wmaraci reklam

Yitip Gidenler: BlackBerry

Teknoloji devlerinin en çabuk yükselme ve ardından yok olma hadiselerinden birisi de BlackBerry diyebiliriz. Şahlandığı günlerin ardından bugün yalnızca alt segment telefonlarıyla kendisini anmamız oldukça şaşırtıcı.

Kanadalı şirket aslında 1984 yılından beri hayatta. Ancak biz insanlık olarak geçtiğimiz on yılda iyice tanıdık. Akıllı telefonların hayatlarımızdaki kesin konumlarını edinmesinden hemen önce piyasada Java telefonlar ve henüz bugünkü konumundan çok uzakta olan Apple dışında bir dev, neredeyse her haneye girmeyi başarmıştı. BlackBerry, ilginç tuş takımı ve ikonik görüntüsüyle her çeşit insanın ilgisini çekebiliyordu. The Office US’in Girişimci karakteri (!) Ryan Howard da kendisini bu telefonla ifade ediyordu, okuduğumuz lise ya da üniversitedeki başka bir genç de… Sahi, bu kadar yükseklere çıkabilmiş bir marka nasıl olur da ortalıktan kaybolur? Gelin insanlık markanın adını tamamen unutmadan önce buna bir cevap vermeye çalışalım.

Marka Tamamen Batmış Değil

Tüm konu başlarken mi söylenmeliydi emin değilim ancak marka ortadan kalkmış değil bunun altını çizelim. Ne dağıtım zinciri eskisi kadar güçlü, ne satış rakamları geçmişteki kadar büyük ama şirket hayatta kalmayı sürdürüyor. Hatta hakkında aldığımız yeni haberlere göre 5G teknolojisini, telefonlarıyla buluşturmak amacıyla da araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürüyorlarmış. Ne mutlu onlara, birazdan daha detaylı da konuşacağız ancak ‘exclusive’ olma sevdalarını da bir yere kadar bırakmışlar. Artık akıllı telefon olarak satın almak istediğinizde Android işletim sistemiyle birlikte satın alabiliyorsunuz.

Kısacası askere giderken bir tuşlu telefona ihtiyacınız olursa, markanın e-ticaret sitelerindeki ucuz segment ürünlerine göz atabilirsiniz. Zaten daha yukarılara baktığınızda BlackBerry’nin özgün logosuyla, ikonik tasarımıyla ortaya koyduğu ürünlerle karşılaşmanız artık çok zor. Doğrusu yıkılmadı, ancak ayakta da pek sayılmaz.

Chronos: Saniyede 20,000 fps Yüksek Hızlı Çekim Yapabilen Kamera
İlginizi Çekebilir!

Chronos: Saniyede 20,000 fps Yüksek Hızlı Çekim Yapabilen Kamera

İşletim sistemi Linux ile güçlendirilmiş, henüz seri üretimi yapılmayan yüksek hızlı kamera Chronos yavaş ve emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Yakın zamanda fon kampanyası başlayacak olan bu projenin konsept halinin tanıtı...

Tam Olarak Ne Oldu?

Kötü bir yönetimden kaynaklanıp kaynaklanmadığının tercihini siz okurlarımıza bırakıyorum. Ancak çok net bir şey var ki şirketin kötüye gidişi onurlu bir mücadeleye dayanıyor aslında. BlackBerry çıktığı ilk günden itibaren iş insanlarına yönelik pazarlanan, kendine has yapısı ve işletim sistemiyle birlikte özel bir üründü. Piyasada gördüğümüz Android ve iOS karşılaşmaları ilk başladığı sıralarda gücünü de yitirmiş değildi doğrusu. İşte tıpkı Apple gibi, BlackBerry de piyasada kendi tasarımı ve kendi işletim sistemiyle yerini almak ve kıyasıya rekabetin güçlü isimlerinden birisi olmak istedi. Bugün Huawei markasının verdiği savaşı, BB çok daha önce vermişti kısacası.

Böyle bir deneme yapması da baktığınızda hiç garip değildi doğrusu. Düşünsenize birkaç yıl önce dünya devi olan Nokia dahi, sizin ikonik tasarımınızdan esinlenerek ürünler çıkartıyordu. Piyasa marka bilinirliğiniz hem çok olumlu, hem de çok güçlüydü. Rekabete siz dâhil olmayacaktınız da kim olacaktı?

İşte bu noktada şöyle bir sorun yaşandı. Kullanıcıların beklentisi artık yalnızca kullandıkları telefonlarla eposta adreslerini kontrol etmek değildi. Hem Android, hem de iOS mağazaları uygulamayla doluydu. Ayrıca dokunmatik cihazların da kazandığı popülariteyi hatırlıyorsunuz. İşte bu akımlar markanın hızlı bir şekilde geride kalmasının sebepleri oldular. Bu karşılaşmada yer almaya çalışan BlackBerry’nin tam anlamıyla kaybettiğini kabullenmesi de yıllar aldı. İşte burada belki bir kötü yönetim örneğinden söz edebiliriz çünkü BlackBerry piyasadaki oyuncular çoktan yerini aldığında akıllı cihaz üretmeyi denemeye ve Android işletim sistemini kullanmaya başladı. Bunu da yine ikonik klavyesiyle yaparak deneysel birkaç telefonu piyasaya sürdü. Elbette kimsenin elinde göremedik bu cihazları.

Siz hiç BlackBerry ya da klonu bir tasarıma sahip başka bir telefon kullandınız mı? Batışı etkileyen başka faktörler de olduğunu düşünüyor musunuz? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3 / 5 (1 değerlendirme)

1 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al