Kalem tutmak kadar, daha önce tutulmuş bir kalemi okumak da yaratıcılığımızı geliştirmemizi sağlayabilir. Hele bir de lezzetli bir zihinden çıkmış kelimelerle yoğrulan bir kitabı okuyorsak, kitabın sonuna geldiğimizde artık aynı insan değilizdir. Bu nedenle yaratıcılığımıza katkı sağlayabilecek yazarların hiç yoktan bazı eserlerini sindirmemiz bize çok büyük yararda bulunacaktır.
Bu nasıl liste diyebileceğinizi de bildiğim için baremi ‘yaratıcılık’ gibi ucu açık bir kavramda tutmayı tercih ettim. Bu sayede listede eksikliğini hissettiğiniz, “olmalıydı” dediğiniz her ismi bizimle yorumlar kısmı üzerinden paylaşabilirsiniz. Diğer bir yandan elbette yaratıcılıktan ne anladığınız da önemli. Bu nedenle her türlü görüşünüzü bekliyoruz efendim. Şimdi dilerseniz listemize başlayalım.
Yaşar Kemal
Yaşar Kemal, dilimizin en önemli kalemlerinin başını çekiyor olabilir. Onun okuduğum ilk kitabı Yılanı Öldürseler bana gerçekten de dilin inceliklerini gösterdi. Karmaşık görünen anlatım tarzı, hikâyenin bir rüya gibi zihnime dağılmasına öncülük etmişti. Yazar, aynı zamanda devrik cümlelerin de bir anlatıyı ne kadar destekleyebildiğini göstermişti. Bu da elbette bir editör olarak benim de yazım tarzımı gözden geçirmemi beraberinde getirdi. Bu eşsiz üstada bu içerikte bir koltuk ayırmamak çok yanlış olurdu.
Hibrit Çalışma Modeli Kurumsal Şirketlerde Kalıcı Olacak
Pandeminin hayatlarımıza soktuğu kavramlardan birisi de hibrit çalışma modeli oldu. Özetle bazı günler ofiste, bazı günlerse evimizde çalıştığımız bir model olan hibrit çalışma, kurumsal hayatta uzun yıllar daha bizimle olacak g...
George Orwell
Ülkemizin büyük kalemini andığımıza göre, dünyanın en önemli yazarlarından birisini de anma zamanı gelmiştir. George Orwell, kitaba döktüğü distopyalarla bize hem öngörü hem de yaratıcılık aşılıyor. Bugün edebiyata çok uzak olanlarımız dahi Hayvan Çiftliği ve 1984 gibi kitaplarını mutlaka duymuşuzdur. O yaratıcı tavrı, yazarın onlarca yıl geçmişten günümüzle ilgili tutarlı tahminlerde bulunabilmesini sağlamış. Biz de okur olarak kitaplarını derinlemesine okuduğumuzda, yaratıcılık konusunda, öngörü konusunda ve daha da önemlisi dünya görüşümüz açısından değişiklik yaşadığımızı hissedebiliyoruz.
Adam Fawer
Olasılıksız, Empati gibi ülkemizde çok sevilen kurguların yazarı olan Adam Fawer’ın yaşadığı ülkede kıymetinin bilinmediğini biliyor muydunuz? Evet, Amerika Birleşik Devletleri’nde başarılı yazar geçimini sağlamak için çalıştığı ofiste devam etmekte. (En azından son kitabı OZ’un girişinde belirttiği buydu)
Olasılıksız kitabıyla pek çok ödül alıp ülkemizde de onlarca kez baskıya girmiş olmasının bir sebebi vardı. Gerçekten yaratıcılığın üst sınırını zorlayan anlatım tarzıyla bizi atmosferin doğrudan doğruya bir parçası yapması olarak özetleyebileceğimiz bu sebep, aynı zamanda neden listede bir yer verdiğimizin de nedeni.
Andy Weir
Şimdi karşımızda aramızdan birisi var. Bir yazılımcı olan Andy Weir, filmiyle büyük sükse yaratan Marslı kitabının yazarı. Yani Marsta mahsur kalmak temasının bu kadar ilgi çekici olabileceğini bize göstermiş olmasıyla yaratıcılığını kanıtladığını da düşündüğümü belirteyim. Ayrıca merak etmeyin, yayımlanan tek kitabı da o değil. Artemis gibi gayet başarılı bir bilim kurgu kitabı daha bulunuyor.
J.R.R Tolkien
Son anda aklıma gelen Tolkien Bey, gerçekten de galiba böyle bir listenin en olmazsa olmaz yazarı. Yaratıcılık seviyesi evren oluşturma noktasında olan Tolkien, yarattığı dünya için birkaç farklı ve gramer yapısına sahip dil de tasarlıyor. Bugün fantastik edebiyatın babası olarak görülmesi onun ne kadar da kıymetli olduğunu gösterir cinsten. Umarız onun eserlerini henüz okuma fırsatı bulamamış tüm takipçilerimiz bir an önce tanışırlar.