“SEO nedir? Ne işe yarar?” başlıklı yazımda size SEO’nun ne olduğundan kısaca bahsetmiştim. Şimdi sıra SEO‘yu nasıl yaparız ona geldi. İlk olarak dünyanın en popüler blog sistemi olan WordPress ile başlıyacağız. Bu yazımda size WordPress’de bağlantı ayarlarını nasıl yaparız?, Kullanmamız gereken eklentiler nelerdir? ve Ping servislerini nasıl kullanırız? gibi soruların cevabını vereceğim. Neyse lafı fazla uzatmadan yazımıza geçelim.
1- Kalıcı Bağlantılar Ayarlarımızı Yapmak
WordPress’de SEO yapmaya kalıcı bağlantılarımızın ayarlarını değiştirerek başlıyoruz. Kalıcı bağlantı ayarlarını yapmak için yönetici panelimizden “Ayarlar” menüsünden “Kalıcı Bağlantılar” menüsüne giriyoruz. Google’da üst sıralarda çıkabilmemiz için yazılarımızın bağlantılarında yazımızın başlığının geçmesi bize yarar sağlayacaktır. Çünkü Google sıralamayı yaparken önem verdiği değerlerden biride budur, url’de aranılan ile ilişki bulmak. Bunu kısaca şöyle açıklayabilirim. Eğer Google’da “ucuz araba” gibi bir arama yaparsanız, ilk sayfada, büyük ihtimallede ilk sırada www.ucuzaraba.com gibi bir alan adına sahip site çıkacaktır. Zaten “ucuzaraba.com” gibi bir alan adına sahip sitenin ucuz arabalar ile alakalı olma olasılığı yüzde 99 olacağı için Google bu sonucu ilk sıraya taşıyacaktır. Bu yüzden bizde bağlantılarımızda konu başlıklarının çıkmasını sağlayarak Google’da üst sıralara yükselebiliriz. Açtığımız kalıcı bağlantılar bölümünde “Ay ve İsim” , “Gün ve İsim” seçeneklerini seçebilirsiniz veya “Özel Yapı” seçeneğini seçerek kendi bağlantı şeklinizi oluşturabilirsiniz. Mesela aşağıda “sorbize.com” unda bağlantısı olan “Gün, Ay, Yıl ve İsim” kullandık. Bunu yapabilmek için aşağıdaki etiketleri özel alana yapıştırabilirsiniz veya kendi özel bağlantınızı şuraya tıklayarak buradaki etiketler yardımı ile yapabilirsiniz.
/%day%/%monthnum%/%year%/%postname%/
2- All in One SEO Eklentisini Kullanmak
All in One SEO eklentisi WordPress’in en popüler SEO eklentisidir. Bu eklenti ile içeriğinize uygun “title” ve “metalar” oluşturabilirsiniz. Ayrıca All in One SEO paketi yazının için otomatik olarak “description” ve “keywords” oluşturur. Bu sayede blogunuzu ve yazılarınızı arama motorlarına daha doğru tanıtabilir ve üst sıralarda çıkma şansınızı yükseltebilirsiniz. Bu eklentiyi indirip kurmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Eklenti sayfasına gitmek için tıklayınız.
3- Otomatik Sitemap Oluşturma ve Ping Etme
Bunun için “Google XML Sitemaps” adlı eklentiyi kullanacağız. Bu eklenti şuan WordPress’in en popüler eklentisidir. Bu eklenti sayesinde her yazınızda otomatik olarak sitemap oluşturabilir ve Google, Bing, Yahoo ve Ask.com gibi büyük arama motorlarına otomatik olarak ping atabilir yani bildirebilirsiniz. Bu sayede bu dört büyük arama motoru yazılarınızdan haberdar olur ve sitenizi çok daha hızlı indexler. Ayrıca sitemap’inizdeki sayfalarınızın priority değerlerini de ayarlayabilmeniz mümkün kılınmış. Bu eklentiyi indirip kurmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Eklenti sayfasına gitmek için tıklayınız.
4- Ping Servislerini Kullanmak
Google’da hızlı index almak için ping servislerinin nekadar önemli olduğunu daha önce “Google’da hızlı index için: Ping Servisleri” başlıklı yazımda detaylı olarak anlatmıştım. Yine eğer yazımı okumadıysanız, okuyarak ping servislerinin nasıl çalıştığını ve neden kullanmamız gerektiğini öğrenebilirsiniz. WordPress’de ise bu ping servislerini kullanmak fazlasıyla basit. Tek yapmanız gereken yönetici panelinizde “Ayarlar” menüsünden “Yazma” menüsüne girerek “Servisleri Güncelle” başlıklı bölüme şuradaki yazımda bulunan ping servislerini direk kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.
Wordpress’de genel olarak SEO yapmak bu anlattıklarımdan ibaret.
Tabi yine SEO ile ilgili bir çok eklenti sayabiliriz. Bunları yine işinize yarayacağını düşünerek aşağıda liste halinde sıraladım.
Diğer kullanabileceğiniz SEO Eklentileri:
1- Automatic SEO Links
2- SEO Smart Links
3- Platinum SEO Pack
4- HeadSpace2 SEO
5- Robots Meta
6- Nofollow Case by Case
7- Redirection
8- SEO Friendly Images
Eğer sizinde aklınıza bir yöntem veya bir eklenti geliyorsa aşağıdaki yorum formundan bizimle paylaşabilirsiniz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Herkeze başarılar dilerim :)