- 01. Facebook’un WhatsApp’ı satın alması - 19 milyar dolar
- 02. Google’ın Motorola’yı satın alması - 12.5 milyar dolar
- 03. HP’nin Autonomy’i satın alması - 10.3 milyar dolar
- 04. Microsoft’un Skype’ı satın alması - 8.5 milyar dolar
- 05. Oracle’ın Sun Microsystems’i satın alması - 7.4 milyar dolar
- 06. Microsoft’un Nokia’yı satın alması - 7.2 milyar dolar
- 07. Google’ın Nest Labs’i satın alması - 3.2 milyar dolar
- 08. Dell’in Quest Software’i satın alması - 2.4 milyar dolar
- 09. Yahoo’nun Tumblr’ı satın alması - 1.1 milyar dolar
- 10. Facebook’un Instagram’ı satın alması - 1 milyar dolar
Teknoloji devlerinin, evladiyelik yatırımlarla bazı şirketleri bünyesine katma gibi bir huyu var. Satın almalar bazen yeni yeteneklere ulaşmak için aşılan deniz olurken, bazen çeşitli patent ve teknolojilere ulaşmanın masrafsız yolu olabiliyor. En önemlisi, satın almalar teknoloji devleri için rakiplerinin ayaklarını kaydırabilecekleri muz kabuğu silahına dönüştürebiliyor.
Mesela, Facebook’un 19 milyar dolarlık yatırımla WhatsApp’ı satın alma öyküsünün görünmeyen tarafında, bir çapanoğlundan ziyade muz kabuğu olduğu kesin. Herhalde aynı şirket Instagram’a sırf yastık altı olması için 1 milyar dolarlık bedel ödememiştir?
Çoğumuz için korkunç rakamlar kuyruğu olan bu tutarlar her yıl onlarca dev tarafından bir başka devi veya rakibi satın almak için ödeniyor. Markalar; yatırım yapmak, rakibini bünyesine katmak, potansiyel riskleri engellemek ve birçok nedenden dolayı yeni evladiyelik yatırımlar yapıyor. İşte, son yıllarda kahvehane dedikodularına konu olmayı başaran, sıfırlar ve birlerin tren kuyruğu yapıp birbirini kovaladığı, en kritik 10 satın alma olayı.
01. Facebook’un WhatsApp’ı satın alması - 19 milyar dolar
Facebook’un 19 milyar dolarını, basit bir anlık mesajlaşma uygulamasından çok fazlası uğruna harcadığı kesin. Satın alındığı sırada 450 milyonu aşkın kullanıcısı olan WhatsApp, Facebook’dan sonra popülaritesini hızla arttırmaya devam etti. Bugün SMS’in katili haline gelen servis hala ücretsiz olmasına rağmen Facebook’un WhatsApp’ı para sayma makinesine dönüştürecek gizli kapaklı planları var.
Bu arada, 19 milyar dolara satın alınan WhatsApp’ın Facebook’a yatırım dönüşümü (ROI) ve WhatsApp’ın nasıl para kazandığı sorusunun cevabı için şuraya bi’ göz atabilirsiniz: WhatsApp Nasıl Para Kazanıyor?
Amerika'da Tüm Drone Kullanıcıları Kayıt Altına Alınacak
Amerika’da artık drone kullanımı için lisans gerekecek. Amerika Federal Havacılık Kurulu (Federal Aviation Administration) tarafından hazırlanan rapora göre, drone sahiplerinin kayıt altına alınması ve kayıt altında bulunan araçlar...
02. Google’ın Motorola’yı satın alması - 12.5 milyar dolar
Google’ın satın alma dünyasında nam salmış bir “yaban çakalı” unvanı var. 2012 yılının sonunda Motorola’yı 12.5 milyar dolara satın alan Google’ın yegane amacı, mobil dünya için önem arz eden kıymetli patentleri Apple’dan uzaklaştırmaktı. Motorola ile yüzü gülen Google, Nortel’i satın alamayınca telekominikasyon ve ağ patentleri alanında 6 bin patenti kaybetti.
Motorola’nın patentleri tek başına pek işe yaramadı. Apple’ın atağa kalkmasıyla Google’ın yastık altı yatırımı bir gecede yan yattı, çamura battı. Bir süre Google bünyesinde kalmaya devam eden Motorola, sonraları 2.35 milyar dolara (yaklaşık 10 milyar dolar zararla) Çin’in yükselen teknoloji devi Lenovo’ya satıldı.
03. HP’nin Autonomy’i satın alması - 10.3 milyar dolar
Compaq için 2002 yılında 17.6 milyar dolar yatırım yapan HP, 10 yıl sonra bir başka dev yatırımını yaparak 2011 yılında Autonomy’i satın aldı. Kurumsal bir yazılım şirketi olan Autonomy, HP’nin satın almasından sonra şirketin kara bahtı kör talihine dönüşmeye başladı.
2012 yılının başında HP, Autonomy satın alımında hesaplamayı iyi yapamadıkları için yaklaşık 5 milyar dolar fazladan ödeme yaptıklarını itiraf etti. “Ben değil, kuzenim hesaplamış.” vari açıklamanın ardından satın alma anlaşması sırasında CEO olan Leo Apotheker’in işine son verildi. Autonomy’den beklenen hedef gelirlerin hoş bir hülyadan öteye gitmememesi, Autonomy’nin kurucusu ve 10 yıl boyunca CEO’su olan Mike Lynch’inde kendisini kapının önünde bulmasına neden oldu.
04. Microsoft’un Skype’ı satın alması - 8.5 milyar dolar
2011 Yılında Microsoft tarafından satın alınmadan önce Skype’ın eski sahibi eBay’di. eBay, 2005 yılında 3.1 milyar dolar ödeyerek Skype’ı satın almış, beklediğini bulamayınca özel bir girişimciye yüzde 40 kayıpla satmıştı.
Google ve Facebook gibi şirketlerin Skype’ın kuyruğunda dolanması Microsoft’u harekete geçmeye zorladı. Sonuç olarak Microsoft, 2011 yılının sonuna doğru 8.5 milyar dolar karşılığında Skype’ı kendi yazılım ailesine dahil etti. Skype, Microsoft için akıllıca bir satın almaydı. 2011 yılında Skype’ın zaten hali hazırda 8 milyon ücretli kullanıcısı mevcuttu. 2012 yılında ise popülaritesinin zirvesini yaşayan Skype, Microsoft’un kasasına 800 milyon dolar sokmayı başarmıştı.
05. Oracle’ın Sun Microsystems’i satın alması - 7.4 milyar dolar
Oracle, Sun Microsystems’i satın alarak aynı zamanda Java, Solaris işletim sistemi ve MySQL’i de kendi çatısı altında toplamış oldu. Oracle’ın Sun Microsystems’i satın almak istemesinin en önemli nedeni IBM’i Java’dan uzak tutmaktı.
Satın alma başarıyla gerçekleşmiş olmasına rağmen şirket için işler hiçbir zaman güllük gülistanlık olmadı. Java’nın mucidi James Gosling ve XML’in mucidi Tim Bray gibi Sun Microsystems’i Sun Microsystems yapan isimler, satın alma olayından kısa süre sona görevlerinden ayrıldı.
Oracle’ın satın almadan yana yüzünü güldürecek tek fırsatı 2010 yılında karşısına çıktı. 2010 Ağustos’unda Oracle Google’ı Java’yı Android platformlarında kullandığı gerekçesiyle dava etti. Dava sonucunda Google “sadece küçük miktarda Java kodunun kopyalandığı”nı ispat edince, Oracle’ın elleri yine bomboş kaldı…
06. Microsoft’un Nokia’yı satın alması - 7.2 milyar dolar
Bir zamanlar dünyanın 1 numaralı cep telefonu üreticisi olan Nokia, 2013 yılının ortalarına doğru Microsoft tarafından 7.2 milyar dolara satın alındı. Microsoft bu satın almayla birlikte Nokia’nın tüm patent portföyüne, harita servisine, 32 bin civarı çalışanına ve sektörde bombalama dalış etkisi yaratacağına inandığı (yaratamadı…) Lumia ve Asha gibi markalara sahip oldu.
Teknoloji teorisyenlerine göre Microsoft’un Nokia’yı satın almak istemesinin nedeni, Nokia’nın donanım teknolojilerini Windows Phone platformuyla birleştirmekti. Kimilerine göreyse Nokia hala Windows Phone’ların pazar payını baltalamayı başarıyordu. Microsoft satın alma yoluyla, yenemeyeceği rakibine diz çöktürmek istemişti.
07. Google’ın Nest Labs’i satın alması - 3.2 milyar dolar
Hali hazırda zaten dünyanın en iyi şirketlerinden biri olduğunuzu düşünün. Üstüne Chromecast, Chromebook, Android OS, Google Nexus ve Google Glass gibi teknoloji dünyasına yön veren araçlarınız olsun. Sıradaki hamleniz ne olurdu? Google’ın sıradaki hamlesi Nest Labs’i satın almaktı.
Nest Labs’in kurucu ortağı olan Tony Fadell, iPod’un mucidiydi. Vaktiyle iPod ile teknolojiyi cebimize sığdırmayı başardığından Tony Fadell’in Nest Labs ile yapmak istediği şey, şimdi onu eve getirmekti. Akıllı ev teknolojileri üzerine odaklanan Nest Labs aynı zamanda sizin hareketlerinizden yola çıkarak alışkanlıklarınızı ve tercihlerinizi öğrenen, sizi tanıyan ve akıllı yanıtlar sunan ürünler sunmaya çalışıyor. Nest Labs’in Google’ın birçok alanda jokeri olduğu kesin.
08. Dell’in Quest Software’i satın alması - 2.4 milyar dolar
Quest Software; kurumsal yazılımlar alanında öncü hizmetler sunan, veritabanı yönetimi, veri koruması ve Windows Server yönetimi için yazılımlar geliştiren bir şirketti. Dell, Quest Software’i satın alarak pazardaki gücüne güç katmayı hedeflemişti.
2.4 milyar dolar karşılığında satın alınan şirketi, 3 bin 850 çalışanı, 60 ofisi ve 23 ülkedeki hizmet ağı sayesinde Dell, kurumsal yazılım alanındaki gelirlerini yıllık 1.2 milyar dolar arttırmayı başarmıştı. Sonraki yıl gelirlerinin yükselerek devam ettiği düşünülürse, Dell yaptığı yatırımdan kucak dolusu geri dönüş almayı başaran azınlık konumundaki teknoloji devlerinden.
09. Yahoo’nun Tumblr’ı satın alması - 1.1 milyar dolar
Geçtiğimiz yıl büyük veri skandallarıyla ön plana çıkan ve 4.48 milyar dolar karşılığında Verizon ile masaya oturan Yahoo’nun en büyük satın alımı 2012 yılında hafızımızda yer eden Tumblr’dı.
Yahoo, Tumblr’ı satın alarak 173 bin blog ve toplamda 78 milyar içeriğin de sahibi haline geldi. Yahoo için Tumblr, yetişkin gençleri Yahoo hizmetleriyle tanıştırmanın etkili bir yoluydu. Şirketin bunu ne ölçekte başarabildiğiyse tamamen tartışmaya açık.
10. Facebook’un Instagram’ı satın alması - 1 milyar dolar
2012 yılında Facebook’un bir fotoğraf paylaşma uygulaması için cebinden 1 milyar dolar ayırması kulağa oldukça ilginç geliyordu. Satın almanın hemen ardından bir yıl sonra, Instagram market payını yüzde 23 oranında arttırmayı başarmıştı. 2018 yılında ise Instagram’ın neredeyse Facebook’un popülaritesini elinden almayı başardığını inkar edemeyiz.
Basit bir fotoğraf paylaşma uygulaması olan Instagram’a çeşitli gelir modellerinin eklenmesi, kullanıcılar ve markalar için Instagram’ı eşsiz bir pazar haline getirdi. Hala her ay eklenen yenilikler doğrultusunda Instagram çığ gibi büyümeye devam ediyor. O zamanlar bir “fotoğraf efekti uygulaması” tanımlamasından öteye geçemeyen Instagram, şimdilerde kendi dinamiğinin konuştuğu kapsamlı bir sosyal paylaşım ağı.
Teknoloji dünyasının son yıllarda hafızalara kazınılan ve unutulmayacak 10 satın alması bunlardı. Görünen o ki, multi-milyarlık şirketler her zaman akıllıca satın alımlar yapamıyorlar, ne dersiniz?