wmaraci reklam

Yazarlar ve İçerik Hazırlayan Herkesin Faydalanabileceği 10 Harika Araç

Fahrenheit 451’in yazarı Ray Bradbury; “Hayatımda birgün bile çalışmadım. Yazmanın verdiği keyif beni bir günden birine, bir yıldan diğerine götürdü.”  Diyerek, yazma işinin ne kadar kebap bir uğraş olduğuna vurgu yapıyor. Eğer gerçekten doğru araçlar ve doğru yöntemlerle çalışırsanız, içeriklerinizi hazırlarken keyif almamanız için hiçbir neden yok.

Bu listede sunacağımız servis ve araçlar, Ray Bradbury’de olduğu gibi sizi bir günden birine, bir yıldan diğerine götürür mü bilemiyorum. Bildiğim tek şey, ister metin yazarı ister makale yazarı olun.  Hatta bu işlerle hiç ilginiz olmasın, sadece kişisel blogunuz ve projeleriniz için içerikler üretin. Bu listedeki araçlardan mutlaka birkaçı işizine yarayacaktır.

1- Hubspot’un İçerik Başlığı Üretme Aracı

Yazma işinin en zor kısmı başını getirebilmektir. Yazmanız gereken içeriğin ne olduğunu biliyorsunuz. Elinizde anahtar kelimeleriniz de var ama başlık üretemiyorsunuz. O zaman Hubspot’un içerik başlığı üretme aracı imdadınıza yetişebilir.

Bu araç, ona vereceğiniz 3 sözcüğü (isim-noun) kullanarak size harika içerik başlıkları sunuyor. Eğer tamamen tıkandıysanız ve yaratıcılık ışığınız faturayı ödemediğiniz için kesildiyse, Hubspot’un başlık aracı işinizi görecektir. Araç İngilizce ama Türkçe isimler girerek, Türkçeye kolayca çevirebileceğiniz başlıklar oluşturabilirsiniz. 

Hubspot’un İçerik Başlığı Üretme Aracına Ulaşın

İçerik Yazma Yeteneğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?
İlginizi Çekebilir!

İçerik Yazma Yeteneğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

Kendinizi bir Webmaster olarak görüyorsanız zaten bir şeyler üretmek için gerekli donanıma sahipsiniz demektir. Dikkat ederseniz aslında hiçbir Webmaster boş durmuyor. Bu sıfatı üzerine alınan herkes işe yarasın, yaramasın mutlaka bi...

2- Hemingway

Bazen -tıpkı benim gibi- kendinizi kaptırıp uzun uzuuun, Keşan’a kadar giden cümleler kurabilirsiniz. Bu cümleleri çok sık kitap okuyan ve edebiyata ilgi duyan insanlar rahatlıkla okuyabilir. Lakin, daha az okuyan insanlar için cümleleriniz karmaşık görünecek ve okunması güç olacaktır. Hemingway, içeriklerinizi okuması güç cümlelerinizden arındırdığınıza emin olmanızı sağlayacak bir dil bilgisi aracı.

Hemingway İngilizce ama içeriğinizin İngilizce olmasına gerek yok. Hemingway içeriğinizin noktalama işaretleri ve cümle uzunluğuna bakarak hangi cümlelerin okumayı güçleştirdiğini gösteriyor. Örneğin, sarı ile işaretlenmiş bölüm okumayı güçleştirirken, kırmızı ile işaretlenen alan okumayı zorlaştırmanın zirvesinde kamp kuruyor. O halde ne yapıyoruz, bu bölümleri basitleştirerek işe başlıyoruz!

Hemingway’e Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

3- Canva

Canva, dünyaca ünlü bir hazır şablon ve çevrimiçi görsel içerik oluşturma uygulaması. Eğer Photoshop vb. araçlar kullanmıyorsanız, bu araçları kullanmak için yeteri kadar deneyime sahip değilseniz Canva’yı şiddetle tavsiye ederim. Canva ile blog içeriği görselleri, sunular, Facebook ve Instagram için görseller, sosyal medya hesaplarının profil görselleri, mektuplar ve kartvizitler gibi ihtiyaç duyduğunuz tüm görsel içerikleri pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.

Canva ücretsiz bir araç ancak içerisinde yer alan bazı ikon ve şablonları kullanmanız için mini ödemeler yapmanız gerekebiliyor. Henüz benim bu ikonlara hiç ihtiyacım olmadı ve muhtemelen sizin de olmayacaktır.

Canva’ya Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

4- Grammarly

Grammarly, tüm dünyada tercih edilen en popüler imla denetimi uygulaması. Yazdığınız metinleri detaylı şekilde tarayan  Grammarly, olası hataları size göstererek dil kurallarına uygun İngilizce içerikler oluşturmanıza yardımcı oluyor. Eğer İngilizce içerikler oluşturacaksanız ve İngilizce bilginiz çok üst seviye değilse Grammarly’den yardım alabilirsiniz. Nereye gideceğinizi going to’yla mı yoksa will’lemi gideceğinizi bilmiyorsanız, Grammarly biliyor!

Grammarly’e Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

5- Focus Booster

Harika yemekler yapmak için içinize sevginiz katmanız yeterli olabilir. Harika içerikler üretmek istiyorsanız içine bolca dikkat katmanız gerekir. Eğer dikkat eksikliğiniz varsa ve çalışma sürelerinizin parçık pönçük olmasından şikayetçiyseniz Focus Booster’a bir şans vermeyi deneyebilirsiniz.

Focus Booster, daha önceden WM Aracı Blog’da bahsettiğimiz Pomodoro Tekniği temelli olarak çalışan bir web ve masaüstü uygulaması. Focus Booster, Pomodoro tekniğiyle çalışmanızı kolaylaştırıyor ve çalışmalarınızı kayıt altına alıyor. Uygulamanın topladığı kayıt raporlarıyla hangi iş için ne kadar zaman ayırdığınızı kolayca saptayabiliyorsunuz.

Focus Booster ilk bir ay için ücretsiz deneme hesabı sunuyor daha sonrasında Focus Booster’ı kullanmaya devam etmek istiyorsanız ödeme yapmanız gerekiyor.

Focus Booster’a Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

6- Write Room

Write Room, bilgisayarınızın grafik arayüzünden kurtularak onu sadece üzerinde yazdıklarınızın olduğu bir karalama defterine dönüştürüyor. Tamamen siyah bir arkaplan ve üzerinde sadece sizin yazdıklarınız. 

Ne kontrol menüleri var ne de dikkatinizi dağıtabilecek başka bir şey. İçeriklerinizi hazırlarken dikkatinizin sürekli dağılmasını istemiyorsanız Write Room bu sorunu sizin için sonsuza dek çözebilir. Unutmadan; Write Room yalnızca Mac ortamında kullanılıyor ve maalesef ücretli bir yazılım olarak sunuluyor.

Write Room’a Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

7- Dark Room

Eğer bir üstteki Write Room yazılımını beğendiyseniz ama Windows kullanıcısıysanız, Write Room’un bir alternatifi olarak Dark Room’u kullanmayı tercih edebilirsiniz. Üstelik Dark Room ücretsiz bir yazılım! 

Dark Room’a Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

8- TextExpander

TextExpander Windows kullanıcılarının dikkatini çekeceğini düşündüğüm bir kelime dönüştürücüsü. Bu yazılım istediğiniz bir metni bir diğerine dönüşüm olarak atayabiliyor. Mesela sürekli mail adresinizi yazmak yerine “mailim” yazdığınızda TextExpander bunu otomatik olarak mail adresinize dönüştürebiliyor.

Her seferinde banka hesabınızı yazmak yerine “hesabım” şeklinde bir girdi atayarak, TextExpander’ın bu metni banka hesabınıza çevirmesini sağlayabilirsiniz. TextExpander bulut aracılığıyla çalıştığı için aynı kelimeleri mobil cihazlarınızda ve tabletlerinizde de kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Mac ve iPhone takımı kullanıcılarınınsa TextExpander’a ihtiyacı yok. İşletim sistemi içerisinde yer alan “Dönüşümler” özelliğini kullanmanız yeterli olacaktır. 

TextExpander’a Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

9- Focus@Will

Focus@Will, gücünü bilimden alan ve yaratıcılığınızı %400’e kadar arttırma vaadi veren bir müzik uygulaması. Tabii müzik dediysek Focus@Will çalışma performansınızı arttıran müziklere sahip. Uygulamanın arkasında ciddi bilimsel araştırmalar yatıyor ve kullanıcı yorumlarına göre Focus@Will yazı yazarken dikkatinizi odaklamanıza yardımcı oluyor.

Focus@Will, enstrümanlar ve çevre müzikleri gibi dikkatinizin dağılmasını önleyecek, çalışma performansınızı arttıracak parçalar çalıyor. Çalışma motivasyonunuzu arttırdığını düşünülen Focus@Will ücretli bir web uygulaması ancak kredi kartı bilgilerinizle ilk defa üye olduğunuzda size 2 haftalık ücretsiz bir deneme sürümü sunuluyor. Eğer amacınız sadece denemekse kredi kartınızla üye olduktan sonra hesabınızdan Focus@Will üyeliğinizi sona erdirebiliyorsunuz.

İş yerinin ve evin bitmek bilmeyen gürültüsünden kurtulmak isteyenler için Focus@Will’in en azından deneme sürümüne göz atarak bir gün çalışmalarını tavsiye ediyorum. Mutlaka faydasını göreceksinizdir. 

Focus@Will’e Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

10- Feedly

Feedly, sürekli takip ettiğiniz internet sitelerini sizin yerinize takip edip güncel içerikleri hesabınıza ulaştırıyor. Feedly ile sürekli takip etmek istediğiniz kaynakları mercek altında tutup tüm kaynaklarınızdan haberdar olabilirsiniz. Kategori sistemi sayesinde takip ettiğiniz kaynakları sıralayabilir farklı kategorilerde kaynakları pratik şekilde takip edebilirsiniz. 

Dikkatinizi çeken ancak o an okuyamayacağınız içerikler için Feedly’nin basit bir favori sistemi de var. Favoriye etiketlerle birlikte ekleyebildiğiniz içerikleri, kendinizi ne zaman isterseniz o zaman değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

Feedly’nin Web sürümü dışında iOS ve Android mobil uygulamaları da mevcut. Bilgisayara erişiminiz olmasa bile Feedly’nin mobil uygulamaları sayesinde her yerden kaynaklarınızdan hep haberdar olabilirsiniz.

Feedly’e Buraya Tıklayarak Ulaşabilirsiniz

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al