Yazılımcıların kutsal kaynağı Stack Overflow, bugün yıllık bazda yaptığı anketlerine bir yenisini ekleyerek 2018 yılı raporunu yayınladı. 100 binden fazla Stock Overflow geliştiricisinin katıldığı raporda; geliştiricilerin favori programlama dillerinden korkulu rüyalarına, çalışma şekillerinden iş tercihlerine kadar geniş yelpazede metriklere yer veriliyor. Yine Stack Overflow’un rapora ilişkin yaptığı açıklamasında, geliştiricilerin ankete Ocak ayında katıldığı ve ortalama olarak anket cevaplama süresinin 30 dakika olduğu belirtiliyor.
Stack Overflow’un anketine Türkiye’den de geliştiriciler katılmış. Anketin sunum sayfasında yer alan verilere göre Türkiye’den yaklaşık olarak 1.002 kişi ankete katılarak sorulara yanıt vermiş. Eğer bir yazılımcıysanız veya yazılımcı adayıysanız, Stack Overflow’un anketinin tamamına göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz. Yok, sadece programlama dilleri için blog yazımızı aşındıranlardansanız, hemen aşağıdaki başlıklarla yola devam edebilirsiniz.
2018’in En Popüler Programlama, Betik ve İşaretleme Dilleri Neler?
Stack Overflow 2018’in en popüler programlama, betik ve işaretleme dillerini, ankete katılan tüm kullanıcılar v yalnızca profesyonel geliştiricilerin verdiği yanıtlara göre iki ayrı pencerede toplamış.
Tüm katılımcılar için 2018’in en popüler programlama, betik ve işaretleme dilleri şu şekilde görünüyor:
Yalnızca profesyonel geliştiricilerin verdiği yanıtlar ise sıralamada köklü bir değişiklik oluşturmamış olmasına karşın, ortalamaların değişmesinde etkili olmuş. Sıralamanın son on diziliminiyse komple değiştirmeyi başarmış:
Google Masaüstü Yedekleme Servisini Yayınladı
Geçtiğimiz ay ufak ufak fısıltı şeklinde ortaya çıkan Google’ın masaüstü yedekleme servisi bugün itibariyle resmen kullanıma sunuldu. Eğer Windows veya Mac kullanıcısıysanız ve bilgisayarınızdaki verileri başınızın üstünde...
2018’in En Sevilen Dilleri Neler?
Stack Overflow’un daha önceki anketlerini de göz önüne alırsak, Rust programlama dilinin son üç yıl içinde yükselen trend haline geldiğini görüyoruz. Rust’ı hemen ardından Google’ın yeni göz bebeği programlama dili olan Kotlin takip ediyor.
2018’in En Çok Aranan Dilleri Neler?
Küresel çapta en çok aranan programlama dilleri alanında birinciliği geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Python yine elinde tutuyor. Sıralamada ikinciliği JavaScript alırken, üçüncülük ise Google tarafından geliştirilen bir başka programalama dili olan Go oluyor. Eğer henüz programlamaya başlamadıysanız ve sektörde geçerliliği yüksek bir dil arıyorsanız, bu listede yer alan dillerden birini tercih etmeniz, daha kolay istihdam edilmenize yardımcı olabilir.
2018’in En Korkunç Programlama Dilleri Neler?
Stack Overflow’un “Korkunç” kavramını biraz açmamız gerekebilir. Stack Overflow bu ifadesiyle; sevilmeyen ve geliştircilerin çalışmaktan hazzetmediği programlama dillerini kastediyor. Daha önceki listelerden tanıdık gelen Visual Basic 6 bu sene de ankete katılan geliştiriciler tarafından iteklenip kakanlanan bir numaralı programlama dili olmuş. En korkunç programalama dilleri zirvesinde VB’yi Cobol ardından ise Java’nın yaveri CoffeeScript takip ediyor.
Stack Overflow’un anketinden daha bunlar gibi ilginizi çekebilecek onlarca veriye ulaşabilirsiniz. Biz yine de kalın kalın rapor sayfalarına göz atmaya üşenenler için özet bilgi olarak şunları paylaşmak istedik:
- Geliştiricilerin %55.5’i açık kaynaklı projelerde yer alıp destek olmayı reddederken, %44.5’i açık kaynaklı bir projeye destek oluyor.
- Katılımcıların %81’i “Sırf hobi için kodlama yaparım” derken, %19’u kodlamayı sadece meslek olarak gördüğünü ifade etmiş.
- Profesyonel geliştiricilerin çoğunluğu 0 ila 8 yıl arasında programlama deneyimine sahip.
- Gelişticilerin yalnızca %25’i öğrencilerden oluşuyor. Ankete katılan öğrencilerin %19.4’ü tam zamanlı eğitim görürken, %6.4’ü ise yarı zamanlı eğitim programlarında eğitimini görüyor. Sektörün büyük çoğunluğunu oluşturan geliştiricilerin %74.2’si öğrenci olmayan bireylerden oluşuyor.
- Stack Overflow’un anketine katılan kişilerin %93’ü erkek ve %6.6’sı kadın geliştiricilerden oluşuyor.
- Gelişticilerin neredeyse yarısı sabah saat 6 ile 9 arasında uyanıyor.
- Katılımcıların %54.7’si günlük 9 ila 12 saat arasında bilgisayar kullanırken, %30.6’sı ise 5 ila 8 arasında bilgisayar kullanıyor. 1 - 4 saat arasında bilgisayar başında duranların ise katılımcıların sadece %3.3’ü olduğu dikkat çekiyor. (Çok çalışıyoruz beyler çoook)
- Çalışma konusunda arşa çıkarken gezme konusunda geliştiriciler aynı oranda pasif kalıyor. Günde 3-4 saatini dışarda geçirdiğini ifade eden kitle, geliştiricilerin yalnızca %10’una denk gelirken, 4 saatin üstünde dışarda vakit geçiren geliştiricilerin oranı %2.5’e düşüyor. Geliştiricilerin ortalama dışarda geçirdikleri süre ise 1 ile 3 saat arasında.
- Ankete katılan gelişticilerin %74’ü tam zamanlı, %9.7’si ise freelancer veya bağımsız olarak çalışıyor. Yarı zamanlı geliştirici olarak çalışanların sayısı ise %5.6 oranında görünüyor.
- Kadın geliştiriciler iş ararken öncelikleri şirket kültürü ve profesyonel gelişim için fırsatlar olurken, erkeklerde spesifik teknolojilerle çalışmak ve maaş işin albesini belirliyor.
Oldukça ilginç veriler var. Benim en çok şaşırdığım geliştirici arkadaşların ortalama 12 saat çalışıyor olması. Diğer mesleklerde 12 saat korkunç bir rakam gibi görünürken, geliştiriciler için 12 saat mesai normal kabul görüyor.
Stack Overflow’un anket metrikleri hakkında sizin yorumunuz nedir? Zeki Müren de bizi görür mü?