wmaraci reklam

“Not Provided” Anahtar Kelimeleri Gün Işığına Çıkaran 4 Yöntem

İnsan bazen eski internet dünyasını ve eski düzeni özlüyor. Eskiden insanların internet sitemize veya servislerimize ne şekilde ulaştığını görmek için yapmamız gereken tek şey Google Analytics veya benzeri bir sayaç servisi üzerinden sitemizin trafik verilerine göz atmak ve sitemize kimlerin nereden nasıl geldiğini görmekti.

Şimdiyse aynı sayfayı ziyaret ettiğinizde karşınıza kocaman bir “Not Provided” ibaresi beliriyor ve kendinizi tümüyle karanlık tarafta buluyorsunuz. İnsanlara hizmet sağlıyorsunuz ve insanların sizin sayfalarınıza bir şeyler aramak için geldiğini biliyorsunuz ama bu insanların ne için geldiğini bilemiyorsunuz. Tam bir Yaşar Yaşamaz kaosu!

Google Analytics’de Gördüğümüz “Not Provided” Nedir?

Not Provided terimiyle Webmasterlar ilk defa 2013 yılının başında karşılaştılar. 2011 ile birlikte Google, doğa üstü güçlerin insanların kişisel gizliliklerini ihlal edebileceğini düşünerek her şeyi şifreleme gibi bir girişimde bulundu. Böylece hem pazarlama metriklerini dünyayı yok etmek isteyen çılgın bilim adamlarından hem de para kazanmaya çalışan sizin benim gibi Webmasterlardan ve internet pazarlamacılarından kormuş olacaklardı.

Tabii, Google’ın bunu kılıfına uygun şekilde yapması gerekiyordu ki, Google+ işin kılıfı olmuştu. Eğer kullanıcılar Google+ hesaplarıyla giriş yaptıktan sonra Google araması yapıcaklarsa bu aramalar kilitlenecek ve kimin ne aradığı yalnızca (muhtemelen) Google tarafından bilinecekti.

Aktif olarak 2013 yılından bu yana biz Webmasterlar ve dünyayı yok etmek isteyen çılgın bilim adamları, bu arama metriği verilerine doğrudan ulaşamıyor ve Google kişisel gizlilik gerekçeleriyle bu arama metriklerini kilitleyerek bizden saklıyor. Tüm bu saklanan kullanıcılar da “Not Provided” olarak Google Analytics üzerinden bize bildiriliyor. 

YouTube’un En Çok İzlenen Video Klibi “See You Again” Ne Kadar Para Kazandı?
İlginizi Çekebilir!

YouTube’un En Çok İzlenen Video Klibi “See You Again” Ne Kadar Para Kazandı?

Genç yaşlı dinlemeden herkesin ağzına sakız, vücuduna dans olarak yapışan PSY’nin “Gangnam Style” klibi artık YouTube’un en çok izleneni değil. Hızlı ve Öfkeli 7 filminin evlere şenlik Soundtrack’i “See You Again” klibi ...

Neden “Not Provided” Anahtar Kelimeleri Umursamalısınız?

Hemen yukarıda görmüş olduğunuz analiz verisi, “Aramaların Webmasterlardan Baya Baya Saklandığı Gerçeği” isimli sanat eseri oluyor. Kilitleme sonrası geçen her haftayla birlikte “Not Provided” olayı ciddi bir yükseliş kazandı ve artık neredeyse hiçbir anahtar kelime doğrudan Webmasterlar tarafından görülemez hale geldi. 

Hemen aşağıdaki görselden de görebileceğiniz üzere çok küçük trafikli internet sitelerinde bile arama kaynağının %90’ını bu “Not Provided” ile maskelenen anahtar kelimeler oluşturuyor.

Elbette Google çeşitli yöntemler kullanarak bizden bu tür metrik verilerini saklıyor olabilir ancak bu verilerin tümünün %100 olarak saklanması pek mümkün değil. Biz de bu blog içeriğiyle tam olarak bu noktaya parmak basacak ve “Not Provided” olarak saklanan anahtar kelimelere nasıl ulaşılabileceğine göz atacağız.

1. Webmaster Tools’u Kullanın

Google Webmaster Tools’un öyle Google Analytics gibi on parmağında on marifet olmayabilir ancak söz konusu olan “Not Provided” anahtar kelimeleri gün ışığına çıkarmaksa, kendisi kesinlikle en tercih edilesi alternatiflerden biri.

Google Webmaster Tools (Search Console), bize ham anahtar kelime verilerini veriyor. Bu sayede hangi kullanıcıların bunları tam olarak ne zaman aradığı hangi cihazdan aradığı gibi detayları verilere ulaşamasak bile en azından kullanıcıların sayfalarımıza hangi anahtar kelimeler üzerinden ulaştığını görme şansı sunuyor.

Search Console’un tek faydası bununla sınırlı da değil. Bu araç sayesinde kolayca potansiyel anahtar kelimelerinizi de avlayabiliyor, kullanıcılara tam istediklerini sunma konusunda güzel bir adım atabiliyorsunuz.

Webmaster Tools’un metrikleri ne yazık ki detaylı değil ve Not Provided anahtar kelimeler konusunda size uzak doğu mutfağını sunmuyor ama zengin fakir herkes tarafından yenebilen 10 numara mercimek çorbası oluyor. 

Webmaster Tools (Search Console) üzerinden anahtar kelimelere erişmek için;

  • Web araçlarından oturum açıp, doğrulanmış sitenize giriş yapın.
  • Sol tarafta yer alan menüden Arama Trafiği > Search Analytics bölümüne geçiş yapın.

2. Google Analytics Filtresi Kullanın

Tüm internet trafiğinizin yalnızca %3’ünü bilmenin ve kalan %97’lik kısmının anonim kalmasını sizi deli ettiğini biliyorum. Bu konuda ecnebiler yine oldukça çakal bir çözüm geliştirmiş ve anahtar kelimeyi öğrenemesek bile etkiyi ölçebileceğimiz bir yöntem geliştirmiş.

Ecnebi arkadaşın biri muhtemelen “Ya, metrikleri görmesek de olur. Biz bu kullanıcılar hangi sayfaya giriyorlar onu çözelim, anahtar kelimeyi elbet buluruz.” diye düşünerek Google Analytics üzerinde çalışan bir nevi hileli ancak kesinlikle zararsız bir Google Analytics filtresi sunmuş. Bu filtreyi kullanmak için;

  • Google Analytics’e giriş yapın ve “Yönetici” sekmesine geçiş yapın.
  • Hangi siteniz için filtre ekleyecekseniz o site için hesap ve mülk seçimi yapıp, “Filtreler” bölümüne geçiş yapın.
  • “+Filtre Ekle” butonuna tıklayın ve filtreye isim verdikten sonra alttan “Özel” seçeneğine tıklayın ve en alt bölümden de “Gelişmiş” seçeneğini işaretleyin.
  • A Alanına, “Arama terimi” seçimini yapıp (.not provided.) yazın.
  • B alanına, “İstek URI’si” seçimini yapıp (.*) parantezini yerleştirin.
  • Çıktı Hedefi -> Oluşturucu bölümünde de “Kampanya Terimi” seçeneğini seçip np - $B1 metriğini yapıştırın.
  • Şimdi alt kısımda yer alan tik işaretlerinden “Büyük/Küçük Harfe Duyarlı” hariç tüm seçenekleri seçin.

Filtrenizin nihayi görüntüsü tıpkı şu şekilde olmalıdır;

Bu filtre sayesinde artık organik aramaları görüntülerken anahtar kelime olarak kwnp - açılış sayfası şeklinde bir metrik görebileceksiniz. Böylece anahtar kelimeler hakkında daha tutarlı çıkarımlarda bulunmak çocuk oyuncağı olacaktır.

Google Trends, Webmasterlar tarafından en çok kullanılan ve en anlaşılabilir servislerden biri. Kendisi aynı zamanda anahtar kelime trafiği versini elde etme konusunda da bize çeşitli yollarla yardımcı olabiliyor. Daha çok kurumsal kullanıcıların faydalanabileceği bir yöntem olarak; Google Trends’de kendi sitenizi Google Trends takibine alarak anahtar kelimeleri ayrıştırabilirsiniz. 

Önce kendi sitenizi doğrudan isim ile trend aramasına alıp, daha sonradan üçüncül anahtar kelimeleri ekleyerek trafik verilerinizi elde etmeye çalışabilirsiniz. Örneğin önce “WM Aracı” olarak trend takibi yapıp daha sonradan “WM Aracı Premium” ve “WM Aracı Premium Üyelik” gibi anahtar kelimeleri takip ederek analiz verilerine erişebilmek mümkün.

Sadece belli başlı siteler ve kullanıcılar için faydalı bir yöntem olacak olan bu yöntem sayesinde, müşteri veya kullanıcıların size hangi anahtar kelimeler üzerinden ulaştığını keşfedebilir ve içerik stratejilerinizi bu doğrultuda yeniden düzenleyebilirsiniz.

4. SEO Araçlarına Yatırım Yapın

Yukarıdaki yöntemlerin hiçbiri kadar ucuz olmasa da, SEO araçlarına yatırım yapmak çoğu zaman kazandırabilir. SEMrush, Ahrefs, KISSmetrics ve Authority Labs gibi sayısız öne çıkan ücretli SEO aracı bulunuyor. Bu araçlar sizin sitenizin verilerinizi analiz ederek uğraşlı yöntemlerle uğraşmadan ham verileri elde etmenize yardımcı oluyor. 

Üstelik bir çoğunun fiyatı da sandığınız kadar pahalı değil. Eğer siteniz için onlarca harcamayı gerçekleştirmeyi göze alıyorsanız, sanırım bu kadarını da göze alabilir veya en azından deneme yanılma yapabilirsiniz :)

“Not Provided” hepimizin başımızın belası. Siz Not Provided ile karşılaşmamak için hangi yöntemi kullanıyor veya nelerden faydalanıyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al