freelance iş ilanları

Yitip Gidenler: Bilgisayar Dergileri

Bilgisayar akıl almaz bir teknoloji olsa da günümüzde oldukça görmeye alıştığımız bir cihaz türü. Onu anlamasak da kullanıyoruz ve vaktimizi onunla geçiriyoruz. Ancak yıllar önce evlerimize henüz yeni yeni girmeye başladığı dönemde hakkında çok daha meraklıydık. İşte bu dönemde pek çok bilgisayar dergisi de görüyorduk. Yanlış anlaşılmasın, teknoloji odaklı dergilerden değil, doğrudan doğruya bilgisayar dergilerinden bahsediyoruz.

Bilgisayar dergileri 2000’li yılların ortalarına kadar raflardaydı. Hatta özellikle 90’lı yıllarda rafları da aşmıştı ve günlük gazetelerin haftalık eklerinde yazılımların, bilişim girişimlerinin konuşulduğu daha küçük bilgisayar dergilerine rastlar olmuştuk. Bu sanki hiç geçmeyecek, eskimeyecek ve yerini başkasına bırakmayacak bir trend gibiydi. Bugünün büyük teknoloji editörleri ve aydınlarından birçoğunu da yine bu dergilerde gördük tanıdık. Ancak bugün arkaya doğru baktığımızda son 10 yıldır neredeyse hiç bilgisayar dergisi göremiyoruz. Unutulup gittiler resmen ve biraz kederli olan bu yazı serimize girdiler. Peki, süreç onlar için nasıl işledi ve neden kayboldular. Gelin bunu anlatmaya çalışalım.

Herkes Yazılımcı Olmak İstemiyordu

Bilgisayarlar evet büyük bir trendle geldiler. Ancak bu dergilerin yayın hayatlarının sonuna geldiğimizde bu trend gündelik bir hale gelmişti, ihtiyaçlar internetten zaten karşılanabiliyordu ve görülmüştü ki herkes bilgisayarlara karşı profesyonel bir bakışa da sahip değildi. Tabii ilgilisi halen gidip bu dergileri satın alıyordu ancak arz ve talep dengesi işte. Talep o kadar azaldı ki, arz etmek artık hiç kazançlı değildi ve editörler de durumun farkındaydı. Tamamen dijital bir dünyayı, kalemle kağıtla anlatmaya çalışmanın modası geçmeye başlamıştı.

Ayda bir tane çıkan dergide kimi zaman bir programın hata çözümünü görüyorduk, kimi zaman bir yazılım dilinin detaylarını ve yeni bilgisayar teknolojilerini. Ancak kullanıcılar bilgisayarlarla ilgili merak ettiklerini, artık evlerinde de yer almakta olan bilgisayarlarından zaten kolaylıkla öğrenebiliyorlardı. Editörler de dolayısıyla geleceğini göremedikleri bu işte kalmayı çok istemiyorlardı çünkü vizyonları ölmekte olan bir dalı zar zor hayatta tutmaktan daha genişti. O yüzden sanırım hem yayıncılar, hem okurlar, hem de editörler de çok benzer zamanlarda vazgeçtiler bu tutkularından.

En İyi 5 F/P Wifi Sinyal Güçlendirici
İlginizi Çekebilir!

En İyi 5 F/P Wifi Sinyal Güçlendirici

İnternet, özellikle kablosuz internetlerin geliştirilmesi ile hayatımıza tamamen dahil oldu. Günümüzün büyük bölümünde internete kablosuz bağlanıyoruz fakat bazı durumlarda ki ülkemizdeki internet hızları malum, sinyal kaybı, ba...

Dergilerin Gidişiyle Benzer Bir Durum

Dergicilik artık çok yaşlı efendim. Elbette halen yayın hayatını sürdüren çok güçlü dergiler var. Onlar muhtemelen önümüzdeki on yıl da bizimle olacaklar. Ancak bütün dergilerle ilgili büyük bir gerileme söz konusu. Önceden bir yazar, bir dergide yazdığı birkaç sayfalık yazıyla ülke gündemini belirleyebiliyordu. Bugün bu ne kadar imkân dışı farkındasınız değil mi? Hiç kalmadı böyle bir gücü dergilerin.

Yazının sonuna gelmişken PCnet, PC World, PC Extra ve 64’ler gibi oldukça kıymetli içerikler üretmiş bütün dergilerimize ve editörlermize de selam vermiş olalım. Ülkemizin bilgisayar ve teknoloji kültürüne çok değerli katkıları olduğu bir gerçek elbette efendim.

Sizin zamanında takip ettiğiniz ve özlemini duyduğunuz bir bilgisayar dergisi var mı? Yorumlarda paylaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al