Ülkemizde başarılı ve devasa pek çok e-ticaret platformu ve pazaryeri projesi bulunuyor ancak son birkaç yılda yıldızı en parlayan Trendyol oldu desek hata yapmış olmayız. Peki, şirket bu yükselişi neye borçlu? Gelin bu yazımızda Trendyol’un stratejisini deşerek başarısının nedenlerine ulaşmaya çalışalım.
Bu arada bir müşteri olarak elbette farklı siteleri tercih ediyor olabiliriz. Hatta içeriğin yazarı olarak ben de tek başına bir Trendyol mutlak müşterisi falan sayılmam. Ancak biraz gözlem yapan birisi için neden bu başlığı diğer alışveriş ortamları için değil de Trendyol için attığımız kulağa mantıklı geliyordur.
Para Parayı Çeker
Önce hepimizin bildiği konuyu hatırlayalım. Trendyol, Aliexpress’in de sahibi olan Alibaba Group isimli Çinli şirketler grubundan oldukça yüklü yatırımlar aldı. Daha geçtiğimiz günlerde dahi 300 Milyonluk ek bir destek paketi açıklandı. Elde kullanılabilir büyük bütçeler varken, yaratıcı çalışmalar yürütmek ve ‘parayı çekmek’ tahmin ediyoruz ki daha kolay oluyordur. Elbette diğer firmaların bütçeleri hakkında fikrimiz yok ancak bu konuda Trendyol’un fark atan bir konumda olduğunu düşünmek de hiç zor değil doğrusu.
Ancak bunu söylemişken devamını da getirelim. Bundan yıllar önce Ebay gibi büyük başka bir marka da Gittigidiyor’u satın alarak ülkemize girmişti ya da Trendyol gelene kadar diğer şirketlerin ayırdıkları bütçeler de gözümüze devasa geliyordu. Kısacası paranın, parayı çekmesi durumu başarılı stratejiler için tek neden olsaydı böyle atılımları daha önce de görmemiz gerekirdi. Burada daha farklı bir şeyler gözlemleyebiliyoruz. Yüzeysel bakmamak ve hak teslimi yapmak açısından bunları da deşmek elzem değil mi?
İnsanlara Tezek Gönderebileceğiniz Boktan E-ticaret Girişimi: ShitExpress
Baştan uyarayım, bu yazı boktan bir yazı olacak. E-ticaret dünyasının kapısı bugüne kadar binlerce fikirle aşındırdı. Kimi fikirler tuttu, kimileri ise mevzusuna başlamadan kapının önüne koyuldu. Bir e-ticaret fikriyse tamamen bokt...
Her Şeyi Doğru Zamana Getirerek, Doğru Şekilde Yapabilmek
Her şirketin farklı dinamiklere sahip olduğu bir gerçek, dolayısıyla şirketleri kendi başarılı oldukları dinamiklerle eleştirmek doğru olmayacak. Fakat bazı şirketlerin, kendi yollarını daha doğru çizdikleri ve tırmanma şansını yaratabildikleri de bir gerçek.
Trendyol’un küçük bir gözlemle fark edilebilecek olan bazı dinamikleri başarısını da açıklamak için yeterli oluyor. Örneğin şirket, gelir paylaşımı dinamizmini pandemi süreciyle birlikte hayata geçirdi. Bu sayede fiziksel alışverişin düşüş eğilimi hızlandığı anlarda, Trendyol’un gündelik kullanıcıları ve influencer kişilerin de toplumu bu platforma yönlendirdiği günleri görebildik.
Diğer bir yandan agresif ve sürekli reklam çalışmaları bir alışveriş alışkanlığını da topluma aşılayabildi. Çevrenizi gözlemleyerek farkına varabilirsiniz. İnsanlar bugün internetten bir ürün alacak olduklarında önce bu siteyi ziyaret ediyorlar. Bu kadar çok ve sürekli, hatta çoğu zaman fiziksel bile olabilen bu reklam çalışmaları kullanıcıları bazen rahatsız etse de siteyi akla gelen ilk adres yapmayı seneler içerisinde başardı diyebiliriz.
Trendyol GO ve Trendyol Express gibi girişimler de ekosistemde önemli rol oynuyor. Ana sitenin gücüyle ortaya çıkan kurye ve kargo atılımları da, bu noktadaki güçlü rakipleriyle kolay kolay boy ölçüşebiliyor. Halkın da oldukça ilgisini çeken bu yeni girişimler aynı zamanda sağladıkları istihdamlarla da ülke genelinde kendisinden söz ettiriyor diyebiliriz.
Yani doğru zamanda, doğru atılımları, doğru bütçelerle yapmak ve yapabiliyor olmak başarının temel anahtarları olarak özetlenebilir.
Peki, sizin Trendyol ya da diğer pazaryeri projeleri için görüşleriniz nelerdir? Eksiklerimizi tamamlamak ve görüşlerinizi belirtmek için yorumlar kısmını kullanabilirsiniz.