wmaraci reklam

Profesyoneller Neden Vimeo’yu Tercih Ediyor?

Evet evet, YouTube çok büyük ve geniş kitlelere ulaşmak isteyenler için muhteşem nimetleri içerisinde barındırıyor. Ancak profesyoneller sıklıkla ücretli yapısına rağmen Vimeo’yu tercih ederken karşımıza çıkıyor. Peki, bunun sebebi nedir? Neden videolarını milyonlara tanıtabilecekleri bu ücretsiz platformu değil de bir başkasını tercih ediyorlar? Gelin bu yazımızda, bu soruya yanıt arayalım ve Vimeo platformunu daha yakından tanıyalım.

Öncelikle bahsettiğimiz profesyonellerin kimler olduğundan ve içerik türlerinin ne üzerine olduğundan bahsedelim. İşleri ‘kaliteli’ video içerikler üretmek olan herkesten bahsediyoruz aslında. 3D artistlerden tutun da, kurguculara kadar ya da reklamcılardan tutun da yönetmenlere kadar herkesi bu grup içerisinde bir yerlere yerleştirmemiz mümkün. Hatta mankenler ve oyuncular da menajerlerinin tavsiyesiyle bu platforma videolar yüklüyorlar. Yüklenilen içeriklerin türüyse portföy arşivleri olarak özetlenebilir. Örneğin usta bir artist, kendisini sonraki filmlerinde oynatmak isteyen yapımcı ve yönetmenler için son 3 yıllık çalışmalarının derlendiği bir portföy videosunu bu platforma yüklüyor. Keza şirketlere reklam filmi çeken reklam ajansları da aynı şekilde davranıyorlar. Peki, neden YouTube değil de Vimeo?

Konumuz Elbette Bitrate

Standart bir izleyici için bir videonun görsel açıdan tatmin edici olabilmesi için çözünürlüğünün yüksek olması yeterli olabilir. Ancak videolarla içli dışlı birisi için MP4 formatında sıkıştırılmış bir video ile Blu-ray formatında sıkıştırılmış bir diğer video arasında büyük farklar bulunur. Bunların oynatılacağı kod çözücüler ve player da önemli rol oynar.

Günümüzde sunucu masrafları oldukça yükselmekte diyebiliriz. Bu masrafların YouTube da, Vimeo da farkında. YouTube platformunda daha fazla videoyu, daha fazla insana ulaştırarak reklam gelirleriyle bu masrafları karşılamayı seçiyor. Vimeo ise, video yükleyenlere alan tesis ederek. Malumunuz, sürümden kazanılan işlerde kalite bir sonraki aşama oluyor ancak Vimeo bir hizmet sağlayıcı olduğu için kaliteye önem veriyor. Codec ve bitrate gibi önemli konularda öne çıkmasının ve rakipsiz olmayı amaçlamasının da sebebi tam olarak bu. Bu hedefine ulaştıkça, profesyonellerin kaçınılmaz gözbebeği olmayı da başarıyor.

Sonuç olarak bir video editörü, kurguladığı içeriğin olabildiğince güzel görünüyor olmasını hedefler. Zira renkleri birbirine karışmış bitrate’i düşük videolar bir sonraki müşterinin kaçmasına sebep olacağını bilir. İşte Vimeo bu noktada profesyonelin elinden tutuyor ve cüzi bir ücretle videosunun sunucularında barınmasına olanak sağlıyor.

Diğer bir yönün de yazımızın sonuna gelirken altını çizmekte fayda var. Bu konunun bir akım ve sürü psikolojisiyle de alakalı olduğu çok açık. Bir grup profesyonel videolarını bu platforma yüklediği için, konuya tam anlamıyla hâkim olmayan diğer profesyoneller de “Aa, bu iş böyle yapılıyormuş” düşüncesiyle videolarını bu platforma yüklüyor. Çünkü dışarıda kalmayı hiçbirimiz istemeyiz değil mi? Hatta bazı kısa film yarışmaları da bu akıma uyarak yalnızca Vimeo linkleri kabul ediyorlar ki uzaktan bakınca bu tavır da hiç garip sayılmaz.

Platformla ilgili sizin görüşleriniz neler? Yorumlarda bizimle paylaşırsanız çok seviniriz. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.33 / 5 (3 değerlendirme)

3 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al