Ülkemizde alışık olmadığımız iki şey var. Biri trafik kurallarına uyan sürücüler diğeri bilişim suçlarının gereğini yerine getiren yetkililer. Bugün mahkemeden çıkan emsal karardan sonra, en azından vatandaşın suç duyurusuna bilişim suçlarının her zaman kayıtsız kalmadığını görmüş olacağız. Türkiye’de bir ilk olarak kayıtlara geçen dava üzerine; oyunlarda hile yapmaya yardımcı olan yazılımların satışı ve dağıtımını yapan 3 internet sitesine toplam 205 bin 923 TL para cezası kesildi.
Hürriyet’in konu edindiği habere göre; dijital oyunlarda sahtecilik ve hile yapılmasına neden olan 3 internet sitesinin davası sonucu, sitelerin sahiplerine 185 bin 923 TL maddi, 20 bin TL de manevi tazminat cezası verildi. Söz konusu internet sitelerinin Türkiye’de erişim yapması yasaklanırken, internet siteleri hakkında engelleme kararları da çıkartıldı.
İzmir Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nde görülen ve sonuca bağlanan davanın oyun geliştiricileri ve internet camiası açısından önemli emsallerden biri olacağı kesin. Davacı tarafta yer alan Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek, kararın Türkiye’deki oyun sektörü açısından olumlu sonuçlar doğuracağını ve 5 yıldan uzun bir süredir dijital oyunlardaki sahteciliklerle hukuki açıdan mücadele ettikleri açıklamasını yaptı.
Olayın kapsamına tüm arkadaşların dahil olması için; Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 245/A maddesi gereği “zararlı yazılım üretmek, satmak, pazarlamak, almak, kullanmak veya bulundurmak” siber suç olarak kabul ediliyor. Suçu işleyen kişi ve kişilere ise 3 yık hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor.
Oyun sektörünün dışında bu dava Webmaster camiası için de önemli bir karar olacaktır. Özellikle hile yayını yapan yeni bir proje temellendiriyorsanız veya aklınızda böyle bir düşünce varsa, bir kez daha gözden geçirmek isteyebilirsiniz.