Eğer adını daha önce duymadıysanız ve bu başlık ilk ise, rekabetçi oyunlarla aranızda biraz mesafe olabilir. Ancak daha önce duyduysanız ve bu merakınız size yazıyı açtırdıysa hoş geldiniz. Zira detaylı bir Faceit yazısı sizleri bekliyor. Gelin bu projeden ve oyun dünyasına katkılarıyla yakaladığı başarıdan biraz konuşalım olur mu?
Öncelikle bilmeyenler ve daha fazlasını öğrenmek isteyenler için Faceit’in kendisinden biraz bahsedelim. Faceit, çeşitli oyunları kendi sunucuları üzerinden oynamamıza izin veren ve oyunlar içerisinde ülke bazlı ve küresel sıralamalar hazırlayarak rekabeti körükleyen bir hizmet sağlayıcı. Kendi anti hile sistemi bulunan platformun bugünkü başarısına ulaşmasına öncülük eden oyunun ise Counter-Strike serisi oyunları olduğunu söylememiz mümkün. Espor bugün çok popüler bir alan olsa da, geçmişte oldukça küçük bir pazar payı bulunuyordu bundan ötürü aslında bu başarı hikâyesinin biraz azime ve istikrara da dayalı olduğunu söyleyebiliriz. Zira birkaç yıl önce oldukça düşük bir kazancı olduğunu düşünebileceğimiz bir oluşumun yıllar boyu verdiği emekle bir kategori yükselirken yükseldiğini söylemek oldukça mümkün olacaktır.
v
Faceit Tam Olarak Neyi Başardı?
Bu noktada başarının tanımını yeniden yapmak gerekiyor. Sonuç olarak dünyanın en büyük şirketlerinden birisinden bahsetmiyoruz. Alanının lider firmalarından birisi olsa da istihdam sayısının da devlerle rekabet edebileceğini düşünmüyorum. Peki, tam olarak ne oldu da şirket ve proje bizim bu yazı serimize dâhil olmayı başardı?
Verdikleri hizmetle ilgili bir noktanın altını çizmek istiyorum, CS:GO için Valve’ın verdiği hizmet ile Faceit tarafından sunulan hizmetleri karşılaştırdığımızda yeterlilik bağlamından bir farkları bulunmuyor. Birisi dünya sıralaması sunarken, diğeri derecelendirme sistemini ve puanlama baremini (ELO) çalıştırıyor. Tamam da neden insanlar aynı hizmet söz konusuyken üçüncü bir parti platformdan oyuna bağlanmayı tercih ediyorlar?
Arada yaşanan küçük farkların bu sebebi işaret ettiğini söyleyebiliriz. Faceit de Valve gibi oyuncuları sunucularına topluyor ve rekabetçi sistemde birbirleriyle kapışmalarına olanak sağlıyor. Ancak bunu yaparken CS:GO’nun orijinal sunucularından çok daha sağlıklı ve güçlü sunucular kullanıyor ve CS:GO’nun aksine 64 değil, 128 tick sunucuları oyuncuların hizmetine atıyor.
İşte bu tutumlarını yıllarca sürdürerek, kaliteli hizmetin başarıyı yakalayacağını ve bunun yalnızca bir zaman meselesi olduğunu da bizlere gösteriyorlar. Faceit, dışarıdan birisinin “Ee bunlar aynı şeyler?” şeklinde yorumlayacağı bir hizmeti küçük farklarla daha iyi yapan ve bunu düzenli hale getirerek oyuncuların gözbebeği olmayı başaran bir proje ve başarısı da tam olarak bu.
Bugün profesyonel klasmanda oyun oynayan pek çok espor oyuncusu için vazgeçilmez markalardan birisi olan Faceit umarız gelecekte de kaliteli hizmet anlayışından feragat etmez ve diğer oyunların sunucularında da başarılı yolunu devam ettirmenin üstesinden gelebilir. Ayrıca kişisel bir not olarak umarız anti hile yazılımlarını da daha iyi duruma getirmeyi başarabilirler.
Platform ve başarılı gidişatıyla ilgili görüşlerinizi bizimle yorumlar bölümü üzerinden paylaşırsanız çok ama çok seviniriz. Sağlıcakla kalın.