wmaraci reklam

WordPress’in Arama Kutusu için Otomatik Tamamlama Özelliği

Webmaster’ın en kıymetli dostunun WordPress olduğu zamanlarda yaşıyoruz. Bize sunduğu ücretsiz esneklik sayesinde Web projelerimizi çoğu zaman uzun uzadıya kodlamalara ihtiyaç duymadan hallediyoruz. Fakat tüm bunlar birçok açıdan muhteşem bir CMS olan WordPress’in de eksikleri olmadığı anlamına gelmiyor. Mesela yıllardır hala sisteme dahil edilmeyen otomatik tamamlama özelliğine ne demeli?

Şöyle bir arkanıza yaslanın ve elinizi vicdanınıza koyun. Bir kullanıcı olarak otomatik tamamlama özelliğinin size ne kadar vakit kazandırdığını bir düşünün. Google’da günün ilk aramasını yaptığınızda, Instagram’da stalk yaparken, Facebook’da bir sayfayı aradığınızda ve belki e-ticaret sitesinde satın almak istediğiniz o ürünü ararken… Otomatik tamamlama artık hayatımızın bütününe yayıldı ve farkında olmasak bile kullanıcı deneyiminin olmazsa olmaz parçası haline geldi. Öyleyse bu harika parçayı neden zahmetsizce kendi WordPress tabanlı sitelerinize ekleyip artık kullanıcıları arama sayfasının sıkıcılığından kurtarmayı düşünmeyelim ki? Üstelik bu konuda bize yardımcı olmak isteyen servisimiz Algolia varken.

Algolia, otomatik olarak WordPress sisteminizdeki varsayılan arama sistemini kendi sistemiyle değiştiren yardımcı bir servis ve bir WordPress eklentisi. API desteğiyle birlikte sunduğu WordPress eklentisi sayesinde sistemizin içinde boğulmadan ve kodlarla kendimizi yormadan otomatik tamamlama özelliğini zahmetsizce sitemimize giydirmemize yardımcı oluyor. Yani kurulum için harcamanız gereken zamanın oldukça küçük bir süreye mal olacağını söyleyebilirim.

Algolia’yı sisteminize kurmak için;

  • WordPress tabanlı sitenize Search By Algolia eklentisini kurun.
  • Buraya tıklayarak Algolia’ya üye olun. 
  • Üye olduktan sonra sol taraftaki menüden “API KEYS” menüsüne giriş yapın.
  • Şimdi burada yer alan API Key’lerini WordPress panelinizde Algolia Search sekmesinin altından ulaşabileceğiniz “Settings” sekmesine tanımlayın.
  • Panelinizden “Autocomplete” bölümüne geçiş yapıp “Enable autocomplete” seçeneğini aktif hale getirin ve hangi içerik tiplerini otomatik tamamlamaya dahil edeceğini belirleyin. Belirlediğimiz içerik tipleri için Re-index yapıp gerekli verileri tarattıktan sonra Algolia ile tüm işimiz bitmiş olacak.

Artık WordPress’in dahili Searchbox kutularının tamamında Autocomplete özelliğimiz kullanılmaya hazır üstelik Responsive destekli.

Algolia’nın şu an için görünen iki dezavantajı var. İlki henüz Türkçe desteğine sahip olmaması fakat eklentinin içindeki POT dosyası ile kolayca arayüzde görünen birkaç cümleyi çevirebilirsiniz. Diğer dezavantaj ise Algolia’nın tamamen ücretsiz bir servis olmaması. Ücretsiz olarak Algolia aylık 10 bin aranma sunuyor. Eğer sitenizde daha fazla arama yapılıyorsa ücretli planlardan herhangi birini satın almanız gerekiyor. Aylık 10K arama ise birçok küçük ve orta ölçekteki internet sitesi için bol bol yetecektir diye düşünüyorum. Zira sitenize giren kullanıcıların küçük bir kısmı arama kutusuna yöneliyor. Bu kutuya yönelen arkadaşları mutlu sonuçlarla uğurlamak için Algolia güzel bir fırsat.

Ben Algolia’yı çok beğendim ve birçok siteme dahil ettim. Kodlarla uğraşmadan basit bir çözüm arayan arkadaşlar için de pratik bir çözüm olacağına inanıyorum. Algolia hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al