wmaraci reklam

Unutulmaz Olaylar: Anonymous Türkiye Atağı

Türkiye’de internet tarihi çok da kırılma anlarıyla dolu sayılmaz açıkçası ancak eğer illa da bir örnek vermemiz gerekirse kesinlikle Anoymous grubunun yürüttüğü 2015 tarihli saldırıdan bahsedebiliriz. İşte bu yazı o kritik 10 günlük süreçle alakalı. Gelin hem grubu, hem de dönemi anlattığımız bir yazı yazarak konuyu ele alalım olur mu?

Anonymous aslında bir ‘Hacker’ örgütü değil, bir organizasyon ve yapılanma. İçerisinde ülkemizden de dâhil olmak üzere pek çok insan bulunuyor ve özellikle 2010 – 2015 yılları arasında dünya genelinde ses getiren birçok eylem gerçekleştirdiler. İçerisinde bu yazıyı okuyanların dahi kolayca yer alabildiği bu yapılanma ataklarını da kendilerine uygun bir biçimde basit bir sistemle yürütüyorlar. Dünyanın pek çok yerindeki internet bağlantısı bulunan insanlar bir araya geliyor ve hoşlanmadıkları durumlara karşı buna sebep olduğunu düşündükleri sitelere aşırı yüklenerek çökmesine sebep oldukları ataklar yürütüyorlar. Yüzlerce kullanıcı, kolayca yönlendirebildikleri on binlerce adresi sitelerin boğulması için kullanıyorlar ve siteler eğer gerekli donanımlara sahip değillerse bu çöküşlerin ardından günlerce kullanılmaz hale geliyorlar. Bugün sunucular böyle şeylere çok hazırlıklı olsa da yıllar önce teknoloji gereğiyle daha sık yaşanabiliyordu bu durumlar. Peki, neden geldiler?

Anonymous Neden Bize Saldırdı?

Türkiye’deki her siteye saldırmadıklarının en baştan altını çizelim. Özellikle gov.tr alan adına sahip olan bürokratik devlet kurumlarını hedef aldılar. Hatta o dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bu saldırıların sonucunda açıklama yapmak mecburiyetinde kaldı. 10 gün süren saldırılarda devletin pek çok sitesi günlerce kullanılmaz halde kaldı ve Ayyıldız’ın Anonymous adına birkaç gün önce kurduğu siteleri engellenmiş göstermesi dışında karşı bir atak da yapılamadı. Ne yapılacaktı ki? Karşımızda dağınık, birbirinden haberi dahi olmayan yüz binlerce insan bulunuyordu.

Gelme sebepleri tarihle doğrudan alakalıydı. İnternet yasasının geçmesi, baskıcı maddeler içermesi ve Türkiye’nin o günlerde demokrasisiyle pek dile gelmiyor olması Anonymous’un temel prensipleriyle fazlasıyla ters düşmüştü ve o günlerde oldukça heyecanlı eylem yapabilen grubu harekete geçirmişti. DDOS türünde yürütülen ataklara hazır olmayan güçsüz sunucularımızın da kolayca düşebiliyor olmasını görmeleri, sanıyorum ki hem heyecanlarını yükseltti hem de eylem süresinin uzamasını beraberinde getirdi.

Yine bu tarihlerde, kültürün büyük destekçilerinden olan Serkan İnci ve İnci Sözlük ekibinin de Anonymous’a destek mesajları yayımladıklarını da hatırlatalım. Gerçekten heyecanın dorukta geçtiği 10 günün Türkiye’ye maliyeti de gruba kazanımları da çok büyük oldu. Grup dünya genelindeki bilinirliğini bu olayla zirveye taşıdı diyebiliriz.

Her ne kadar örgütlenme çeşitli kaynaklarından hâlâ ara sıra çeşitli ülke ve yetkilileri tehdit etse de (buna biz de dâhiliz) artık eskisi kadar aktif olmadıkları çok açık. Yani trajikomik bir biçimde eylemlerin en ateşlisiyle birlikte kabak tam olarak bizim başımıza patladı diyebiliriz. Bana kalırsa küresel imajımızın zedelenmesi ve kurların hareketlenmeye başlaması noktasında bu saldırının da etkisi bulunuyor.

Saldırıyı hatırlıyor musunuz? Peki, bu grupla ilgili neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.67 / 5 (12 değerlendirme)

12 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al