wmaraci reklam

Optimizasyon O Kadar Önemli Olmayacak

Hem oyuncular hem de geliştiriciler için kritik derecede önemli bir kavram var bugün karşımızda. Optimizasyon efendim evet. Bu kavram sayesinde bugünün en yeni ileri teknoloji programlarını, yıllar önce çıkan cihazlarımızla oynayabiliyoruz ya da tam tersi yıllar önce çıkan bazı yazılımlar güncel cihazlarımız tarafından zar zor çalıştırılıyor. Ancak bu dönemin yavaş yavaş sonuna geliyor olabiliriz. Buyurun anlatalım.

Optimizasyon gerçekten zorlu bir süreç ve işin üzerisinden gerçekten iyi gelen çok az kurum ve ekip var. Bu nedenle iyi örneklerdense genellikle kötü örnekleri konuşabiliyoruz. Ancak alıştığımız düzende, hiç de alışık olmadığımız yeni birkaç atılım var. Bu teknolojik gelişmeler ışığında program ve oyunları artık optimizasyonlarıyla ele almayı bırakabiliriz. Bunu söylememe olanak sağlayan iki değişimi birlikte inceleyelim mi? DLSS ve Bulut Oyunculuğu.

DLSS’i Duydunuz mu? Harika!

Oyunlar elbette tek bir stratejiyle geliştiriliyor. Her şeyi ellerinden geldiğince güzel göstermeye çalışmak. Bunu yaparken de dönemlerinin teknolojilerini gözetiyorlar. DLSS ise bunu basit haliyle sadeleştiriyor. Nvidia tarafından geliştirilen teknoloji gerçekten de gelecek için umut vaat ediyor. Yapılan şey oldukça basit. Uzaklardaki, karanlıkta kalan, bakmadığımız yerlerdeki kaplamaların kalitesi düşürülüyor. Bu çok küçük ikonları ancak büyüttükçe ve yakınlaştırdıkça kalitelerinin düşmesiyle aynı şey diyebiliriz. Yani görüntü kalitesinde bir kayıp algılamıyoruz bile ancak bu kaplamalar daha kolay yüklendiği için bilgisayarlarımız daha kolay işleyebiliyor ve FPS sorunları yaşamıyoruz. Geliştirici pek de bir şey gözetmeden bu teknoloji sayesinde düzgün çalışan oyunlara imza atmış oluyor.

Televizyonunu Akıllı TV'ye Çevirmek İsteyenler İçin En İyi TV Box Önerileri
İlginizi Çekebilir!

Televizyonunu Akıllı TV'ye Çevirmek İsteyenler İçin En İyi TV Box Önerileri

Günümüzün gelişen teknolojisi televizyonları da etkilemiş, akıllı televizyonların son günlerde oldukça popüler olmasını sağladı. Artık dijital film ve dizi içerik platformları Netflix, Amazon Prime ve Disney+ gibi uygulamaların h...

Bulut Oyunculuk Bambaşka Bir Boyut

Yine en iyisini Nvidia’nın yaptığı diğer bir başlıkla karşınızdayız. Bulut servisleri üzerinden bir bilgisayara bağlanıyoruz ve orada oyunu oynarken yalnızca video izliyorken yorulduğu kadar yoruluyor cihazlarımız. Yani 720p ya da 1080p video oynatmakta sorun yaşamayan herhangi bir ürünle, en büyük oyunları dahi oynamak mümkün oluyor bu sayede. Burada elbette internet bağlantısı gibi önemli bazı diğer konular da yer alıyor. Ancak yeni bir dönemin başladığının farkında olmak lazım efendim.

Biz daha önce de bulut teknolojileri üzerine konuşmuştuk burada. Ancak optimizasyon bambaşka bir başlık. Nvidia aynı zamanda en büyük ekran kartı geliştiricisi. Burada konu bir şeyleri optimize etmek olduğunda ilk onların gözüne bakıyor olmamız işte tam olarak bu nedenle muhteşem. Nvidia GeForce Now servislerinde oyunculara uzaktan bağlanma imkânı verdiği bilgisayarlarında en yüksek teknolojiyi kullanıyor ki bu da şaşırtıcı değil. Ancak konumuzla alakalı bakacak olursak bu geliştiriciler için de bir şeyleri değiştiriyor. Geliştiriciler gelecekte bir yapımı yalnızca abonelik hizmeti veren şirketlerin bilgisayarlarını gözeterek çıkartmaya başlayabilirler. Zira bizim elimizdeki bilgisayarları, biz oyunseverler de yalnızca bu servislere bağlanmak ve video izliyormuş gibi oyun oynamak için kullanıyor olabiliriz. Tabii kabul edelim bu bahsettiğimiz zamanlar öyle hemen gelmeyecekler. Bir süre daha optimizasyon önemli bir başlık olarak hayatımızda yer alacak.

Oynadığınız oyunlar ve kullandığınız yazılımlarla ilgili böyle sorunlar yaşıyor musunuz? Yorumlarda dertleşelim sevgili okur. Görüşürüz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 5 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al