wmaraci reklam

Pomodoro Tekniğiyle Daha Verimli Çalışın

Verimli çalışma konusunda hazırladığımız blog yazılarının içerisinde zaman zaman Pomodoro tekniğinden bahsettik ancak asıl konumuzun Pomodoro olmaması nedeniyle fazlaca detayına inemedik. Bu seferki blog yazımızda bir Webmaster veya bilişim sektörü çalışanı olarak Pomodoro tekniğinden nasıl faydalanabileceğinize ve bu tekniğin inceliklerine ineceğiz;

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro tekniği ilk defa 1980’li yılların başında ortaya çıkan ve adını mucidi olan Francesco Cirillo domates şeklindeki geri sayım saatinden alan bir teknik. Pomodoro tekniğinin temelinde insanın çalışma konusundaki ataletini sık aralar vererek yenmek yatıyor. Bu teknik sizi net çalışma saatleri alışkanlığı kazandıracağı gibi aynı zamanda mola saatleriniz için de endişenizi ortadan kaldırıyor. Tekniğin temel yapısı şu şekilde işliyor ancak eğer standart Pomodoro’lar sizin çalışma aralığınıza uymuyorsa süreler üzerinde mantıklı modifikasyonlar gerçekleştirebilirsiniz. Orijinal Pomodoro tekniğine göre;

  • Her çalışma aralığı 25 dakika sürer. 25 dakikalık çalışma sürenizi tamamladıktan sonra kendinizi dinlendirebileceğiniz 5 dakikalık ara yapabilirsiniz.
  • Toplamda 4 çalışma aralığı tamamladığınızda bir Pomodoro’yu tamamlamış olursunuz. Yukarıdaki Pomodoro zamanlamasına göre bir Pomodoro 100 dakika içerisinde tamamlanmış olur. Kişi her Pomodoro’u tamamladığında 5 dakika yerine 10 dakikayı geçmeyecek uzun mola verir.
  • Sonuç olarak bir Pomodoro süresi olan 100 dakika boyunca 25 dakika dinlenmiş olursunuz ve bu da çalışma süreniz dörtte biri oranına denk düşer. Pomodoro’yu tamamladığımız 10 dakikalık uzun molamızı da bu hesaplamaya eklersek toplamda 110 dakikanın 35 dakikasını mola ile geçirmiş oluruz.
Yazılımcısından Grafikerine, Her Webmasterın Sahip Olmak İsteyeceği 13 Tişört Örneği
İlginizi Çekebilir!

Yazılımcısından Grafikerine, Her Webmasterın Sahip Olmak İsteyeceği 13 Tişört Örneği

Bir insanın sahip olduğu zümrenin özelliklerini dışa vurmak istemesi kadar doğal bir dürtü olamaz. Zaten bu dürtü beyinlerimize yerleşmemiş olsa, hiç birimizin zümreye dahil olmak için küreklere asılmayacağı kesin. Her zümre v...

Pomodoro İşe Yarıyor mu?

Evet, Pomodoro gerçekten işe yarayan bir teknik. Çalışmaya başladığınız anda zaman kavramı için düşünmeye son veriyorsunuz. Nasıl olsa Pomodoro’da vereceğiniz molalar belli ve çalışacağınız saatleriniz belli. Dolayısıyla siz Pomodoro’ları tamamlarken zaman için endişe etmekten çok uzakta olacaksınız.

Pomodoro’nun bir diğer avantajı da molaları toplu olarak sunmak yerine aralıklarla yapılmaya teşvik etmesidir. 1 saat çalışıp 20 dakika mola yapmaktansa 1 saat içerisinde 15 dakikalık molayı üç seferde tamamlamak insanları daha çok mutlu ediyor ve yaptığı işin sıkıcı olduğu gerçeğinden kurtarıyor.

Pomodoro’nun Avantajları Neler?

  • Yaptığınız iş sıkıcı olsa bile kendinizi uzun süreler boyunca o işe bağlamıyorsunuz bu da üretkenliği arttırıyor.
  • Zaman kavramı için artık endişe etmenize gerek kalmıyor. Nasıl olsa molalarınız ve çalışma dilimleriniz Pomodoro tekniğiyle kontrol altında tutuluyor.
  • Çalışmalarınıza rutin kazandırıyor. Pomodoro’yu bir kere çalışma hayatınıza kazandırmayı başardığınız anda tüm her şey bir rutine dönüşmeye başlıyor. İşin en tuhafı da bu rutin kesinlikle canınızı sıkan rutinlerden uzak bir rutin olarak hayatınızın parçası haline geliyor.
  • Zamanınızın ne kadar değerli olduğunu anlamaya yardımcı oluyor ve işler için zaman aralığı bölmeyi daha kolay hale getiriyor. Tekniği sıklıkla kullanmaya başladığınız anda “Şu işi 1 Pomodoro’da bitiririm” veya “Yarım Pomodoro bu iş için çok bile” gibi yorumlarda bulunabiliyorsunuz.
  • En önemlisi atalet sorununu ortadan kaldırmaya kesinlikle yardımcı oluyor.

Kimler Pomodoro Tekniğini Uygulayabilir?

Açıkçası bu biraz size bağlı fakat genel olarak Webmaster olarak birçok kişinin bu tekniği uygulayabileceği konusunda tahmin yürütebiliriz. Metin yazarı, grafiker, sosyal medya uzmanı vb. unvanınız ne olursa olsun gerçekten istediğiniz taktirde Pomodoro tekniği sizin için de kullanılabilir bir tekniktir.

Pomodoro Tekniği için Alet & Edavatlar

1-Tomato Timer (PC) : Tomato Timer, Pomodoro’ları en kolay şekilde saymanıza ve işi otomatikleştirmenize yardımcı olan üyelik vb. girişler gerektirmeyen oldukça temel bir internet sitesi. Tomato Timer süre dolduğunda sesli bildirim ile sizi uyarıyor ve sunduğu kişiselleştirme seçenekleri sayesinde Pomodoro tekniğinin zaman aralıklarını değiştirmenize olanak sunuyor.

2-Tomighty (PC) : Fazladan bir sekmeyle uğraşmak istemiyorsanız Pomodoro için kullanabileceğiniz ücretsiz ve alternatif bir yazılım olan Tomighty bir Pomodoro sayacından bekleyebileceğiniz tüm özelliklere sahip. Windows ve Mac OS’de sorunsuz olarak çalışan Tomighty zamanı sürekli görebiliyor olmanız açısından da iyi bir Pomodoro zamanlayıcısı denebilir.

3- Forest (Android/iOS) : Mobil cihazlar için en kullanışlı Pomodoro uygulamalarından biri olan Forest aynı zamanda listenin en etkileyici Pomodoro aracı. Forest kendine has bir ağaç temasıyla Pomodoro tekniğini size sunuyor. Her başarılı Pomodoro’nuzda ormanınıza bir ağaç dikiyor. Daha küçük Pomodoro’lar tamamladığınızda çalı, çimen eklenirken daha uzun Pomodoro’larda büyük ağaçlar ekleyebiliyorsunuz. Forest’in çocukça olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Uygulama belli bir altın skoruna ulaştığınızda sizin adınıza gerçek ormanlara gerçek bir ağaç dikiyor.

4- Gerçek Pomodoro aparatları : Eğer masa başında çalışıyorsanız gerçek bir Pomodoro sayacı alarak sizi uyarmasını sağlayabilirsiniz. Yalnız bu sayaçlara ülkemizden ulaşmanın biraz zor olduğunun da altını çizelim.

Pomodoro hakkında sorularınız varsa sizi yorum köşesine alabiliriz. Ayrıca Pomodoro tekniğini kullanan motive edici pozitif arkadaşların da yorumlarını bekliyoruz :D

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al