freelance iş ilanları

Yitip Gidenler: İzlesene

Yitip gidenler yazı serimizin bu içeriğinde ilk defa ülkemizden bir konukla karşınızdayız. İzlesene, son on yılın önemli mücadelelerinden birisini vermiş ve özellikle geçtiğimiz yıllarda vizyon sahibi hareketlerini görebildiğimiz bir adres. Peki, onun hikâyesi nedir?

Öncelikle İzlesene’nin yönetimini üstlenen Nokta Medya’nın da tepkisini görmemek için belirtelim. İzlesene bugün yayın hayatına devam eden bir internet sitesi ve gerek Doviz, gerekse Sinemalar gibi adresleriyle Nokta Medya bu konuda ülkemizin internet ekosistemi açısından önemli bir konumda yer alıyor. Ancak bizim anlatacağımız hikâye zaten geçmişteki durumuyla bugünkü konumunu ve yaşanan süreci anlatmaktan başka bir misyon üstlenmiyor. Dolayısıyla yanlış anlaşılmak istemeyiz.

Video Akımının İlk Temsilcilerinden

İzlesene yayın hayatına 2006 yılının ilk yarısında başlamış bir internet sitesi. Bu yönüyle baktığımızda video içerik dediğimizde akla gelen ilk adres olan YouTube ile arasında yalnızca 1 yaş var. Bu oldukça saygı gösterilesi bir durum, zira ilk çıktığı dönemde izinden gidebilecekleri pek bir alan da bulunmuyor. Dile kolay, İzlesene bugün Vimeo, Dailymotion ve YouTube gibi video devleriyle yaklaşık aynı dönemde piyasaya çıkmış ve hayatta kalmayı başarabilmiş platformlardan. Elbette YouTube tekelleşirken bahsettiğimiz diğer devleri de zedeliyor. Bundan bu markalar bile çok yoğun etkilenirken İzlesene’nin etkilenmediğini söylemek çok iyimser bir tutum olurdu.

Elbette sitenin en yüksek dönemi için ilk yıllarından bahsetmek ne kadar doğru olur onu da bilemiyorum. Zira özellikle 2010’lu yılların başında, insanların video içerik tüketmeye alıştığı dönemlerde ülkemizin YouTube’a engel getirdiği çeşitli dönemler olmuştu ve bu dönemlerde İzlesene önemli bir seçenek olarak karşımıza çıkmıştı.

Türkiye’de Reklam Engelleyici Yazılımlar Ne Kadar Kullanılıyor?
İlginizi Çekebilir!

Türkiye’de Reklam Engelleyici Yazılımlar Ne Kadar Kullanılıyor?

Yıllar önce rahmetli Müslüm Gürses çok şık bir laf etmiş ve; “Yakarsa dünyayı garipler yakar.” demiş. İzninizle tozlanmış bu sözü kendimize ve piyasaya göre evirip tozunu attıralım; “Yakarsa interneti reklam engelleyiciler y...

Güçlü Adımlar Atabiliyordu

İşler tam anlamıyla sarpa sarmadan hemen önce, İzlesene markasının son salvolarını ve güçlü manevralarını da görme şansı yakaladık. YouTube yasaklandığında doğal bir ivme ile kendisinden konuşturan site, diğer bir yandan YouTube Türkiye'nin en öne çıkan içerik üreticilerine kendi platformları için de üretim yapmayı teşvik ettiler. Bu yönüyle YouTube’un attığı en kritik adımlardan birisi olarak sayabileceğimiz ‘Gelir Paylaşımı’ stratejisini de ilk göğüste yumuşatabilen rakibinin İzlesene olduğunu söyleyebiliriz. Bugün hem Google, hem de YouTube rekabet edilmesi imkânsız devler gibi görünüyor değil mi? Tam bu noktaya ilerlerken ülkemizde bir site bunu başarabiliyordu.

Sonrasındaysa YouTube rekabeti yine global olan rakipleri için dahi baş edilmez bir hale getirdiğinde, İzlesene de büyük darbeler aldı. Video sunucularıyla hizmet vermek zaten oldukça masraflı ve zor bir iş, ilgili okurlarımızın bildiğini tahmin ediyorum. Bunun gibi dezavantajlar da birleşince saha İzlesene için top sürülmez bir hâl aldı diyebiliriz. Site bugün yayın hayatına devam ediyor ve belli ki önemli iş anlaşmalarının neticesinde çeşitli büyük kanallara da ev sahipliği yapıyor ancak genel kullanıcılar ve içerik üreticileri için artık pek bir anlam ifade etmediğini kabul etmek gerekiyor.

Peki, sizin bu internet sitesiyle ilgili hatırladığınız bir şeyler var mı? Yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.5 / 5 (6 değerlendirme)

6 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al