Kimsenin keyfine karışmak elbette hakkımız ya da haddimiz değil. Ancak okurlarımızın sağlığı ile ilgili bu konuda ufak notlar düşmemize de kızmayın lütfen. Ayrıca zaten yazımız genelinde konu sağlıkla benzer çizgilerde yürüse de farklı bir perspektife sahip.
Sigara’nın ciğerlerinize neler yaptığını, kalp krizi ve kanser gibi sağlık problemlerinin önünü nasıl da açtığını bugüne kadar duymamış olamazsınız. Sigara paketleri, televizyonlar için hazırlanan kamu spotları ve tabii ki de çevremizde bizi seven diğer insanlar bu konuların altını bolca çiziyorlar ve bilinçlenmemizi sağlamaya çalışıyorlar. Bu nedenle işin sağlıkla ilgili kısmı sizi bırakmaya ikna etseydi, bugüne kadar çoktan ederdi. Demek ki eğer bugün hâlâ sigara tüketiyorsanız, daha farklı bir yola çıkma sebebinin arayışında olabilirsiniz. Örneğin mesleki olarak da size zararının dokunduğunu söylesek nasıl olur? Gelin açıklayalım.
Zaman Kaybınızın Önüne Geçin
Şimdi bu noktada bir eleştiride bulunayım. Sigara içmenin zararlarıyla ilgili yorumlar çoğunlukla bu eyleme hiç bağımlı olmamış insanlar tarafından yapılıyor. Böyle olunca hem empati yapmak çok zor oluyor, hem de kabul edelim ki samimi hissettirmiyor. Bu noktada da belirtebilirim. Yaklaşık 12 yıl ve bunun son 5 yılı günde 2 paket olacak kadar sigara içmiş ve geçen yıl salgın ve kapanma süreçleriyle sigarayı bırakmış birisiyim. Özeleştiri yapmam gerekirse de bağımlılık eşiğim çok düşük ve güçlü bir iradeye sahip değilim. Dolayısıyla sizi GERÇEKTEN anlıyorum.
Sigara içmediğiniz ilk haftanın ardından vücudunuzdaki değişimi gerçekten fark ediyorsunuz. Sabahları baş ağrısıyla uyanmanızın kesilmesi bile bir harika. Süreç gün geçtikçe alışılan ve dahası güzelleşmeyi bırakmayan bir noktada, bunun da muhteşem olduğunu söyleyelim. Ancak bir problem var. Sıkılıyorsunuz. Neden biliyor musunuz? Çünkü günde 1 paket sigara içen birisi için, gün bir anda 1 saat uzuyor. Bu benim koşulumda 1.5 – 2 saat kadar oldu. Sigarayı ritüel gibi tüketiyoruz değil mi? Çoğunlukla ya hiçbir işle uğraşmıyoruz ve molalar veriyoruz onun için ya da kafamızı çok kullanmamıza gerek olmayan işler yapıyoruz. İşte sigarayı bıraktığımızda bu durum direkt olarak değişiyor.
Buna sıkılma faktörünü es geçerek bakalım mı? Çünkü ilk ayın ardından günün uzaması da bir sorun olmaktan çıkıyor. İşte o noktada insan kolayca fark ediyor ki bugüne kadar büyük zaman kaybetmiş. 24 saatlik bir günden, uykuyu ve diğer standart giden zamanları çıkarttığımızda verimli çalışabildiğimiz alt tarafı birkaç saatimiz kalıyor ve süreçten ekstra zaman kısılması da ister istemez işlerimizde başarılı olmamızın önüne geçiyor.
Bir webmaster olarak çok ağır işler yapmadığımız ortada ancak işin bir de rekabet durumu var ki hiç küçümsenecek bir boyut değil. Burada rekabette öne geçmemizi sağlayan şey çoğunlukla daha uzun süren verimli çalışmalar oluyor. İşin aslı sigara en başta bizim bu başarımızın da önündeki bir engel olarak yer alıyor. Bu nedenle günlük çalışma ritmimize kimimiz yarım saat, kimimiz bir saat katkıda bulunabileceğimiz ve maddiyatını, sağlığını, yaşam kalitesini yükselteceği bir eylemden kaçınmamalıyız.
Sigarayla ilgili sizlerin düşünceniz nelerdir? Bıraktınız mı ve salgın dönemi bu denemeye ne gibi bir etki etti? Yorumlarda görüşelim.