Açık kaynaklı bir JavaScript kütüphanesi olan jQuery, web geliştiricilerinin yıllardır en çok tercih ettiği kütüphanelerden biri olmuştu. Günümüzde de jQuery hala JavaScript kaynağı söz konusu olduğunda en çok tercih edilen ve güvenilen kaynaklardan biri. Yalnız artık sahalar eskisi kadar boş değil ve oyunda yeni bir oyuncumuz var; UmbrellaJS.
UmbrellaJS; tamamen açık kaynaklı ve aynı fonksiyonlara sahip. Element seçicileri, DOM manipülasyonu ve AJAX sorguları… Hatta UmbrellaJS de tıpkı jQuery’e benzer bir Syntax ve fonksiyon çağrılarını kullanıyor. Peki, özellikleri açısından jQuery’e bu kadar benziyorsa web geliştiricileri neden alternatif olarak UmbrellaJS’i tercih edebilir?
UmbrellaJS’in geliştiriciler tarafında kabul görmesinin birçok önemli nedeni var ancak en önemlisi UmbrellaJS’in sahip olduğu 4 KB sıkıştırılmamış (non-minified) boyutu. jQuery’nin son sürümü yaklaşık 250 KB boyutundayken UmbrellaJS’nin boyutu jQuery’den 62 kat daha küçük. Bu da UmbrellaJS’e daha kısa sürede yüklenme ve kullanım kolaylığı gibi avantajları katıyor.
UmbrellaJS için sunulan online dokümantasyon bu kütüphaneyi hangi fonksiyonlarla ne şekilde ve hangi parametrelerle kullanabileceğiniz konusunda fazlasıyla yardımcı oluyor. Üstelik UmbrellaJS de tıpkı jQuery’de gibi sürekli olarak güncelleniyor. Dokümantasyonda dahi belli aralıklarla farklılık görebilmek mümkün zira UmbrellaJS sürekli bir gelişim süreci içinde.
UmbrellaJS’in jQuery alternatifi olarak görülmesinde kullanımın kolay olması ve okuması basit syntax’in de katkısı büyük. Örneğin jQuery’deki the on () method aynı şekilde UmbrellaJS’de kullanılabiliyor. UmbrellaJS’in jQuery’de ayrıldığı önemli farklılıklardan biri de UmbrellaJS’de selector’ler u () method kullanırken, jQuery common $ () kullanıyor.
UmbrellaJS hakkında daha fazla bilgi mi edinmek istiyorsunuz? O halde resmi websitesini ziyaret edebilir ya da kaynak kodlarına bi göz gezdirmek için GitHub repo’sunu ziyaret edebilirsiniz.