wmaraci reklam

Yeni Yıl Yeni Vergiler: Mobil Uygulamalara ve Dijital Hizmetlere KDV Yolda!

Yeni yıl sağlık ve huzur getirir mi bilmiyorum ama Türkiye’deki her yeni yıl yeni vergileri bakkaldan alınan ekmek gibi koltuk altında getiriyor. Yıl içinde dijital olarak bir çok ürün ve hizmet için vergi yapılandırmasına giden Maliye Bakanlığı’nın son volesi Google Play, App Store, Amazon ve eBay başta olmak üzere tüm büyük dijital sağlayıcıları vuracak.

Bugün çeşitli gazete ve internet kaynaklarında yer alan habere göre Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Katma Değer Vergisi uygulaması tebliğinde değişikliklere varacağı yeni bir tebliğ taslağı hazırladı. Yenilenen taslağın uygulamaya geçirilmesi halinde Türkiye vatandaşları başta mobil uygulamalar ve oyunlar olmak üzere dijital ortamda satın aldıkları birçok ürün için KDV vergisi ödemek zorunda kalacak. Amazon ve eBay gibi dünyaca ünlü şirketlerin de artık Türkiye’de hizmet vermeye devam etmesi için KDV mükellefi olmaları gerekecek. (Eyy Amazon, Eyy eBay siz kimsiniz yaa?)

Yeni tasarının bazı alengirli yanları var. Düzenlenmenin uygulanmaya başlanması halinde KDV direkt olarak yurtdışı merkezli şirketin kendisinden tahsil edilecek fakat KDV vergisini ödeyenler gerçek kişiler (vatandaşlar) ve firmaların kendisi olacak. Dijital ürünlerden KDV kesintileri bankalar aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Öngörülen Taslağın Yürürlüğe Girmesi Halinde Yaşayacaklarımız Neler?

  • İnternet sitesi, sayfa temini, alan adı temini, hosting, bilgisayar yazılımları ve ekipmanların uzaktan bakımları vergilendirilecek.
  • Mobil uygulamalar, uygulama mağazalarından satın alınan müzikler, kitaplar, filmler veya tüm ücretli diğer dijital ürün / hizmetler için vergi uygulamasına başlanacak.
  • Ücretli yazılımların satın alınması, güncellenmesi, abonelik boyutunda güncellenmesi, satışı, web eklentileri ve güvenlik duvarları vergilendirilecek.
  • Stok fotoğraflar, resimler, ekran koruyucular, masaüstü temaları vergilendirilecek.
  • İnternet üzerinden sunulan hosting gibi internet servisleri (haber paketleri hava durumu veya yol durumu raporları dahil olarak) vergilendirilecek.
  • Dijital platformlar üzerinde ticari veya kişisel varlığın sağlanması veya sürdürülmesine ilişkin hizmetler (tanıtım yazıları, SEO çalışmaları, sunulan hizmetler ve ürünler) vergilendirilecek.

Yeni ve nur topu gibi vergiciklerimizden sonra ülkemizin okyanusunda yeni vergicik gemileri yelken açacak. Taslağın yürürlüğe geçmesi durumunda 2018’in vergi yılıyla eşantiyon gelen korsanları yaşatma ve dayanışma vakfılarının kurulacağını öngörebiliriz.

Yeni vergi düzenlemesi hakkısında sizin duygu, düşünce ve ruhani haliyetiniz nedir?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al