wmaraci reklam

Siteniz için Tema Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Ücretlisi, ücretsizi, sınırlı sürümü derken tüm CMS sistemleri için tema bolluğumuz var. Şimdilerde asıl sorun istediğimiz gibi bir tema bulmak değil, bulduğunuz temaların arasından pirincin taşını ayıklar gibi seçim yapmak… Sitenin yayın kaderi, SEO performansı ve kullanıcı deneyimi temayla içli dışlı olacağından, doğru ve uzun vadeli seçimi yapmak haliyle önem arz ediyor.

Siteniz için doğru tema seçimini yapmak, bir futbol maçının skor tabelasına benziyor. Maç ne kadar iyi geçerse geçsin, kazanan taraf olmak için skor tabelasındaki büyük olmanız gerek. Siz bunu istiyorsunuz, seyircileriniz bunu istiyor. Peki, tema her şey mi? Kesinlikle değil! Bir servis masasındaki yemek ne ise içerik odur. Sunum şekli ve masa ise hazırladığınız harika yemeği, afiyete dönüştürecek son adım, parmak yalatacak deneyimi oluşturmaktır.

Zaman değişti ve internet trendleri değişti. Tema seçimi yaparken neler dikkat etmek gerek, neleri es geçip milleti siteden aç göndermemek önemlidir diyorsanız; işte masanın tuzu biberi 5 şey.

01 - K.I.S.S

Programcı ve geliştiricilerin aşina olduğu, ecnebilerin deyimiyle “Keep It Simple, Stupid/Basit Tut Gerzek” bu işin felsefe taşı. K.I.S.S, “Sen bendeki bu sevdayı heves mi sandın?” diyerekten, geçici heveslerin peşine olmayan temalara yönelmemiz gerektiğine dikkat çekiyor.

Bundan birkaç yıl önce internet sitelerinin tasarımı Cevizlibağ Metrobüs durağı kadar kalabalıktı. Flat tasarımların havada uçuşup, “Tema tema için mi, kullanıcı için mi?” tartışmasının alevlenmesi ve K.I.S.S prensibinin bir adım öne çıkmasıyla; “Tema kullanıcı içindir” önermesi geniş kitlelerce kabul gördü.

Kısacası bugünün bizcesiyle; “tema dediğimiz şey, kullanıcıya en iyi deneyimi sunacak, görmek istediğini fellik fellik aramak yerine eliyle koyduğu gibi bulmasına yardımcı olacak tasarımlardan oluşmalı” diyoruz.

Windows Logosunun 33 Yıllık Buram Buram Hatıra Kokulu Değişimi!
İlginizi Çekebilir!

Windows Logosunun 33 Yıllık Buram Buram Hatıra Kokulu Değişimi!

Klavyenizdeki Windows tuşunu kullanıyor musunuz? Peki, Windows’un logosuyla süslenen bu tuşun aslında 6 farklı adı olduğunu biliyor muydunuz? Windows tuşu, WinKey, başlat tuşu, logo tuşu, bayrak tuşu, super key ve komut (Command) tuşu...

02 - Mobil Okunabilirlik

Trafiğinizin ne kadarının mobilden geldiğine hiç baktınız mı? Muhakkak bakmışsınızdır. Ya hiç, sitenizin mobil sürümüne girip hayatta kalmayı denediniz mi?

Artık trafiğin büyük kısmı mobilden geldiği için tüm internet sitelerinin bir mobil veya responsive sürümü olması gerektiğini ezbere biliyoruz. Ezberimizin arasındaki eksiklik, Responsive ile mobil okunabilirliğin aynı olmaması… Mobil kullanıcıların deneyimine artık masaüstü kullanıcılarından daha fazla değer veriyoruz ama pratikte bunun için yaptığımız uygulamalar yok.

Fontların farklı ekran çözünürlüklerinde ne şekilde göründüğü, sayfanın kitap gibi okunup okunamadığını ve görsellerin sayfanın olmadık yerine bağdaş kurup oturması gibi sorunların çözümünü kodlara değil, kısmete bırakıyoruz. Varsın yine dünyevi işlerde kader-kısmet kullanalım ama mobil uyumluluk konusunda kendimizi -tanışıp tanışabileceğimiz en saf- kullanıcının yerine koyarak seçim yapmalıyız.

03 - Geliştirici Desteği

Hepimiz için görsellik önplanda olduğundan temayı kimin kodladığı, kimin geliştirdiği, sürekli destek ve güncelleme sunup sunmayacağı konusuna pek takılmıyoruz. Oysa kullandığınız temaya göre daima güncelleme ihtiyacınız olabilir. Güvenlik açıkları nedeniyle güncelleme ihtiyacı hasıl olabileceği gibi ilk başta dikkat çekmeyen fakat sonradan ortaya çıkan sorunlar için de güncelleme sunulduğundan emin olmalısınız.

Birçok geliştirici temasının satışını yaparken aynı zamanda temayla ilgili destek kapsamı hakkında bilgi verir. Bu açıklamalar ve açıklamalara müşterilerin yaptığı yorumlara bir göz atmakta fayda var. Bazı temaların albenisi yüksek desteği tıraş olup, sizi kendi işinizi kendiniz yapmanız zorunda bırakabilir.

Bu konuya güzel bir örnek WordPress dünyasının en popüler temalarından biri olan Newspaper’dır. Toplamda 60 bin+ kopyası satılan bu tema, yayınladığı günden bugüne dek durmaksızın güncellenmiş ve sürekli geliştirilmesine devam edilmiştir.

04 - Çapraz Tarayıcı Desteği

Şayet internet tarayıcısı konusunda ırkçılık yapıp, birini birinden ayırma gibi kötü huylarınız yoksa seçim yapmadan önce temanızın açık fikirli olduğundan emin olmanız gerekir.

Mesela birçok Webmaster, Safari internet tarayıcısını uyumluluğunu zerre umursamayıp binlerce ziyaretçinin gönlünü yapmadan sitesinden uğurluyor. Ben de genellikle Safari kullandığım için bir gün sitenize geldiğimde gönlümün kırılıp, elimin geri butonuna gitmesini istemem. Hadi beni geçin, diğer azınlık durumundaki onlarca potansiyel kullanıcıyı düşünün…

Birer birer tüm modern internet tarayıcılarıyla uyumluluk testi yapmak sizi yoracaksa Browser Shots gibi basit ama faydalı servisleri kullanarak tek tıkta işi bitirebilirsiniz. (Yine de manuel kontrol etmeniz önerilir, sonuçta bu da kul yapımı ve yanılabilir)

05 - Çağa Ayak Uydurmak

İçinde bulunduğumuz çağa ayak uydurmak toplumsal bir gerekliliktir, sanal veya gerçek olması fark etmez. Herkes kabul ederken sizin körü körüne eskiye bağımlı kalmanız için neden yok. Etrafınızdaki beğendiğiniz güncel internet sitelerine bakıp, hangi özelliklerinin sizi cezbettiğine bir göz atın. Flat tasarım mı hoşunuza gidiyor, video header mı, yoksa sağdaki sidebar hala sizin için olmazsa olmaz mı?

Tasarım trendleri konusunda uzman olmanız gerek yok. Zaten zamanınızın büyük kısmını internette geçiriyorsunuz. Haliyle bir temanın çağa ayak uydurması için hangi diğer kriterleri ek olarak bu listeye iliştirmeniz gerektiğini en iyi siz bilebilirsiniz. Şimdi, felsefe taşı bu 5 şeyin yanına bir de kendi kriterlerinizi eklediyseniz artık hangi temayı seçmeniz gerektiğini biliyorsunuz demektir.

Sonuçta her yiğidin farklı bir yoğurt yiyişi var. Sütten ağzı yandığı için yoğurdu üfleyerek yiyenler olduğu gibi, ağzı yandığı için yoğurda küsmek yerine ineği kesenlerimiz de olacaktır. Bir tema seçiminde sizin için olmazsa olmaz ve mutlaka gözönünde tutulması gereken şey nedir?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al