Zaman, zamanlama geleceğimizle ilgili oldukça önemli kavramlar. Elbette pek çok insan için projeleri oldukça kıymetli ve bırakmak da bir o kadar zor. Bunu yaparken de “Nasıl olsa maddi bir giderim yok” motivasyonuyla hareket ettiklerini görebiliyoruz. Ancak konu bu kadar basit mi?
Projenizi sürdürebildiğiniz en uç noktaya kadar sürdürecekseniz ve bu sizin için dogmatik bir konu haline gelmeye başladıysa maalesef bu listenin size yardımının dokunması bir hayli güç. Ancak konuya akılcı yaklaşabilen okurlarımızın çoğunluk olduğunun da farkındayız. Dolayısıyla siz de dilerseniz maddeler halinde konuyu ele almaya başlayalım.
Vakit, Nakit Denklemi
Zaman kaybının önüne geçmek oldukça önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle maddi giderinizin düşük olduğu, ancak uğraş gerektiren işlerde de bunu göz önünde bulundurmanızda fayda var. Eğer saatlerinizi başka birisine kiralayabiliyorsanız bunu daha kolay yorumlamanız da mümkün olacaktır.
Kısacası ne kadar az zaman kaybedersek o kadar iyi.
Google Nasıl Kuruldu ve Nasıl Günümüzün En Çok Kullanılan Arama Motoru Haline Geldi?
Google'ın temelleri 1995 yılında o zamanlar Stanford Üniversitesi'nde okuyan iki arkadaş Larry Page ve Sergey Brin adlı öğrenciler tarafından atıldı. İki arkadaş geliştirdikleri ve ismine Backrub adı verdikleri bir sistemle, World Wide...
Romantizm Bir Yere Kadar!
İşlerimizle aramızda duygusal bağlar olması oldukça olağan ve doğal bir durum. Ancak burada abartı da bir hayli risk yaratabiliyor. Toksik bir bağın önüne geçmek çok önemli. Çok basite indirgeyerek cevap vermeye çalışırsak, iş iştir arkadaşlar. Olmuyorsa, buna enerji, zaman ve maddi kaynaklar harcamanın önüne bir şekilde geçmemiz mecburi.
Eğer projeniz yarardan çok zarar getiriyorsa, bunun yarara dönme riskini almak akılcı bir bakış açısında hiç mantıklı değilse bu projeyi sürdürmenin size bir faydası artık yoktur. Kill your darlings!
Konfor Alanımızı Terk Edelim
Geldik yine konunun bir şekilde kişisel gelişim başlıklarıyla buluştuğu o maddesine. Konfor alanlarını terk etmek bu durum için en söylenmesi gereken durumlardan birisi. Zira burada kendimize konfor sağladığımız projelerimizden zarar da görüyoruz. Dolayısıyla kendimizi bu alandan çıkartarak daha az yıpranmış da olacağız. Projemize olan bağımız, onun bize sağladığı konfor küçük faydalardan kaynaklanıyor olabilir. Diğer bir yandan işimize olan inancımızın yerini dolduramayacak olmak korkusu da ciddi bir korku diyebiliriz. Yine de bundan sıyrılmak uzun vadede çok daha avantajlı görülebilir.
Yeniliklere Şans Tanıyalım
Yeni fikirlerimizin taslak aşamasından ileriye geçememesinin en önemli nedeni, bugünkü uğraşlarımız. Arkadaşlar daha önce söyleyen oldu mu bilmiyorum ancak vaktimizin bir sınırı var. Denemek istediğimiz, aklımızdaki o fikri bir noktada hayata geçirmezsek bir daha deneme şansımız hiç olmayabilir. Belki bu proje, yarın çok daha başarılı olabilecek bir başka projenin önündeki tek engeliniz. Bunu da göz önünde bulundurun olur mu?
Tecrübe Birikimi de Çok Önemli
Yaptığınız ancak geri dönüşünü almadığınız bu projenizin, bundan sonra yapacak olduklarınıza hiç katkısı olmadığını düşünmeyin. Sizlere bir şeyler öğretmiş olan bu işiniz belki de miladını bununla doldurmuş olabilir. Şimdi öğrendiğiniz bu yeni bilgiler ve tecrübeler ışığında başlayacağınız başka bir proje aynı hatalara düşmeyeceğiniz ve öğrendiğiniz doğruları daha sık uygulayabileceğiniz için başarıyı da daha kolay yakalayabilir.
Peki, siz projelerinizi kolay kolay bırakabiliyor musunuz? Zamanınızı çaldığı için bıraktığınız ve bunun faydasını gördüğünüz işleriniz oldu mu? Yorumlarda görüşelim.