnek de verelim. Bir SEO uzmanısınız ve sitelere bu alanda dışarıdan hizmet veriyor ya da tam zamanlı bir iş arıyorsunuz. Çalışmalarınızı bir sunum dosyasında bir araya getirip, nereye çalıştığınızı, neler yaptığınızı ve sonuçlarında trafikleri nereden nereye taşıdığınızı sayfa sayfa açıklamanız müşterilerin fazlasıyla hoşuna gidecektir. Bu şeffaflık ve güven ilişkisini sağlamamız lazım değil mi?

Yalnızca dijital işleri de düşünmeyin. Bir mobilyacı da olsaydınız durum farklı olmayacaktı. Geçmişte dizayn ettiğiniz parçaları bir kağıtta derlemekten ve sunmaktan çok da farklı değil fark edebileceğiniz gibi bahsettiğimiz süreç.

Sahurda Yendiğinde Gün Boyu Tok Tutacak Bazı Gıdalar
İlginizi Çekebilir!

Sahurda Yendiğinde Gün Boyu Tok Tutacak Bazı Gıdalar

11 ayın sultanı Ramazan geldi çattı. Tüm İslam ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de müslümanlar oruçlarını tutmaya başladılar. 12-13 saatlere varan saatler aralığında aç kalacağımız için sahurda yediğimiz gıdalara çok ciddi...

Pek Çok Opsiyonumuz Var

Portföy derlemeye yönelik pek çok platform var, üretken olduğunuz alana göre bu adresler değişebiliyor ya da tercihte bulunmanız gerekebiliyor. Ancak bir önceki başlıkta da bahsettiğim gibi dilerseniz tüm araçları bir kenara koyup PDF ya da sunum formatlarında da derleyebilirsiniz çalışmanızı. Herkese açık bir yerde, göz önünde bulunsun istiyorsanız gelin dilerseniz hangi platformlardan faydalanabileceğinizi de listeleyelim.

  • Behance: Behance, portföylerin sosyal medyası olarak anabileceğimiz bir platform. Ajansınız için bir sayfa açarak şirketinizin ortaya koyduğu projeleri de platformda derleyebilirsiniz. Adobe’un arkasında olduğu bu platformda daha kreatif işlerin ve sanat yönü yüksek kişilerin yer aldığını söyleyebilirim.
  • ArtStation: Yine sanat ve özellikle de grafik tasarım, 3D ve fotoğrafçılık alanlarında yoğun olarak kullanılan bir platformla karşınızdayız. ArtStation, sanatsal işler üreten insanları, tasarımı ve arayüzünün güzelliğiyle tavlıyor desek abartmış olmayız sanırım.
  • Vimeo: Videoya dayalı işler üreten pek çok insan, Vimeo’yu tercih ediyor. Burada geçmişten gelen bir alışkanlık var ve müşterilerin dahi gözü Vimeo linklerini arıyor dersek abartmış olmayız. Platformun en büyük avantajı sıkıştırma işlemleriyle videolarınızı mahvetmemesi olsa da, ücretsiz kurtulmanız da pek mümkün değil.
  • Muck Rack: Yazarlara özel bir portföy platformu olmayacak mı? Elbette olacak, hem de çok yaygın bir örnekle geldik. Muck Rack, özellikle yurtdışında haberciler ve blog içerik üreticileri tarafından sıkça kullanılıyor. Platformun en büyük özelliklerinden birisi de PR ajanslarının da yazarlara ulaşmak için buradan faydalanıyor olması diyebiliriz.
  • Itch.io: Oyun geliştiricilerinin hem mağazası, hem de portföy sitesi olan Itch’den de bahsetmek lazım. Eğer bir geliştiriciyseniz, yapımlarınızı bu platformda derlemek mantıklı olabilir. Dünya genelinde bağımsız oyunlardan hoşlanan pek çok oyuncunun, oyununuzu deneyimlemek için bu platformu ziyaret ettiğini de not düşebiliriz.
  • GitHub: Geldik yazılım dünyasının en büyük portföy platformuna. Yalnızca ihtiyacınız olan kod bütünlerini toplamak, kodlarınızı çalıştırmak için kullanmıyorsanız pek çok yazılımcının portföylerini GitHub’da derlediklerine de şahitlik etmiş olabilirsiniz. Dünyanın en güçlü sitelerinden birisi olduğunu söylememize gerek yok sanırım değil mi?

Gördüğünüz gibi, yukarıdaki listede çağımızın en dev adreslerinden bazıları da yer alıyor. Kısacası, portföy işinin ciddiyeti biraz buradan da belli olmakta.

Elbette bu platformlardan faydalanmayıp, alanınız her ne olursa olsun kendi websitenizde de çalışmalarınızı derlemeniz mümkün. Buna uygun bir tasarım bulup, kişisel web adresinizde de tüm süreci yönetebilirsiniz. Ancak eğer bu platformlardan da faydalanmanın bir zararı yok. Özellikle de oluşturacağınız adres buradaki bazı siteler kadar güzel görünmüyorsa…

Portföyünüzü oluştururken siz nelere dikkat ediyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. Sonraki içeriklerimizde görüşene dek, kendinize iyi bakın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.25 / 5 (4 değerlendirme)

4 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al