Günümüzün en popüler uygulamalarından birisi Telegram. Mesajlaşma konusundaysa WhatsApp’dan sonra en yaygın kullanılan araç olduğu ortada. Peki, bu uygulamayı öne çıkaran neydi?
Kullanıcıyı doğrudan etkileyen, daha güvenilir olma ve veri sadakati gibi başlıklar elbette uygulamayı başta kullanıcılara tanıtan yönler oldu. Ancak mobil uygulama havuzuna baktığımızda bu konuda hem Telegram’ı, hem de WhatsApp’ı epeyce geride bırakan aplikasyonlar görebiliyoruz (Örneğin Signal, Wire ve Threema). Buradan da anlaşılıyor ki Telegram’ı öne çıkaran şey tek başına güvenilirliği olamaz. İşte bu noktada karşımıza Telegram grupları çıkıyor.
Toplulukların En Yeni Buluşma Alanı Telegram
Geçmişte neredeyse her küçük kategorinin kendine özgü bir forumunu internette görmemiz mümkündü. İşin garibi, kullanıcılar da bu adresleri aktif olarak kullanıyordu. Ancak çağ değişti ve güçlü forumlar dışındaki kategorik adresler yavaş yavaş raflara kalktı. Yerlerini topluluk yöneticilerinin oluşturduğu sosyal medya gruplarına ve sayfalarına bıraktılar. Ancak sosyal medya akışları, böyle topluluklar için sanıldığı kadar da iyi bir yaşam alanı sunmuyordu. Akış içerisinde kaybolan gönderiler, kimi platformların geçmişteki kadar aktif kullanılmaması ve algoritma değişiklikleri topluluk yöneticilerinin yeni bir arayışa girmelerine sebep oldu.
Bu arayış meyvelerini Telegram için verdi. Platform, topluluk yöneticileri ve bu topluluklarda yer almak isteyen kullanıcılar için yuva olmaya çok uygundu.
Facebook’un “Wi-Fi Bul” Özelliğiyle Artık Ücretsiz Wi-Fi Noktalarını Bulabilirsiniz
Etrafınızdaki ücretsiz Wi-Fi noktalarını zahmetsizce keşfetmek harika olmaz mıydı? Facebook’un “Wi-Fi Bul” özelliğini kullanarak artık yakınızdaki ücretsiz Wi-Fi noktalarını keşfedebilir ve hücresel veri paketlerinizi yağmurl...
Telegram’da Hangi Topluluklara Ulaşabilirsiniz?
Aslında bu başlık altında bütün topluluk kategorilerini derlemenin bir imkânı yok. Ancak uygulamayı bugüne ulaştıran topluluk türlerine değinebiliriz. Kullanıcıların neden bu grupları kullandığına değinelim ama isterseniz öncesinde.
Süreç aslında olabildiğine doğal bir şekilde ilerledi. Uygulama, yöneticilere bir alan tanıdı. Yöneticiler de bu alanı diğer sosyal medyalarda kendilerini takip eden insanları buraya çağırarak kullandı. Peki, insanlar neden bu çağrıyı dinlediler? Çünkü kanaat önderleri diyebileceğimiz sayfa ve insanlar, özel içeriklerini burada yayına almak gibi bir yol seçtiler. Bunları kaçırmak istemeyen kullanıcılarsa platforma akın ettiler doğal olarak. Gelin bunu bir örnekle anlatalım.
Örneğin bildiğiniz gibi Telegram kripto grupları ile ünlendi geçtiğimiz senelerde. Burada insanların gruplara akın etmesinin sebebi, kripto para uzmanlarının daha detaylı fikirlerini bu gruplarda paylaşmalarıydı. Sosyal medya hesaplarında yer vermedikleri görüşlerini, tavsiyelerini bu gruplarda paylaşıyorlardı ki aktiflik artışını sağlayabilsinler. Kullanıcılar da hem bu görüşleri merak ettikleri, hem de sosyal medyalarda bu kanaat önderlerini takip etmelerinin zor olduğu gerekçeleriyle Telegramı kullanmaya başladılar.
Aynı formül, aşağıda listelediğimiz önemli kategorilerin tamamında geçerli olduğu için de uygulamayı aktif bir biçimde kullanan üye sayısı gün geçtikçe yükseldi.
- Kripto gündemi, tavsiyelerine özel gruplar
- Güncel haberlere özel topluluklar
- Derneklerin üyelerine özel duyuru grupları
- Politikacıların medya duyuru grupları
- Yemek tarifi grupları
- Dayanışma grupları
- Eğitime dayalı gruplar
Peki, siz uygulamayı hangi tür toplulukları ya da kategorileri takip etmek için kullanıyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.