11 ayın sultanı Ramazan geldi çattı. Tüm İslam ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de müslümanlar oruçlarını tutmaya başladılar. 12-13 saatlere varan saatler aralığında aç kalacağımız için sahurda yediğimiz gıdalara çok ciddi önem vermemiz gerekiyor. Zira tüm gün açlık hissetmemek adına enerjisi ve proteini yüksek gıdalar tüketmeli, susamamak için de iftar ile sahur arasındaki sürede en az 2 lt su içmeye özen göstermeliyiz. Peki bu besin değeri yüksek ve yediğimizde bizi kolay kolay acıktırmayacak gıdalar neler? Gelin beraber göz atalım.
Sahurda yenilebilecek yemekler
Sizi Tembellikten Kurtarabilecek 5 Ürün
Daha yazının başındayken söyleyeyim de sonradan aramız bozulmasın sevgili okur. Eğer sen kendini kurtarmak istemiyorsan aşağıda ismi geçecek hiçbir ürünün sana en ufak yardımı dokunamaz. Ancak eksikleri kapatsan her şey yoluna gire...
Yulaf Ezmesi
Özellikle sporcuların ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin en çok tercih ettiği yulaf ezmesi, burada da karşımıza sağlıklı bir besin olarak çıkıyor. Besin ve enerji değeri bir hayli yüksek olan yulaf ezmesi, gün boyunca kan şekerimizi dengelediği için vücutta açlık hissinin uyanmasına engel oluyor. Ayrıca içerisinde bulunan posa adlı proteinden dolayı da midemiz uzun süre açlık sinyali göndermez. Zira midemizin öğütmesi en uzun süren proteinlerden birisi posa’dır.
Yumurta
Sahurda kesinlikle tüketmemiz gereken besinlerden bir diğeri ise kuşkusuz ki yumurtadır. Protein ve besleyici olarak çok güçlü bir gıda türü olan yumurta, sahurda haşlanmış olarak tüketildiğinde oruç için çok faydalı olabiliyor. Fakat yumurtayı sahurda sucuklu veya pastırmalı pişirmek ya da tereyağında pişirmek fayda yerine zarar sağlıyor.
‘Peki, 14. yumurtaya geldiğinde seni ne durdurdu, niye devam etmedin haşlamaya?’
Baklagiller
Etli nohut, kuru fasulye, barbunya ve diğer bakla sınıfındaki gıdalar, doğru tüketildiklerinde oruç için oldukça yardımcı besinler olabiliyorlar. Baklagillerin içerisinde bulunan magnezyum, E vitamini ve potasyum sayesinde hem bağışıklığımızı güçlendiriyor hem de gün içerisinde bizi tok tutabiliyor. Fakat kuru fasulyenin yanına bir soğanı yarıp yemek, sizi oldukça susatacaktır. Bu seferlik kuru fasulyeyi turşusuz ve soğansız yemenizi tavsiye ediyor uzmanlar.
Avokado
Doymamış yağ ve potasyum barındırdığı için en besleyici gıdalardan birisi olan Avokadonun, uzmanlara göre sahurda 1 adet tüketilmesi gerekiyor. Özellikle sahurda yumurta ve süt ürünleri ile beraber tüketilmesi durumunda oldukça faydalı oluyor.
Süt ve Süt Ürünleri
Sahurda tüketilecek süt, yoğurt, peynir ve kefir gibi süt ürünleri, gün içerisinde acıkmanızı önleyen besinler sınıfında yer alıyorlar. Özellikle yukarıda belirttiğim Avokado ve yumurta ikilisi ile tüketildiklerinde, sizin için tam bir enerji atomu haline gelebiliyorlar.
Muz
Meyveler arasında en çok proteine sahip meyvelerden birisi de bildiğiniz gibi muz. Uzmanlara göre sahuru yedikten sonra 1 tane muz yemek, gün içerisinde dayanabileceğiniz açlık saatini arttırmak demek. Zira muz sahip olduğu lif ve proteinler sayesinde uzun süre size tokluk hissi verebiliyor.
Balık
Öncelikle belirtmemde fayda var ki balık demem, maalesef tüm balıkları kapsamıyor. Sardunya, somon ve ton balıkları, yağlı balık oldukları için oldukça bol protein, enerji ve Omega-3 içeriyorlar. Sahurda fazlaya kaçmadan bu 3 balıktan birini tüketmek, gün içerisinde size tokluk hissi verecektir.
Tarçın
Vücudumuzun açlığa karşı gösterdiği reaksiyonlardan birisi de kan şekerinin düşmesi. Kan şekerinin düşmesi demek, baş dönmesi ya da kötüsü bayılmayı beraberinde getirmek demek. Acıkınca oluşan baş ağrısı, halsizlik vs tarzı şeyler de kan şekerimizin düşmesine karşı vücudumuzun gösterdiği reaksiyonlar. Bunları engellemek için uzmanlar sahurda tarçın yenilmesini öneriyorlar. Zira tarçın kan şekerini dengeleyen en etkili besinlerden birisi.
Bitter Çikolata
Sahurumu tatlısız yapamam diyenler için en sağlıklı tatlı önerisi bitter çikolata. Normalde tok tutma özelliği bulunmayan bitter çikolata, yine de tüketildiğinde vücudumuzun şekere, yağa ve tuza olan ihtiyacını bir nebze giderebiliyor.
Sahurda Yenmemesi Gereken Gıda Türleri
Sahurda yenmemesi gereken gıdaların başında sucuk ve pastırma gibi tuzlu ve baharatlı gıdalar geliyor. Zira bu tür gıdalar gün içerisinde susuzluğunuzu önemli derecede arttıracaktır. Ayrıca sahurda fazla yağlı tüketmek de tamamen zararlı. Kızartma, yağda yumurta, salataya konulan yağ, margarin gibi yağlar yine gün içerisinde susamanıza sebep olacaktır.