wmaraci reklam

WhatsApp, “Paraya Para Demeyeceği” İlk Ücretli Özelliğini Duyurdu!

2017 yılında, tabaktan çıkan gıcırtı uyuzluğunda bir soruyu WM Aracı Blog’da ele almıştık: WhatsApp Nasıl Para Kazanıyor? Bu içerikte kısaca WhatsApp’ın henüz bazı dolaylı gelir kanallarına sahip olduğundan, ancak doğrudan gelir kaynaklarını oluşturmadığından bahsetmiştik. Biraz da müneccim yanımızı kullanarak, WhatsApp’ın henüz kullanıcı toplamaya çalıştığından ve elbet bir gün ciddi gelir modelleriyle ortaya çıkacağını belirtmiştik. O büyük gün geldi. WhatsApp, bugün ilk defa doğrudan para kazanabileceği gelir modelini duyurdu.

WhatsApp’ın paraya para demeyeceği gelir modeli, WhatsApp Business API yardımıyla çalışacak. Bu API’yi kullanan işletmeler ilk 24 saat boyunca ücret ödemeden tüm kullanıcılardan gelen mesajları yanıtlayabilecek. 24 saatlik deneme sürümünün arından WhatsApp’ın ülke bazında belirleyeceği mesaj başı ücretlendirme tarifesi geçerli olacak.

WhatsApp Business API için mesajı ilk alan taraf olma şartı hala güncelliğini koruyor. Bir kullanıcı işletmeye mesaj göndermediği sürece WhatsApp Business üzerinden mesaj gönderilemeyecek. API’nin bazı akıllı özellikleri de yok değil. Örneğin kargo doğrulaması, randevu, hatırlatmalar ve biletler için programlanmış mesajlar gönderilebilecek. İşletmeler dilerse manuel yanıtlamalar için Zendesk ve Twilio gibi servislerle de WhatsApp Business API’nin nimetlerinden faydalanabilecekler.

WhatsApp, Facebook ile de Para Kazanacak!

WhatsApp için bugün resmi olarak duyurulan bir başka gelir modeli de Facebook üzerinde kullanılabilir olan yeni reklam modeli oldu. Merak etmeyin, WhatsApp tıpkı Facebook Messenger gibi size mesajlar göndermeyecek. Bu yeni reklam modeliyle işletmeler Business API kullanarak, Facebook reklamlarından tüketicilerin kendilerine doğrudan ulaşmalarını sağlayacak. Geçtiğimiz Eylül ayından bu yeniliğin geleceğini zaten öğrenmiştik fakat resmi olarak bugün duyurulmuş olması elbette önem arz ediyor.

Facebook’un 19 milyar dolar bedel ödeyerek 2014 yılında satın aldığı ve artık 1.5 milyar kullanıcısı olan WhatsApp için biraz para kazanma zamanı gelmişti. Facebook, WhatsApp’ın API desteğiyle; müşteri hizmetleri, call center’lar ve dijital pazarlamacılar için ucuz ve hızlı bir haberleşme alternatifi olmak istiyor. WhatsApp’ın bunların dışında farklı reklam modellerini ürününe ekleyip eklemeyeceğini ise önümüzdeki süreçte göreceğiz.

En sonunda para kazanmaya başlayan WhatsApp aslında hepimiz için güzel bir örnek değil mi? Şahsen ben artık WhatsApp’ın yeşil minnak ikonuna baktığımda “Para kazanmak istiyorsanız önce kullanıcıya ulaşmalısınız.” mesajını görüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al