wmaraci reklam

Yeni ve Google’a Bağımlı Olmayan Bir Android OS Geliyor: Eelo

Android’in açık kaynaklı bir işletim sistem olduğunu biliyorsunuz. Ne varki açık kaynaklı bu işletim sistemi birincil olarak Google tarafından geliştiriliyor ve düzenleniyor. Google’ın işletim sistemine parmak atması, istediği gibi tüm diyarda uçtan uca at koşturmasına izin veriyor. Bu sevdaya Android cihazlarınıza zorla yüklenen ve kaldırılamayan Google uygulamaları, hatta binlerce reklamcıyla paylaşılan kişisel bilgileriniz de dahil. “Ben bu oyunu bozarım arkadaş!” diyen Mandrake Linux’un geliştiricileri yakında yeni bir OS yayınlayacaklar; Eelo.

Biçimsiz şekilsiz isim seçiminin aksine Eelo gerçekten sağlam ve kullanıcı faydasına hizmet eden temeller üzerine geliştirilmeyi hedefliyor. Yine açık kaynaklı bir işletim sistemi olacak olan Eelo, açık kaynaklı fakat Google’a bağımlı olmayan bir Android işletim sistemi olarak yapılandırılacak. Kar amacı gütmeyen Mandrake Linux’un geliştiricileri — yeni adı Mandriva Linux — Android’in saf deneyimini Google’a bağlı kalmadan deneyimlemek isteyen kullanıcıların dertlerine derman olmayı planlıyor.

Eelo OS’in birincil amacı kullanıcı verilerini sadece kullanıcıların elinde kalmasını sağlmak ve Google’ın tekelliğinde sunulan zorundalıkların dışına çıkabilmek olacak. Henüz bir KickStarter projesi olarak hayatına başlayan Eelo OS’i akıllı cihazlarımızda görmemiz için önümüzde 3 yıllık bir yol haritası var. Geliştiriciler ilk yıl içinde birçok popüler Android cihaz tarafından kullanılabilecek sürümü yayınlamayı planlıyorlar. İlk yılın sonunda ise Eelo OS’in bilgisayar sürümünü ücretsiz olarak paylaşmak gibi radikal fikirleri var.

Yalnızca bir Android OS alternatifi olmaktan fazlasını hedefleyen ekip; Eelo OS’i aktif web servisleriyle donatacaklar. İşletim sisteminin kendine ait e-mail, bulut depolama ve online ofis araçları gibi ücretsiz servisleri olacak. Eelo’un Android uygulamalar için kendine özgü uygulama mağazası olacak ama kullanıcılar dilerlerse Google Play üzerindeki uygulamalarından da faydalanabilecek.

Eelo OS’in karşısında Google gibi büyük bir dev tekel varken işletim sisteminin ne kadar başarılı olacağını kestirmek şimdilik güç ancak firmalardan destek alması durumunda önümüzdeki yıl Android kullanıcılarını heyecanlı günler bekliyor olabilir. Eelo’nun resmi internet sitesi de yayına alınmış.

Henüz geliştirilme aşamasının başında olan Eelo OS hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Cihazınızda Google’ın Android OS’i yerine Eelo’yu kullanmayı düşünür müsünüz?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al