Arama motoru optimizasyonu detaylı bir operasyon gerektirmektedir. Bu alanda yapılacak olan çalışmaları bir kelimenin sorgu sıralama sonucundan çok, somut bir şekilde insanlara erişebilirlik ve marka itibar yönetimi olarak değerlendirmeniz mantıklı olacaktır. SEO genel kurallarıyla bir optimizasyon çalışmasıdır. İnternet üzerinde verilen bilgiler ve danışmanlık hizmetlerinin bir çoğu sistemi manipüle edip kısa süreli sözde gösterişli bir sıralama elde etmeye dayalıdır. Peki bir kelimede daha yüksek sırada olmak, yaptığınız işle alakalı herkese ulaşmak anlamına mı gelir?
Maalesef hayır.
Dikey kategoride çalışılınan alanlarda yapacağınız bir SEO operasyonu ile daha önce hiçbir arama potansiyeli bulunmayan bir marka üzerine yapacağınız itibar çalışması için aynı yöntemleri kullanacaksınız diye bir kaide yok. Fazla çaba gerektirmeyen bir sonuç için yüklü miktarda girdi ve istasyon sağlamak arama motorları tarafından farklı karşılanacaktır. (Bknz. Aggressive SEO) İnternet üzerinde varoluşuyla on binlerce insana hitap eden bir e-ticaret sitesinin gerçekleştireceği adımlar ile bu işe farklı bir sektörde başlayacak olan bir web adresinin yapması gerekenler farklıdır. Peki ilk olarak ne yapmak gerekiyor?
Sektör Analizi ve Son Kullanıcı Saptaması
Öncelikli olarak çalıştığınız sektörü iyi tanımlamanız gerekiyor. Bir e-ticaret siteniz varsa, sattığınız ürünler hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmalısınız. Bu ürünü nerede satabilirim, ne tarz fiyatlandırmalar yapmam gerekir, insanlar bu ürün için internette nasıl yerleri neden tercih ediyor, hangi kelimeler üzerinden aramalarla satış gerçekleştirilen son kullanıcıya erişim gerçekleştiriliyor gibi. Böyle bir araştırma, sizin bu çalışmaların meyvelerini almaya başladığınız zamanı ortaya koymakta yardımcı olacaktır. Devamlılık gerektiren bir operasyon yaparken bir şeylerin yolunda gittiğini anlayabilmek için kesinlikle takvim oluşturmalısınız. Sektördeki satın alma işlemi yapan kullanıcıların istatistiklerini bilmiyorken, kaç kişiye ulaştığınızda Türkiye'deki tüm kullanıcıların (bu alanda işlem yapan kişiler) sizin markanızı bildiğine dair bir rapor oluşturamazsınız.
Büyük hedefi net olarak belirledikten sonra ona ulaşmak adına küçük adımları oluşturmaya başlayabilirsiniz. Sosyal medya kanallarından insanlarla yapacağınız etkileşimler, markayı tanıtma adına yapılan kampanya çalışmaları, arama sonuçlarında iyi bir sonuç elde etmek adına operasyonlar ve daha fazlası. Hepsi büyük hedefe ulaşmak için atılan küçük adımların birer parçasıdır. Kısa sürede büyük hedefe ulaşamayacağınıza inanmanız gerekiyor.
Bu işi bir danışmanlık olarak yapıyorsanız en zor kısmı ise müşteriye inandırmak. Sektörde işin tanımını bilmeyen müşterilere hedeflerden önce gerekli tanımları sunmak daha mantıklı olacaktır. Bunun için teknik terimleri bir kenara bırakıp daha anlaşılabilir olan bu makalemi okuyabilirsiniz;
Sektör hakkında bilgiye sahip olduktan sonra atacağınız adımların ne olacağını belirleyebilmek için aynı alanda yayın yapan rakiplerinizi analiz etmeniz gerekiyor. Bunun için o markanın internete ilk giriş yaptığı andan itibaren attığı adımları takip etmelisiniz. Aynılarını yapmanız sizi başarıya ulaştıracaktır demek yanlış olur. O marka sektörde yokken pazar rekabetini bir kenarda tutup büyüme adına gösterdiği davranışları incelemelisiniz.
SEO çalışması adına aldığı domine backlinklerden, gerçekleştirdiği kampanyalarla ulaştığı kişileri izleyerek yeni bir strateji oluşturmalısınız. Birebir aynılarını gerçekleştirmek sizi ciddi bir sektörde başarıya götürmeyecektir. O kişi pazarda yapılmayanı gerçekleştirerek şuan ki konumuna ulaşmışsa sizde özgün hareketler belirleyerek son kullanıcı kitlesine ulaşmaya çalışabilirsiniz.
- Rakip analizi yapıp karşılaştırılabilir ciddi raporlar oluşturabileceğiniz kullanışlı bir sistem. Aynı zamanda kendi istatistiklerinizi de periyotlara ayırarak ve dengi sitelerle karşılaştırarak veriler elde edebilirsiniz.
- Web sitenin internet üzerindeki bağlantı varlıklarını inceleyebileceğiniz profesyonel bir sistem. Geçmişe dönük sosyal medya kampanyaları oluşturulan tarihleri inceleyerek ulaşılan kitlelere kadar bir çok bilgiyi edinebilirsiniz.
- Web sitelerin geçmişteki görünümlerine ulaşmak için;
- Rakip analizinin dışında kendi siteniz için yapmanız gerekenlerle alakalı, bir başka detaylı örnek anlatımımı okuyabilirsiniz;
Planlı ilerlemek ve büyük hedefi net olarak belirleyebilmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bir anda bir şeylerin olmasını beklemekten çok, kısa vadede ulaşmanız gereken kitleyi anlaşılabilir kılıp iletişim kanallarını projelendirmelisiniz.