lostyazilim
tr.link

SEO Gerçekten Öldü Mü?

SEO öldü mü? Sahi, ölüyor mu? Cidden ölecek mi? Daha ölmedi mi yav bu SEO? ve daha bunun gibi binlerce cümle internet konulu bloglarda, popüler SEO bloglarında, dijital konferanslarda ve başta WM Aracı olmak üzere tüm Webmaster platformlarında kullanıcılar tarafından en çok kullanılan soru kalıpları olmaya başladı. Peki, harbiden ya... bu SEO dediğimiz şey hala ölmedi mi?

Aslında cevap biraz dolambaçlı ama basit, hayır SEO hala ölmedi fakat bir diğer açıdan bakacak olursak SEO ölmemiş olmasına karşın kullandığınız yöntemler çoktan ölmüş hatta helvası yenmiş olabilir. Belki bu yanılgı nedeniyle siz de SEO’nun öldüğünü sanıyor olabilirsiniz.

Hadi hep birlikte harika bir blog oluşturduğumuzu varsayalım...

Şimdi bu blogumuzun içerikleri içerisinde anahtar kelimemizi 10 defa geçirelim, H1 ve diğer başlıkların uyumuna dikkat edelim ve bir de Meta Tag’leri elden geçirip Yoast’da yeşil ışığı görmeye çalışalım. Evet! Şimdi arkamıza yaslanıp sitemizin Google’da zirveye oturduğunu izleyebiliriz öyle değil mi? Değil...

SEO’lar Ölmez Şekil Değiştirir... SEO’da Ölmedi Yalnızca Şekil Değiştirdi.

Kullanıcılar SEO ile ilgili sorunlar yaşamıyor. Sorunlar daha ziyade kullanıcıların hala bir takım eski ve geleneksel SEO yöntemlerine takılmış olmasından kaynaklanıyor. Geçmişte kutsal kabul edip, her sitemize istisnasız uyguladığımız kurallar günümüzün modern yapılı arama motorlarında ne yazık ki işe yaramıyor. Hal böyle olunca kullanıcıların bakış açısından SEO ölmüş görünüyor. Oysa SEO ölmedi sadece şekil değiştirdi.

SEO çalışmaları gerçekleştirilirken hep benzer formülleri uygulamak ve bu formüller sonucunda başarıya ulaşmak istiyoruz. Oysa bu formüllerle başarıların elde edildiği dönemleri biz hala kapatmamış olsak bile artık gücünü yapay zekadan alan arama motorları çoktan kapatmış durumda. Özellikle günümüz modern sistemlerinden bahsedecek olursak SEO’da sadece şansınızı arttırabilirsiniz fakat eskisi gibi kullandığınız yöntemlerle her zaman başarıyı garantileyemezsiniz.

Yıllar boyunca ufak değişiklikler ve bir takım illüzyonlarla garanti sonuçlar elde etmeyi başardık. Title’ları düzenledik, Meta Tag’ler üzerinde oynamalar yaptık ve birkaç da link satın alarak istediğimiz yüksek sıralamalara ulaştık. Evet, bu günler gerçekten güzel günlerdi ve bize nostaljik anılar yasatacağı kesin ancak Geleneksel SEO olarak adlandırdığımız bu yöntemler artık öldü. Evet evet öldü, helvasını yiyebiliriz.

Google AdSense, 3 Yeni Reklam Birimini Yayına Aldı!
İlginizi Çekebilir!

Google AdSense, 3 Yeni Reklam Birimini Yayına Aldı!

Google AdSense, yayıncıların ziyaretçilere sunduğu kullanıcı deneyimini ileri seviyeye taşımak için bugün 3 yeni reklam birimini hizmete sundu. Eşleştirilen içerik, Feed içi reklamlar ve Yazı içi reklamlar olarak adlandırılan yeni ...

Yapay Zeka ve Öğrenebilen Makinelerle SEO Devri Başladı

2011 Yılında gerçekleştirilen Google Panda güncellemesinin tüm internet dünyasında nasıl bir sallantıya neden olduğunu hatırlıyor musunuz? Yerinde durmayan siteler, sürekli değişen ve anlam veremediğimiz farklılıklar... Aslında Panda güncellemesinin bazı yönleri oldukça açık görünüyordu. Yani sanıldığı kadar komplike bir algoritması yoktu. Panda’nın görünmeyen tarafı ve buz dağı kısmındaysa, öğrenebilen makine sistemlerinin artık SEO endüstrisi içerisinde yer aldığı gerçeğiydi.

Google Panda’dan bu yana geçen zamanda Google, kullanıcılarla ilgili birçok bilgiye erişti ve Google bu birikimi arama motorunun tümünde kullanmaya başladı. Dolayısıyla artık Google ve bizlerin düşündüğü gibi basit kriterleri göz önünde bulundurarak arama sorgularına cevap vermiyor. Google, artık kullanıcıyı anlıyor ve dahası kullanıcılar için hazırlanan içerikler artık Google’ın anladığı ve sunduğu içerikler oluyor.

Panda güncellemesi akabinde, 2013 yılında Google’ın AI yani yapay zekası tüm arama motoru içerisinde aktif olarak kullanmaya başladı. Hummingbird ile yapılan bu değişiklik Google’da oyunun kurallarını değiştiren en önemli hamlelerden biri olmuştu. Panda güncellemesi sonrasında sitelerin %12’si bu değişiklikten etkilenirken Hummingbird sonrasında etki %90 sınırına ulaştı. Peki, bu arada bu kadar büyük değişikliğe neden olabilecek sizce ne olmuş olabilir? Elbette yapay zekanın tam entegrasyonu...

Yeni SEO Oyununda Neleri Bilmemiz Gerekiyor?

Bir üst başlıktaki hikayeyi devam ettirecek olursak karşımıza son olarak gelen önemli güncellemelerden bir diğeri de Rankbrain’di. Yani, Google artık bu işi tamamen otomatikleştirdiğini resmen biz webmasterlara da duyurmuş oldu. Eski SEO artık tamamen eskide kaldı ve basit algoritmalar yerine artık kaliteyle yarışmamız gereken zamanlar geldi. Öncelikle yaygın komplo teorilerinden adımla Google’ın bizi ve içerikleri nasıl anladığını masaya yatıralım;

Ekim ayının başında gerçekleştirilen Google etkinliğinde Google OK ve Google’ın yeni asistanı olan Google Asistant’ı bolca görme fırsatı yakaladık. Aslında bu asistanlardan bir şey aramalarını istediğimizde tabii bu asistanlar bizim ne demek istediğimizi tam olarak anlamıyorlar ancak bizim söylediklerimizden istediğimiz içeriğe yakın sonuçlar çıkarıyorlar ki, bu SEO’nun da kurallarının değiştiği anlamına geliyor.

Semantik aramalarla birlikte artık Google botları içeriğinizi anlayabiliyor. Peki, bir yapay zeka bizim içeriğimizi nasıl anlayabilir? Yapay zeka içerikleri işlerken ve analiz ederken sadece anahtar kelimeyi değil, anahtar kelimeyle ilgili kelimeleri de yazının içerisinde görüp göremeyeceğini kontrol ediyor. Örneğin “Donanım Nedir?” konulu bir içerik hazırladığımızda Google, donanımla ilişkilendirilebilecek CPU, GPU, RAM vb. kelimeleri de bu içeriğin içerisinde görmek istiyor. Öyle ya, kullanıcıya tam olarak istediğini verebilmesi için ilişkilendirilmiş kelimelerle Google’ın sıkı fıkı olması gerekiyor.

Sonuç:

Geleneksel SEO artık sona erdi ve Google yapay zekasını kullanarak çok daha isabetli tahminler yapmaya çalışıyor. Bu tahminler şuan için istenen ölçüde verimli olmayabilir ancak artık her yazının içerisinde 20 kere geçirmeye çalıştığımız anahtar kelimelerle sıralama kapma ve yüzlerce backlink ile sahneyi kapatma mevzusu son ermiş durumda.

Kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutan ve kullanıcıya beklediği içerikleri sunan sitelerse Google’ın yeni gözdesi olacak. İçerik yine SEO ile birlikte en büyük kral olacak. Evet, SEO öldü ama çok yaşa yeni SEO!

Peki, ya sizce durum nedir? Geleneksel SEO büyük oranda öldü mü? Yoksa gerçekten AI başlığı altında farklı algoritmalarla bir şaşırtma tekniği uygulanıyor olabilir mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al