wmaraci reklam

Serbest Yazarlık Hakkında Konuşulmayanlar

Yazı yazmak, ekmeğini kalemiyle çıkarmak, yaratıcı işlere imza atmak gerçekten harika ve kabul edelim ki imajı da hiç fena sayılmaz. Ancak burada görülmeyen, konuşulmayan bazı noktalar bulunuyor. Gelin bu yazımızla bu noktalara parmak basalım ve kanayan yaralardan bazılarını işaret edelim.

İlk internet sitemi açtığımda düşüncem “Ben başkalarının sitelerine yazıyorum ve bu insanlar bana para ödüyorlar. Demek ki benim yazılarımla, benden fazla para kazanıyorlar” şeklindeydi ve doğal olarak “O zaman ben de bir site açarım, daha çok kazanırım!” demiştim. Hepiniz biliyorsunuz ki o işler hiç de öyle kolay değilmiş. Başkaları için tuttuğum kalemimi elimden bırakmama hayat koşulları kolay kolay izin vermedi. Bazen tam zamanlı olarak, bazense serbest olarak başka adresler için kelimeler dizmeye devam ettim. Bu şekilde geçmiş 7 yıldan bahsediyorum. Kendimi de geliştirdim galiba, her ne kadar bugün bile iyi bir yazar olduğumu düşünmesem de şu an diğer bütün vasıflarımı bir kenara bıraktığımda dahi kalemimle hayatımı idame ettirebiliyorum. Bunları anlatıyorum çünkü pek çok içerik üreticisi benzer yollardan geçiyor biliyorum.

Düzenli Gelir Meselesi

Düzenli bir para akışımız elbette var. Ancak bu düzenin belirli bir seviyenin üzerine çıkması için başlangıçta kendimizi kanıtlamamız gereken pek çok müşteri ve kazanmamız gereken pek çok tecrübe oluyor. Serbest yazarlar çoğunlukla kariyerlerinin ilk yıllarında ancak harçlıklarını çıkartabiliyorlar. Bu benim için dört yıl sürdü ancak kendi projelerimle uğraştığım için suç biraz da bende. Herhangi birisi için de 2 yıldan kısa sürmesi çok zor. Kariyeri başlar başlamaz yüksek gelir elde edenler ya çok şanslıdır ya da muhteşem yazarlardır.

Harçlık sürecini atlatabilen yazar sayısı, atlatamayanlardan çok daha az. Yani bir yazar kariyerinin henüz ilk yılındaysa, 2 yıl sonra da bu işi yapıyor olma ihtimali oldukça düşük. “Bu işte para falan yok abi” diye bırakıyorlar. Çok haksız sayılmazlar. Çünkü çoğu insan için burada yaşamını sürdürebilecek kadar bir para gerçekten de yok. Çoğunlukla ek gelir kaynağı ya da öğrencilere harçlık işi olmasının sebebi bu. Pasta zaten küçük, kısa bir dönem yazmış arkadaşlar da eklenince iyice küçülüyor. Elbette suç onlarda değil.

Arama Motorlarını Doğru Kullanmak Kazanç Getirir
İlginizi Çekebilir!

Arama Motorlarını Doğru Kullanmak Kazanç Getirir

Okullarda öğretilmeyen çok önemli hayat dersleri vardır ve bunları tecrübeyle ve yetenekle harmanlayarak süreç içerisinde öğrenmek gerekir ya hani. İşte bana soracak olursanız arama motorlarından faydalanabilmek işte tam olarak bu du...

Yarının Belirsizliği

Bu gerçekten de bir yazar için en büyük soru işareti. Yazı gün geçtikçe değerini kaybediyor. Kaybettikçe pazar ve pasta küçülüyor. Küçüldükçe de gelecek kaygısı uzun zamandır bu işi yapan kalemler için dahi artıyor. Bugün fena sayılmayacak bir gelir elde eden serbest yazarın, beş yıl sonra da bu şekilde kazanabileceğiyle ilgili kuşkuları olacaktır. Ancak daha farklı meslek gruplarında insanlar doğal olarak beş yıl sonra çok daha umutlu bir şekilde daha fazla gelir elde edeceklerinin hayalini kurabiliyorlar. Yani yarın yazarlar için gerçekten belirsiz ve bu gerçekten çok üzücü.

Yazı yazarak geçiminizi sağlayabiliyor musunuz? Bu mesleğin başka hangi zorluklarını hissediyorsunuz? Gelin yorumlarda dertleşelim sevgili okur.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.2 / 5 (5 değerlendirme)

5 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al